Praktiski
Dārzs

Vēl var sēt dārzeņus rudens ražai0

Foto: PantherMedia/Scanpix/LETA

“Kur dārzā vietas tukšas, var iesēt redīsus, daikonus vai salātus. Tie no vēsuma nebīstas un būs ēdami, kad citu zaļumu vairs nebūs,” iesaka sēklu sortimenta speciāliste Irēna Šmukste no Rīgas.

Izvēlas redīsus

Ja tagad sēj, redīsi būs ēdami jau pēc mēneša. Laika apstākļi ir redīsiem tīkami, jo līdzinās pavasarim – vairs nav karsts, diena kļūst īsāka, biežāk uzlīst lietutiņš.

Piemērotas šķirnes, kurām norādīts, ka tās sējamas pavasarī, piemēram, ‘French Break­fast 3’ (gari ar baltu galiņu), ‘Saxa 3’ (apaļi, sarkani), ‘Carmen’ (apaļi, sarkani, ar maigu garšu). Dzeltenas saknes veidojas šķirnei ‘Zlata’ (mīkstums balts, ar asu garšu).

Izmēģina daikonus

Foto: Pisuton’C/SHUTTERSTOCK


Ir īstais brīdis iesēt arī redīsu lielo brāli daikonu, piemēram, šķirni ‘Tama Winter’ F1, kas izturīga pret slimībām un auk­stumu. To sakne ir pamatīga (30–40 cm gara), tādēļ sēklas sēj retāk nekā redīsus. Lai sakne varētu labi attīstīties, augsni vajag irdenu, to sastrādā dziļi. Daikoni aug ilgāk par redīsiem, un tagad ir pēdējais laiks sējai, lai izaudzētu daikonus, kurus paredzēts uzglabāt ziemai. Oktobra beigās raža būs gatava. Pagrabā tie lieliski saglabājas līdz pavasarim un ir sulīgi un maigi. Piemēroti salātu gatavošanai, bērniem ziemā patīk grauzt baltās saknes ripiņas.

Lociņu ieguvei siltumnīcā var iestādīt steidzināmos sīpolus, tiklīdz tie parādās veikalos. Ziemas sīpoliem gan vēl nav īstais laiks stādīšanai. Siltumnīcā der iesēt arī dilles.

Nākamā gada ražai var iesēt skābenes.

Audzē salātus

Ir īstais brīdis iesēt arī kādus no salātiem. Tos var sēt gan uz lauka, gan siltumnīcā (segtajās platībās būs mīkstāki un sulīgāki, ražos ilgāk). Salāti nebīstas no nelielām salnām, taču pirms lielāka sala vajadzēs novākt. Salātus ierasts ēst, kad galviņas jau glīti lielas. Taču tik ilgi nav jāgaida – gardi ir arī pavisam jauni mazi salātiņi. Tādas lapiņas ir populāra prece veikalos.

Var sēt arī tā saukto salātu baldriņu.

Vēsums patīk arī erukai, rukolai. Tā būs ēdama, kad citu zaļumu vairs nebūs.

• Veikalos ir speciālas salātu šķirņu sēklas un maisījumi, kas paredzēti ēšanai jauni.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Dārzniece: īrisi nav jālutina!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas

Lasītākie

LA
LA.LV
Latvijā
“Man kā prokuroram nav saprotams, kā var nonākt līdz tādam rezultātam!” Meisters par Zolitūdes traģēdiju
43 minūtes
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Kad iegādājos Paduri, viss šķita ļoti rožaini!” Kā Jānis no rīdzinieka par muižkungu kļuva
1 stunda
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
7 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
2 stundas
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
7 stundas