Praktiski
Mājas

Kāpēc neizliet gurķu marinādi izlietnē?0

Foto: Fotolia

Kraukšķīgi marinēti gurķi ir daudzu iemīļota ēdiena piedeva un sastāvdaļa. Kad gurķi izēsti, nereti atlikusī marināde nonāk izlietnē. Taču velti – marināde vēl var tīti labi noderēt.

1. Atkārtota marinēšana

Gurķu marinādi var atkārtoti izmantot dažādu dārzeņu un augļu, piemēram, burkānu, biešu, sīpolu, ķiploku, avokado marinēšanai. Dārzeņus rūpīgi nomazgā, nomizo, sagriež šķēlēs, aplej ar marinādi un atstāj ledusskapī. Pēc dažām dienām marināde būs ievilkusies, un dārzeņi kļūs par lielisku piedevu vakariņām.

Tāpat pikantajā šķidrumā var marinēt arī olas. Cieti vārītas olas, nomizo un atdzesē. Gurķu marinādei pievieno melnos piparus, sinepju sēklas, koriandru, krustnagliņas vai citas garšvielas un uzvāra. Olas liek burkā un pārlej ar siltu marinādi.

Pēc atdzesēšanas burku glabā ledusskapī. Olas marinē vismaz 2-3 dienas. Marinādei var pievienot biešu sulu, kurkumu vai sarkanos sīpolus, kas piešķirs skaistu krāsu.

2. Gaļas gatavošana

Gurķu marināde ir brīnišķīgs gaļas mīkstinātājs. Tā kļūst mīksta un maiga. Marināde lieliski piestāvēs cūkgaļas karbonādēm, liellopa gaļas steikam, vistas, tītara un jebkuras citas gaļas marinēšanai.

3. Piedeva citiem ēdieniem

Gurķu marinējumu var izmantot kā šķidrumu mīklas sastāvam – maizes, pīrāgu, pankūku, klimpu un citu miltu ēdienu pagatavošanai. Tas piešķirs patīkamu garšu un aromātu. Tāpat marinādi var izmantot zupu, kā arī dažādu mērču un salātu mērču gatavošanā.

4. Elektrolītus atjaunojošs dzēriens

Gandrīz visi zina par gurķu marinādes “dziedinošajām” īpašībām paģiru gadījumā. Turklāt, ja nav izotoniska dzēriena, to var dzert arī pēc vingrošanas sporta zālē. Treniņa laikā ķermenis zaudē daudz sāļu, kas izdalās ar sviedriem, un lielisks veids, kā atjaunot elektrolītu līdzsvaru, ir padzert gurķu marinādi.

Padoms: ja moka grēmas, marināde palīdzēs apturēt nepatīkamās sajūtas. Taču jāatceras, ka tas nav terapeitisks līdzeklis, un, ja grēmu lēkmes rodas bieži, noteikti jākonsultējas ar ārstu.

5. Aromātisks sviests

Sviests, sajaukts ar dažādām piedevām, pēc garšas kļūst daudz interesantāks. Bagātināt sviesta garšu var arī ar gurķu marinādi. 120 g nesālītam istabas temperatūrā atlaidinātam sviestam pievieno ēdamkaroti gurķu marinādes istabas temperatūrā.

Pēc tam pievieno garšvielas – dilles (no sālījuma), sasmalcinātus ķiplokus, maltu koriandru, melnos piparus, sinepes un citas piedevas pēc izvēles. Visas sastāvdaļas sajauc, izmantojot mikseri, ieliek bļodiņā un uzglabā ledusskapī.

6. Etiķa aizstājējs

Saistītie raksti

Ja receptēs ir nepieciešams lietot etiķi, mēģiniet to aizstāt ar gurķu marinādi. Tā ir tikpat skāba, jo satur etiķi, turklāt vēl arī bagātināta ar garšvielām.

7. Virtuves piederumu tīrīšana

Ja nav vēlmes izmantot marinādi pārtikā, to var izmantot arī kā tīrīšanas līdzekli. Ja to ieliesiet piedegušā katliņā un atstāsiet uz pāris stundām, piedegumu notīrīt būs krietni vieglāk. Marināde der arī kaļķakmens noņemšanai.

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Galvenais, lai kājas sausas un siltas! Noderīgi padomi, kā pielāgot apavus slapjam laikam
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kāpēc pārtikas plēve jāglabā ledusskapī?
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neatvairāmo acāliju kopšanas ABC
2 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

Raivis Šveicars
Ekonomika
“Mums trūkst 30 darbinieki.” Apsardzē ienāk mākslīgais intelekts
23 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
Kijevā nogādāti Irānas aviokatastrofā bojāgājušo ukraiņu pīšļi
46 minūtes
LL
LETA, LA.lv
Sports
Kamaniņu stafetei Eiropas čempionātā medaļa septīto gadu pēc kārtas!
3 stundas
LA
LA.LV
Sports
Latvijas volejbolistiem rūgti pārsteigumi Ēģiptē – tiek lūgta tautiešu palīdzība
3 stundas
LA
LA.LV
Dabā
Aukstākā būs nakts uz ceturtdienu: laika prognoze nedēļai
5 stundas