Praktiski
Receptes

Meža brūklenīšu ievārījums un mērce0

Foto no arhīva

Brūkleņu mērce ir brīnišķīga piedeva, ko pārliet vaniļas saldējumam, šokolādes putiņām, siera kūcim un, protams, derēs arī pie siera un vīna. Īpaši, ja tas ir riekstu drumstalās panēts cepts kamambērs, kam maza karotīte spēcīgās garšas mērces veidos patīkamu atsitienu tumīgajam treknumam. Mērces konsistence ir plūstoša, kā jau tas mērcei pieklājas.

Savukārt ievārījums labs pie sulīga cepeša, kam maza treknuma garoziņa. Sanāk tāda kā modīgā čatnija latviskā versija.

Gan ievārījums, gan mērce tapusi no Latvijas meža brūklenēm, izmantojot divu veidu vārīšanas metodes, bet vienādas izejvielu proporcijas.

• Ievārījums vārīts vienā stiepienā, bez pārtraukuma, tādējādi atdze­sējot tas iegūst stingru marmelādīgu konsistenci.

• Savukārt mērcei izmēģināju apelsīnu ievārījuma metodi, ļaujot odziņām vispirms sasulot cukurā un tad sīrupaino masu atkārtoti karsējot.

Ja vēlas pikantāku noti, gan ievārījumam, gan mērcei var piemest kādu krustnagliņu vai dažus pilienus balzametiķa. Es labprātāk izmantoju saldos krēmetiķus, piemēram, ar iebiezinātu vīnogu sulu vai vīģēm.

Ja ogu mazāk, bet ievārījuma gribas vairāk, var pievienot rudens augļus: ābolus, bumbierus, arī kādu plūmi. Tomēr ieteicamāka būs, tā teikt, tīra manta, ko jebkurā brīdī var papildināt.

Jāpiebilst, ka esmu izmēģinājusi dažnedažādas interesantas ievārījumu piedevas un salikumus, taču pēc kāda laika garšas atmiņa atgriežas bērnībā, kad ābolu ievārījums garšoja pēc āboliem un brūklenes – pēc brūklenēm. Tas man patīk vislabāk. Arī šie ievārījumi ir vecmodīgi un tīras garšas.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Dārzniece: īrisi nav jālutina!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas

Lasītākie

ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
1 stunda
LA
LA.LV
Latvijā
Tiešraide: Ģenerālprokurora amata kandidātu debates
Ekskluzīvi 48 minūtes
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
5 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Kad iegādājos Paduri, viss šķita ļoti rožaini!” Kā Jānis no rīdzinieka par muižkungu kļuva
19 minūtes
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
6 stundas