Praktiski
Receptes

Zemenes šokolādē – garda uzkoda un galda rota0

Foto: Aija Geida

Šis ir visvieglāk pagatavojamais našķis. Vajadzēs 500 g mazu, stingru ogu ar kauslapiņām, aptuveni 100 g piena vai tumšās šokolādes un mazos koka irbulīšus (tik, cik zemeņu gatavos). Ja ārā ir saulīte, šokolādi noliek uz palodzes un jau pēc 15 minūtēm tā būs izkususi. Protams, pareizāk ir šokolādi vispirms norūdīt (temperēt) un tad izkausētajā brūnajā masā pa vienai iemērkt zemeni – tad šokolāde nezaudēs kārdinošo spīdumu. Taču ātrāk ir izkausēt uz palodzes, atvērt iepakojumu, zemeni uzmanīgi uzdurt uz irbulīša, pagrozīt saldajā masā un iespraust pamatnē – bumbiera, ābola, persika, nektarīna vai aprikozes pusītē. Šādu zemeņu daudzumu var sagatavot 15 minūtēs. Turklāt ēdājiem var piedāvāt neņemt nost kauslapiņas, jo tās ir saldas un aromātiskas kā pašas zemenes, ne velti no sakaltētām ziemā gatavo tēju.

UZZIŅA

Lai šokolāde spīdētu

Šokolāde pēc izkausēšanas drīz vien sacietē, un viss kārdinošais spīdums zūd. Lai to saglabātu, šokolāde īpaši jānorūda jeb, profesionāļu valodā runājot, jātemperē. Ja ir virtuves termometrs, tas nav sarežģīti. Divas trešdaļas šokolādes sakapā ar nazi un maisot kausē ūdens peldē līdz +45 °C. Pēc tam trauku izņem no ūdens peldes, pievieno atlikušo trešdaļu un maisa, kamēr gabaliņi izkusuši. Aukstā šokolāde atdzesēs izkausēto aptuveni līdz +32 °C. Norūdīšana ir pabeigta, un var turpināt darboties.

PADOMS

Lai zemeņu dekori izdotos skaisti, svarīgi izvēlēties apaļas un simetriskas ogas, tāpēc jāpērk pusotras reizes lielāks daudzums, jo katra trešā zemene parasti tiek izbrāķēta.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. 3 vislabākās auksto zupu receptes: gardas un neparastas
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Lai nebūtu jādzīvo blakus tīģerim: kā izvēlēties kaķi
2 dienas
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Labākie kaimiņi – draugi augiem: atbaida kaitēkļus un sekmē aputekšņošanos
3 dienas

Lasītākie

VK
Vita Krauja
Kultūra
“Grozi, kā gribi, bet izrādei jānotiek šeit un tagad!” Saruna ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktori Danu Bjorku
Intervija 1 stunda
IK
Ilze Kuzmina
Latvijā
Pulcēšanās ierobežojumi ietekmēs arī uzņemšanu augstskolās. Ar ko jārēķinās topošajiem studentiem
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Ministrs Edgars Rinkēvičs: Ir izgudrota velnišķīga aplikācija, kas izsekos visu, ko darām un nedarām 1
3 stundas
IB
Ivars Bušmanis
Ekonomika
“Pandēmija parādīja, ka attīstāmies nepareizi.” Intervija ar Arni Putniņu 1
3 stundas
LE
LETA
Dabā
Kļūs vēsāks, bet vai pierims vējš? Laika prognoze pirmdienai 1
2 stundas