Praktiski
Dārzs

Neticami! – dārzenis, kam ir gan ēdami bumbuļi, gan tomāti. Kartupeļu tomāts?3

Foto – Shutterstock

Kas tas par hibrīdu – kartupeļu tomāts? ANITA SMILTENES NOVADĀ

 

Tas nav ne hibrīds, ne ģenētiski modificēts organisms, bet gan Lielbritānijas selekcijas firmas “Thompson & Morgan” radīts potējums ‘TomTato’, kam vienlaikus pie saknēm briest ēdami bumbuļi, bet zaros – sarkani, sulīgi ķiršu tomāti.

– Kartupeļus audzē bumbuļu dēļ, tāpēc uz kartupeļu auga potē tomāta vasu (dzinumu). ‘TomTato’ ražas pie mums gan vēl nav redzētas, jo kartupeļu bumbuļu veidošanai un tomātu augļu augšanai vajag nedaudz atšķirīgas minerālvielas, – spriež LU Bioloģijas fakultātes profesors Ģederts Ieviņš.

‘TomTato’ nopērkami tikai stādi (sēklas augam nav pieejamas). Augs jāstāda lielā puķu podā, kas piepildīta ar svaigu augsni, un jānodrošina siltums tāpat kā tomātu stādiem. Vislabāk kartupeļu tomātu novietot siltumnīcā, lodžijā vai ziemas dārzā. Šis augs apvieno divas dažādas kultūras, tāpēc jākopj kā tomāts, bet bumbuļu dēļ jāstāda dziļāk augsnē.

Kad tomāti nogatavojušies, tos nogriež ar asu nazi vai šķērēm. Savukārt kartupeļu raža jānovāc sezonas beigās. Selekcijas firma apgalvo, ka, audzējot optimālos apstākļos, var novākt līdz pat diviem kilogramiem balto kartupeļu un aptuveni 500 saldu tomātiņu.

Līdzīgs augs, kas nodēvēts par ‘Potato Tom’, izveidots arī Jaunzēlandē.

Saistītie raksti
LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Dārzniece: īrisi nav jālutina!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas

Lasītākie

LA
LA.LV
Latvijā
“Man kā prokuroram nav saprotams, kā var nonākt līdz tādam rezultātam!” Meisters par Zolitūdes traģēdiju
48 minūtes
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Kad iegādājos Paduri, viss šķita ļoti rožaini!” Kā Jānis no rīdzinieka par muižkungu kļuva
1 stunda
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
7 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
2 stundas
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
7 stundas