Praktiski
Receptes

Mājās ceptu torti ir grūti pārspēt. Sarīko svētkus savējiem! 5 izcilu kūku receptes katrai gaumei1

Publicitātes foto

Kūkas vai torte parasti ir neiztrūkstoša svinību mielasta sastāvdaļa, vai tās būtu kāzas, dzimšanas dienas svinības vai cits svarīgs notikums. Un galu galā šobrīd, kad svinību kļuvis daudz mazāk, varam sarīkot mazos mājas svētkus palutinot sevi un mājiniekus ar vienu gardu torti!

Un, kā labi zinām, mājās ceptu torti ir grūti pārspēt. Pirms neilga laika Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā notika skaists, interesants un radošs pasākums Pavards – topošie konditori skolotājas un talantīgas konditores Indras Vizules vadībā cepa tortes.

Tās cita no citas atšķīrās, bija ar savām garšas īpašībām un vizuālo tēlu. Lūk, daži no topošo konditoru meistardarbiem!

 

Biskvīta kūka ar krēmu un augļu rotājumu

Gatavojusi 3. ĒP kursa audzēkne Madara Lacberga

Sastāvdaļas

Mīklai:

• 240 g kviešu miltu

• 300 g cukura

• 20 g kartupeļu cietes

• 12 olu

• 5 g vaniļas cukura

Sviesta krēmam:

• 600 g sviesta

• 400 g kondensētā piena

• 50 g citrona sulas

• 5 g vaniļas cukura

• nedaudz brendija vai ruma

Pildījumam:

• 200 g dzērveņu ievārījuma

Dekorēšanai:

• 200 g baltās šokolādes čipsu

• 150 g zemeņu

• 150 g kivi

• 100 g lielogu melleņu

Pagatavošana

Biskvīta mīklai olas saputo ar cukuru siltā ūdens peldē, līdz cukurs izkusis un olu masas temperatūra ir 40 °C.

Pēc tam turpina putot ar rokas mikseri, līdz masa kļūst nedaudz gaišāka un pieaug tās apjoms. Tad iesijā miltus un kartupeļu cieti un viegli iecilā masā.

Cepeškrāsnī 180 °C izcep trīs biskvīta ripas.

Atdzesē, pārziež ar dzērveņu ievārījumu un sviesta krēma kārtu, ko gatavo šādi: saputo sviestu, pakāpeniski pievienojot kondensēto pienu, vaniļas cukuru, citrona sulu, brendiju vai konjaku, vai rumu.

Kūkas ārmalas noziež ar krēmu, dekorē ar baltās šokolādes skaidiņām. Uz kūkas virsmas kārto augļus.

 

Medus kūka

Publicitātes foto

Gatavojusi 3 ĒP kursa audzēkne Gunita Pole

Sastāvdaļas

Mīklai:

• 880 g kviešu miltu

• 370 g cukura

• 200 g medus

• 200 g sviesta

• 4 olas

• 10 g sodas

• šķipsna sāls

Pildījumam:

• 750 g krēmsiera

• 900 ml 30% skābā krējuma

• 600 ml saldā krējuma

• 200 g iebiezinātā piena

• 80 g pūdercukura

• 50 g cukura

• 10 g vaniļas cukura

• 500 g svaigu dzērveņu

Pagatavošana

Katliņā saputo olas, cukuru, sāli, sviestu, medu un silda, līdz cukurs izkusis. Tad iemaisa sodu un turpina maisīt, līdz masa kļūst brūngana.

Katliņu noceļ no plīts un iemaisa miltus, kamēr masa nelīp pie rokām. Ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz pusstundu.

Tad masu sadala desmit vienādās daļās, katru gabalu plāni izrullē, izgriež 30 cm diametra apļus. Cep cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes.

Pirmās 15 minūtes noteikti nedrīkst virināt cepeškrāsns durvis! Mīklas atlikumus cep 170 °C 2–3 minūtes. Atdzesē.

Pildījumam saldo krējumu saputo ar iebiezināto pienu. Iemaisa skābo krējumu un pievieno vaniļas cukuru. Svaigās dzērvenes sablendē ar cukuru.

Tortes formā kārto biskvīta ripas, lai neiztecētu pildījums. Katru biskvīta ripu bagātīgi pārziež ar pildījumu, bet katru otro ripu – ar dzērveņu masu.

Kad tas izdarīts, kūku noliek vēsumā. Nākamajā dienā saputo saldo krējumu ar pūdercukuru un pievieno krēmsieru. Ar šo masu bagātīgi noziež kūkas virsu un malas.

Izceptos mīklas atgriezumus sadrupina lielos gabalos un dekorē tortes virsu ap 2 cm platumā, uz kuras veido rotājumu no rozmarīna, fizāļiem, zemenēm, mellenēm vai citām ogām.

 

Biskvīta kūka ar biezpienu, dzērvenēm un krēmsieru
Publicitātes foto

Gatavojusi 3. ĒP kursa audzēkne Samanta Melle

Sastāvdaļas

Mīklai:

• 420 g kviešu miltu

• 525 g cukura

• 21 ola

• 30 g vaniļas cukura

Pildījumam:

• 1,5 kg biezpiena

• 1 kg krēmsiera

• 700 ml saldā krējuma

• 600 g cukura

• 10 g vaniļas cukura

• 500 g dzērveņu

krēmam:

• 600 g sviesta

• 500 g kondensētā piena

Dekoram:

• sudrabotas dekoratīvās bumbiņas

Pagatavošana

Gatavo biskvītu pēc siltā paņēmiena. Mīklu lej uz cepampapīra un cep 190 °C 25–30 minūtes. Biskvītu atdzesē, tad trīs ripas apakšējām kārtām izgriež 30 cm diametrā un trīs ripas augšējām kārtām 20 cm diametrā.

Tās samitrina ar cukura sīrupu, kam pievienota citrona sula, noziež ar dzērveņu ievārījumu vai ar cukuru sarīvētām svaigām dzērvenēm, tad – krēmu.

Uzliek nākamo biskvīta ripu un dara, kā iepriekš. Kad biskvīta ripas sakārtotas, kūkas ārmalas noziež ar krēmu. Nobeigumā kūku dekorē.

Pildījumam saldo krējumu saputo ar cukuru, vaniļas cukuru, citrona miziņu. Kad gandrīz saputots, pievieno krēmsieru un visu saputo viendabīgā masā.

Nobeigumā pieliek caur sietu izberztu biezpienu, citrona sulu, var pieliet brendiju, rumu vai konjaku un kārtīgi samaisa.

Lai pagatavotu sviesta krēmu, sviestu puto, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno citrona sulu un pa vienai karotei iemaisa kondensēto pienu, konjaku vai brendiju, vai rumu.

Krēmu sadala trīs daļās, pievieno vajadzīgo krāsvielu un veido krēma rozītes un lapiņas.

 

Šokolādes medus kūka ar iebiezinātā piena krēmu

Publicitātes foto

Gatavojis 3. ĒP kursa audzēknis Valters Dakstiņš

Sastāvdaļas

Mīklai:

• 400 g kviešu miltu

• 150 g cukura

• 115 g sviesta

• 100 g medus

• 80 g kakao pulvera

• 10 g sodas

Krēmam:

• 300 g 35% saldā krējuma

• 200 g 30% skābā krējuma

• 220 g iebiezinātā piena

• 100 g krēmsiera

• 150 g pūdercukura

• 100 g tumšās šokolādes

• 80 g kakao pulvera

Dekorēšanai:

• 100 g svaigu zemeņu

• 50 g svaigu aveņu

• 30 g lielogu melleņu

• 30 g karambolas

• 30 g timiāna

Pagatavošana

Katliņā liek sviestu un cukuru un uz mērenas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē. Tad pievieno olas, sodu, medu un turpina maisīt 6–7 minūtes.

Kad masa ir tumšā karameļu krāsā, katliņu noceļ no plīts, pievieno izsijātus miltus un kakao pulveri. Mīca, līdz mīkla nelīp pie rokām. To ietin pārtikas plēvē un atpūtina aptuveni pusstundu.

Pēc tam mīklu sadala astoņās vienādās daļās, plāni izrullē un izgriež 20–23 cm diametra apļus. Mīklas atlikumus cep 170 °C 2–3 minūtes. Atdzesē.

Kūku veido formā, lai neiztecētu krēms. Katru kūkas kārtu noziež ar 4–5 karotēm krēma.

Lai to pagatavotu, krēmsieru saputo ar kondensēto pienu, pievieno skābo krējumu, izsijātu kakao pulveri. Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu ar pūdercukuru.

Abus krēmus savieno, pieliek izkausētu šokolādi. Kad krēms gatavs, ar to noziež kūku, ko pēc tam uz nakti ievieto ledusskapī.

Nākamajā dienā dekorē ar augļiem, ogām, sasmalcinātām mīklas drumstalām, kas palikušas pāri pēc cepšanas.

 

Biskvīta torte ar vārīto krēmu

Publicitātes foto

Gatavojis 3. ĒP kursa audzēknis Oskars Štrauss

Sastāvdaļas

Mīklai:

• 300 g kviešu miltu

• 300 g cukura

• 12 olu

• 15 g cepamā pulvera

• 50 g vaniļas cukura

krēmam:

• 150 g kviešu miltu

• 750 g cukura

• 9 olas

• 1 l piena

• 60 g citrona sulas

Dekorēšanai:

• 300 g maršmelovu

• 1 kg pūdercukura

• 50 g cukura

• 20 g citrona sulas

• bezē cepumi

Pagatavošana

Biskvītu gatavo pēc tā dēvētā aukstā paņēmiena. Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas dzeltenuma, kā arī traukiem un miksera lāpstiņām jābūt nevainojami tīrām.

Lai olu baltumi sakultos lielā apjomā, tam pievieno desertkaroti ūdens. Puto tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno trešdaļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingras un spīdīgas.

Dzeltenumus sakuļ ar atlikušo cukuru gaišās putās. Baltumi un dzeltenumi jākuļ viens aiz otra, lai neveidotos pauze. Kad dzeltenumi sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem.

Nedrīkst maisīt, jo tad olbaltumi var saplakt. Pamazām iesijā miltus, pēc tam iecilā atlikušos olbaltumus.

Sagatavoto mīklu lej tortes formās (Ø 27 cm). Cep trīs ripas cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes. Pirmās 15 minūtes noteikti nedrīkst virināt cepeškrāsns durvis!

Vārītajam krēmam olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, vaniļas cukuru, pievieno miltus un lēnām pievieno uzvārītam pienam. Samaisa un liek ūdens peldē. Nepārtraukti maisa, līdz masa sabiezē. Nobeigumā pievieno citrona sulu.

Kad krēms atdzisis, ziež starp biskvīta kārtām, kuras liek tortes formā. Nakti notur vēsumā, tad pārklāj ar mastiku, kas pagatavota no maršmelovu (zefīriņu) mastikas.

Saistītie raksti

Rīkojas šādi: maršmelovus pārlej ar ūdeni, pievieno citrona sulu un karsē, līdz izkūst. Pakāpeniski pievieno pūdercukuru, līdz masa kļūst veltnējama.

To atdzesē un plāni izveltnē, lai mastikai būtu lielāks diametrs nekā kūkai. Pārklāj kūkai un izlīdzina. Kūku dekorē ar bezē cepumiem.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. 3 vislabākās auksto zupu receptes: gardas un neparastas
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Lai nebūtu jādzīvo blakus tīģerim: kā izvēlēties kaķi
3 dienas
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Labākie kaimiņi – draugi augiem: atbaida kaitēkļus un sekmē aputekšņošanos
3 dienas

Lasītākie

VK
Vita Krauja
Kultūra
“Grozi, kā gribi, bet izrādei jānotiek šeit un tagad!” Saruna ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktori Danu Bjorku
Intervija 1 stunda
IK
Ilze Kuzmina
Latvijā
Pulcēšanās ierobežojumi ietekmēs arī uzņemšanu augstskolās. Ar ko jārēķinās topošajiem studentiem
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Ministrs Edgars Rinkēvičs: Ir izgudrota velnišķīga aplikācija, kas izsekos visu, ko darām un nedarām 1
4 stundas
IB
Ivars Bušmanis
Ekonomika
“Pandēmija parādīja, ka attīstāmies nepareizi.” Intervija ar Arni Putniņu 1
4 stundas
LE
LETA
Dabā
Kļūs vēsāks, bet vai pierims vējš? Laika prognoze pirmdienai 1
2 stundas