Praktiski
Receptes

Rudens bagātība galdā – ratatujs0

Foto: Drozdowsk/SHUTTERSTOCK

Var jau izteikties smalki un ar franču akcentu, bet ratatouille, latviski runājot, dārzeņu sautējums vien ir. Tā dzimtene ir Francijā, Provansas reģionā. Variācijas var būt dažādas, un tas atkarīgs gan no tā, kas aug dārzā vai nopērkams tirgū, vai garšo pašam un mājiniekiem. Arī pagatavot to var dažādi (garša gan nemainīsies) – kā sautējumu vai arī kā glītu dārzeņu kārtojumu.

 

Ratatouille

(diviem, ja ēd kā pamatēdienu, un četriem, ja ēd kā piedevu)

• 4 ķiploki

• 250 g baklažāna

• 250 g cukīni

• 250 tomātu

• 250 g sīpolu

• baziliks, sāls, pipari

• eļļa

Foto: Oksana Mizina/SHUTTERSTOCK

1. variants. Izvēlas daudzmaz vienāda izmēra dārzeņus, sagriež ripiņās, kuras pamīšus kārto ugunsizturīgā traukā. Pārlej mazliet eļļas un liek sautēties cepeškrāsnī, kamēr dārzeņi mīksti.

Foto: Margouillat photo/SHUTTERSTOCK

2. variants. Ķiploku daiviņas sagriež. Baklažānu griež kubiņos (ap 2 cm). Cukīni sašķērē 1 cm platās šķēlēs. Ja mājās ir kabacis, derēs arī tas (jo mazāks, jo labāk, bet lielākajam jāizņem sēklotne un jāsagriež kubiņos). Sīpolus nomizo un sagriež gredzenos, bet tomātus šķēlēs (mazos tomātiņus atstāj veselus).

Ideāli, ja ir četras pannas, jo dārzeņi jācep atsevišķi. Ja ne – uz vidējas uguns eļļā apcep ķiploku un tad apcep baklažānu, kamēr gatavs, un liek katlā. Pēc tam cep cukīni, liek katlā, tad tomātus un visbeidzot – sīpolus. Visus dārzeņus liek vienā katlā, pieber sāli un piparus, pievieno baziliku (svaigi sagrieztas lapiņas vai kaltētu) un uzsilda.

Ēdienam piestāv Provansas garšvielas, kas mainīs garšas nianses: rozmarīnu, ķimenes, oregano.

Pasniedz ar bageti un ķiploku sviestu vai tomātu mērci.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Dārzniece: īrisi nav jālutina!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas

Lasītākie

ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
1 stunda
LA
LA.LV
Latvijā
Tiešraide: Ģenerālprokurora amata kandidātu debates
Ekskluzīvi 1 stunda
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
6 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Kad iegādājos Paduri, viss šķita ļoti rožaini!” Kā Jānis no rīdzinieka par muižkungu kļuva
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
6 stundas