Praktiski
Receptes

Klasiskā lazanja. Šefpavāra ieteikumi0

Foto – Shutterstock

Lazanja ir viens no populārākajiem itāļu virtuves ēdieniem. Būtībā tas ir kārtains pīrāgs ar pikantu siera, gaļas, dārzeņu un sēņu pildījumu. Ēdiena svarīga sastāvdaļa ir bešamela mērce, no kuras kvalitātes lielā mērā ir atkarīga kārtojuma garša.

Parasti lazanju cep taisnstūra veidnē. Liek trīs lazanjas plākšņu un trīs pildījuma kārtas. Nobeigumā kārtojumam uzkaisa rīvētu Parmas sieru un uzlej bešamela mērci.

Makaronu plāksnes iepriekš parasti nav jāvāra, tomēr par to vajag pārliecināties uz iepakojuma. Lai plāksnes būtu mīkstas un lokanas, tās var 1–2 minūtes applaucēt karstā ūdenī, taču tās nedrīkst salipt, brīdina šefpavārs Linards Devļetšins.

Klasiskā lazanja

• 1 paciņa lazanjas plākšņu
• 150 g spinātu (svaigus vai saldētus)
• 50 g Parmas siera virskārtai

Bešamela mērcei
• 30 g sviesta
• 2 ēdamkarotes miltu
• ½ l piena
• 90 g rīvēta Parmas siera
• Sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts pēc garšas

Gaļas mērcei
• 400 g liellopa vai liellopa un cūkas maltās gaļas
• 400 g tomātu savā sulā
• 3 burkāni
• 2 sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 ēdamkarote raudenes (oregano)
• Sāls, pipari pēc garšas
• Olīveļļa cepšanai

Pagatavošana.

Vispirms pagatavo maltās gaļas mērci. Sarīvē burkānus, sasmalcina ķiplokus un sīpolus. Ja konservētie tomāti ir veseli, tos sablendē. Uz pannas sakarsētā eļļā apcep gaļu, pievieno burkānus, sīpolus un ķiplokus, turpina cept, līdz tie kļūst nedaudz mīksti. Pieliek tomātus, garš­vielas un vēl nedaudz pasautē, kamēr tomātiem novārās liekais šķidrums.

Ja izmanto saldētus spinātus, tos atkausē un notecina.

Pagatavo bešamela mērci. Katliņā izkausē sviestu, pieber miltus un apcep, maisot ar koka karoti, līdz milti kļūst zeltaini brūni. Nepārtraukti maisot miltus uz pannas, pielej uzkarsētu pienu, līdz veidojas bieza krējuma konsistence (mērci nedrīkst vārīt, tikai karsēt). Tad pannu noņem no uguns un mērcei pievieno 60 g rīvēta siera, sāli, piparus un muskatriekstu, kārtīgi sajauc, lai nebūtu kunkuļu.

Veidni ieziež ar sviestu. Apakšējā kārtā ielej nedaudz bešamela mērces, tad klāj lazanjas plāksnes. Tālāk kārtām liek gaļas mērci, lazanjas plāksnes, bešamela mērci, spinātus, lazanjas plāksnes, gaļas mērci, lazanjas plāksnes un atkal bešamela mērci. Visbeidzot kārtojumam uzkaisa rīvētu sieru. Cep krāsnī +170…+200 °C temperatūrā aptuveni pusstundu. Pasniedz ar svaigiem salātiem.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Dārzniece: īrisi nav jālutina!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas

Lasītākie

ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
55 minūtes
LA
LA.LV
Latvijā
Tiešraide: Ģenerālprokurora amata kandidātu debates
Ekskluzīvi 34 minūtes
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
5 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Kad iegādājos Paduri, viss šķita ļoti rožaini!” Kā Jānis no rīdzinieka par muižkungu kļuva
5 minūtes
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
5 stundas