Praktiski
Receptes

Kas aukstā laikā var būt labāks par sātīgu zupu? 3 receptes ar lēcām dažādām gaumēm!0

Foto: myusli.ru

Lēcas ir bieži vien līdz galam nenovērtēts pākšaugs ar augstu olbaltumvielu saturu. Zupa no lēcām sanāks garda un tumīga, turklāt ar tās pagatavošanu tiks galā pat nepieredzējusi namamāte.

Sarkano lēcu zupa ar cūkgaļu

Foto: myusli.ru

Sastāvdaļas

800 g cūkgaļas

2/3 glāzes sarkano lēcu

3 kartupeļi

1 sīpols

1 burkāns

Selerijas saknes gabaliņš

Sāls, timiāns, pipari, zaļumi vai citas garšvielas pēc izvēles

 

Pagatavošana

Cūkgaļu nomazgā, liek katlā un aplej ar ūdeni.

Uz lēnas uguns vāra aptuveni 1,5–2 stundas, nosmeļot putas.

Kartupeļus un sīpolu sagriež nelielos gabaliņos.

Burkānu un seleriju sarīvē uz rupjas rīves.

Sīpolu apcep, līdz tas kļūst zeltains, tad pievieno burkānu un seleriju un cep vēl 2–3 minūtes.

Gatavo cūkgaļu izņem no katla, sagriež nelielos gabaliņos un liek atpakaļ. Pievieno sagrieztos kartupeļus un vāra aptuveni 10 minūtes.

Nomazgātas lēcas liek buljonā, pievieno apceptos dārzeņus, sāli, garšvielas un vāra aptuveni 10 minūtes.

Tad zupu noņem no uguns un ļauj tai aptuveni 20 minūtes ievilkties, lai garša būtu piesātinātāka.

Piena zupa ar lēcām un makaroniem

Foto: myusli.ru


Sastāvdaļas

400 g lēcu

100 g makaronu

2 glāzes piena

100 grami siera

Sāls, pipari, zaļumi

Pagatavošana

Lēcas aplej ar aukstu ūdeni un atstāj aptuveni vienu stundu mērcēties.

Pa to laiku izvāra makaronus, nokāš caurdurī un sarīvē sieru.

Lēcas vāra aptuveni 15–30 minūtes un sasmalcina tās ar blenderi.

Pielej pienu, pievieno jau gatavos makaronus un uzkarsē, bet neuzvāra.

Pievieno sāli, piparus pēc garšas.

Pašās beigās pirms zupas pasniegšanas pieber sieru, pievieno zaļumus.

Lēcu zupa bez gaļas

Foto: myusli.ru


Sastāvdaļas

150 g zaļo vai brūno lēcu

1 burkāns

Gabals selerijas saknes

2–3 tomāti

10 ml augu eļļas

Zaļumi, sāls, garšvielas

 

Pagatavošana

Lēcas iepriekš aplej ar aukstu ūdeni un atstāj iemērktas uz ilgāku laika periodu, vēlams, nakti.

Saistītie raksti

Uzbriedušos graudus ar rokām paberzē un nomazgā, uzlejot atkārtoti tīru ūdeni, tas palīdzēs buljonu saglabāt caurspīdīgu.

Tad lēcas liek katlā un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

Dārzeņus nomazgā, visus sagriež gabaliņos.

Burkānu apcep.

Pirmo pie lēcām liek seleriju un vāra aptuveni 10 minūtes. Tad pievieno tomātus un apcepto burkānu un uz lēnas uguns vāra aptuveni 5–10 minūtes.

Kad zupa gatava, pievieno garšvielas, zaļumus un ļauj visam ievilkties aptuveni 20 minūtes.

Lai labi garšo!

LA.lv