Praktiski
Dārzs

“Visi garšaugi ir ārstnieciski.” Igaunietes aizraušanās pārtapusi biznesā0

Foto: Inita Šteinberga

Smaržu vilnis apņem katru, kurš ienāk jaukajā igaunietes Heli Viedehofas garšaugu dārzā. Tas ir saimnieces lolojums – aizraušanās, kas pārtapusi biznesā. “Ne visi ārstniecības augi ir garšaugi, taču visi garšaugi ir ārstnieciski,” ir pārliecināta dārzniecības Tamme Talu saimniece. Dārzs atrodas Igaunijā, Maldas ciemā, netālu no Pērnavas.

Dārza plānojums

Foto: Inita Šteinberga

Garšaugu dārzs ierīkots nožogotā laukumiņā. Tas sadalīts regulārās kvadrātveida dobēs ar platiem celiņiem starp tām. Šāds plānojums ļauj augus vieglāk kopt, un viesi var brīvi apskatīt katru augu.

Augi grupēti dobēs pēc to prasībām, taču dažiem tiek ļauta vaļa. Piemēram, saimnieces mīlulis deviņvīru spēks drīkst sēties un augt, kur pašam tīk (ziedus vāc vērtīgai tējai).

Dobes augiem

Foto: Inita Šteinberga

Dobju malas veidotas no baļķīšiem, kas labi iederas bioloģiskā dārzā.

Ap dobēm uz celiņiem uzbērta šķeldu mulča. Tā gan pasargā no nezālēm, gan aiztur mitrumu, turklāt pat lietus laikā dārzā nav dubļu.

Augu vārdi

Dārzā ir ap 500 augu – gan garšaugi, gan dārzeņi un ogas. Saimniece tos visus labi pazīst, taču viesu ērtībām pie katra auga izvietota informācija, kā augu sauc, kā tas lietojams un kāda ir tā lielākā vērtība.

Piparmētras savalda

Foto: Inita Šteinberga

Viens no saimnieces lepnumiem ir plašā piparmētru kolekcija. Tās savāktas no daudzām vietām. Piparmētrām piemīt niķis traki izplesties, tāpēc tās stāda lielos traukos un ir labi apskatāmas. Ģimenes vajadzībām var arī tēju ievākt, taču šajā saimniecībā šādi trauki ir parādes variants.

Ražojošā daļa

Foto: Inita Šteinberga

Dekoratīva sētiņa nodala demonstrāciju dārzu un ražojošo daļu, kur saimniece viesus nelaiž. Šeit vagās lielākā daudzumā audzē gan tos pašus garšaugus kā mazajā dārziņā, gan tomātus, papriku u.c.

Saimniecība specializējusies ārstniecisko augu tēju ražošanā. No garšaugiem un dārzeņiem top pircēju iecienīts maisījums ar sāli. Šim nolūkam vēlamās garšas buķetes augi tiek izkaltēti, sasmalcināti un samaisīti ar sāli.

Heli izveidojusi savas īpašās receptes. Lai garšas būtu neatkārtojamas, saimniece atradusi un audzē arī mazāk zināmus garšaugus – savus firmas noslēpumus.

Protams, sēkliņas un stādiņi netiek liegti arī viesiem. Garšaugu audzēšana ir pietiekami sarežģīts darbiņš, lai nebūtu jābaidās no konkurences.

Dārza namiņš

Foto: Inita Šteinberga

Gan pašiem lietainās vasarās, gan viesu uzņemšanai noder dārza namiņš. Koka konstrukcijām izvēlēts polikarbonāta segums, tāpēc telpās ir gaiši, silti un mājīgi, saglabājas saikne ar dārzu.

Aizvējā pie namiņa sienas labi jūtas dažādi eksotiski augi. Heli uzskata, ka arī ziemeļnieku dārzā var audzēt siltzemju augus, piemēram, lauru kokus un eikaliptus. Tikai tos stāda lielos podos un pārziemina telpās.

Trauki kā dekori

Foto: Inita Šteinberga

Lai dārzam būtu vienots dizains, izvēlēti dekoratīvi elementi – skārda trauki. Tie ir gan praktiski, gan ilgi izmantojami, turklāt nav dārgi.

Skārda trauki noder arī kā kašpo plastmasas podu maskēšanai. Labi sader ar māla podu rūsganumu, kas arī ir skaista dārza rota.

Pļavu saudzē

Apkārt garšaugu dārziņam ir pļava, kas tiek pļauta tikai reizi gadā. Pārējā laikā caur to ved tikai glīti izpļautas taciņas. Taču savvaļā atstātajā daļā var vākt dažādus augus tējām un ļaut vaļu dārza radībām.

 

Rotā māju

Foto: Inita Šteinberga

Tādi paši garšaugi, kādi ir dārziņā, un vēl citas puķes apņem māju un terasi kā šalle. Skaisti un aromātiski. Turklāt saimniece stāda daudz augu, kas skaisti smaržo un pievilina taureņus un citus kukaiņus.

Labas idejas

Darbarīkus viegli un pārskatāmi var glabāt, uzkarinot uz nojumes sienā līdz pusei ieurbtām skrūvītēm.

Zem mulčas kārtas uz celiņiem klāj ģeotekstilu. Ar to arī var apsegt un nomākt nezāļainas vietas dārza nostūros. Materiālu var nostiprināt ar plastmasas pudelēm, kurās smagumam ieliets ūdens.

Zem podiem der novietot paliktņus. Tie nebojā segumu (flīzes, mauriņu) un pasargā podus. Arī sliekas netiek iekšā, un augi nedzen saknes zemē.

Saistītie raksti

Gardākais ēdiens ir no pašu dārza. Pie gaļas var izcept dārzeņus – sakrauj kārtām, ķirbi, kabaci, kartupeļus un tomātus. Bagātīgi pārkaisa ar garšaugiem no sava dārza. Cep krāsnī, kamēr gatavi.

Tikpat ātri un viegli top cepti āboli, kurus papildina tikai karote cukura un kanēlis. Lieliski garšo ar saldējumu.

 

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Aicina neuzķerties uz elektrības taupīšanas “brīnumierīču” reklāmām
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kauleņkokiem patīk vējā
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Mutē kūstoši šokolādes kēksiņi
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

RO
Regīna Olševska
Latvijā
Ramona Petraviča: Dosim iespēju cilvēkiem ar invaliditāti strādāt
Intervija 5 stundas
GN
Gints Narogs
Sports
Brāļi Šici: Veicām divus gandrīz ideālus braucienus
6 stundas
LE
LETA
Dabā
Svētdien debesis apmāksies, daudzviet gaidāms lietus 1
9 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Zemestrīcē Turcijas austrumos vismaz 29 bojāgājušie, gandrīz 1500 ievainoti
3 stundas
LE
LETA
Latvijā
Kopš kiosku demontāžas sākšanas konstatēti deviņi jauni nelegālas cigarešu uzglabāšanas gadījumi Centrāltirgū 5
15 stundas