Praktiski
Receptes

Pildīti garie pipari. Recepte iedvesmai no tematiskās avīzes0

Foto – Aija Geida

Autores: Aiva Kalve, Aija Geida

Atklāt jaunas garšas

Vasarā vietējie dārzeņi dodas uzvaras gājienā – pannās, katlos, salātu bļodās, grilos. Kā tikt galā ar tomātu spaiņiem, gurķu grēdām, kartupeļu groziem? Protams, vecmāmiņu receptes ir laba lieta. Nav nekā garšīgāka par jaunajiem kartupelīšiem, kas izvārīti ar visu mizu, pārkaisīti ar svaigi sagrieztām dillēm. Ja vēl ir gaileņu mērce vai biezpiens, mēli var norīt. Bet laiki mainās, un gribas atklāt jaunas garšas nianses. Lai palutinātu sevi un savus mīļos, lai pārsteigtu draugus un radus, kuri atbrauks ciemos, šovasar neiztikt bez izdevniecības “Lauku Avīze” izdotās tematiskās avīzes “Dārzeņi 85 receptēs”. Tajā atradīsiet padomus, kā gardi pagatavot dārzeņus, lai kāru muti ēstu pat tie, kuriem dārzeņi negaršojot. Taču vainojami ne jau dārzeņi, bet gan aizspriedumi un stereotipi. Lai šovasar ik diena ir atklājums – kāds sen neēsts dārzenis, kāda interesanta garšviela!

Vai zinājāt, ka baklažāns ir hameleons, jo atkarībā no apstrādes veida un pārējiem produktiem tas maina garšu un smaržu? Vai zinājāt, ka ķirbī vērtīgs ir viss – miza, sēklas, mīkstums, ziedi un pat lapas? Vai zinājāt, ka redīsus var cept? Pietiks kārdināt, tematiskajā avīzē “Dārzeņi 85 receptēs” pirmā ir ķirštomātu pīrāga recepte. Jāķeras klāt! Katru dienu pa vienai receptei, un skat – ziema jau klāt!

Pa saujai ik reizi

Ne jau tikai dārzeņu krāsa un garša ir galvenā vērtība. Tie būtiski ietekmē gremošanas trakta veselību, atgādina uztura speciāliste Inga Pūce. Tajos ir daudz šķiedrvielu, it īpaši rupjo celulozes veidā, kas zarnās veic pamattīrīšanu, savukārt augļos ir vairāk ūdenī šķīstošo šķiedrvielu pektīnvielu veidā, kas, tēlaini izsakoties, mūsu gremošanas traktā veic mitro uzkopšanu. Ja ēdam pareizi, sabalansēti, apēstais tiek labi sagremots, organisms saņem to, kas nepieciešams dzīvības procesu nodrošināšanai.

Uztura speciāliste, izvēloties dārzeņus, iesaka ievērot divus principus – raudzīties, lai tie būtu vietējas izcelsmes, un ievērot sezonalitāti. Vasarā vairāk lietot to, kas aug virs zemes, rudenī – pamatā saknes, ziemā – pārsvarā termiski apstrādātu pārtiku, pavasarī – zaļumus.

Pildīti garie pipari

Smalki sagriež puravu, sarīvē svaigo sieru. Uz pannas apgrauzdē riekstus, pēc tam sasmalcina.

Visas sastāvdaļas samaisa kopā.

Pipariem slīpi nogriež cepurītes, izņem sēklas un iepilda masu.

Liek ietaukotā veidnē un cep iepriekš līdz +180 °C sakarsētā cepeškrāsnī 20 minūtes.

Saistītie raksti
LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Kozmens demonstrē, kā nosargāt savu “ķirbi”, veicot celtniecības darbus
8 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ko tavas mājas numurs pasaka par tavu personību?
10 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kādu malku labāk kurināt kamīnā?
11 stundas

Lasītākie raksti

LE
LETA
Pasaulē
Eiropas Parlaments ar ievērojamu balsu vairākumu ratificē breksita vienošanos
24 minūtes
LE
LETA
Latvijā
Tiesa vienam no lietā par 50 miljonu eiro atmazgāšanu aizdomās turētajiem piemēro apcietinājumu
3 stundas
LE
LETA
Latvijā
Procesuālās darbības Latvijas bankās veiktas sadarbībā ar Vāciju: aizturētas divas personas
2 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Somijā konstatēts pirmais koronavīrusa gadījums, “Lufthansa” pārtrauc reisus uz Ķīnu
1 stunda
LB
Latvijas Bizness
Ekonomika
Edijs Tanons: Kases aparātu reforma pasažieru pārvadāšanas nozarē
2 stundas