Praktiski
Dārzs

Kā izaudzēt labus tomātus bez nitrātiem? Knifiņi un speciālista ieteikumi0


‘Bolzano’
‘Bolzano’
Foto: Valdis Semjonovs

Lielākā kļūda, ko pieļauj, audzējot tomātus piemājas siltumnīcās, ir to pārmēslošana ar slāpekli. Šo dārzeņu audzēšanā jāievēro smalka robeža starp optimāliem audzēšanas apstākļiem un stresu.

“Ja tomāti netiek maksimāli izdzīti, bet saprātīgi badināti, tā iegūstot mazāku ražu, augļiem veidojas intensīvāka garša, lielāks piesātinājums ar bioloģiski aktīvajiem savienojumiem: likopēnu, karotinoīdiem, fenoliem, flavonoīdiem, šķīstošajiem cukuriem, organiskajām skābēm.

Lielākā daļa šo vielu variē tomātu augļos atkarībā no šķirnes un vides faktoriem,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Augsnes un augu zinātņu institūta pētniece Ieva Erdberga.

 

Mēslo tikai sezonas sākumā

Mēslojums tomātiem, ko izmanto vienreiz sezonā.
Foto: Valdis Semjonovs

Veselīgiem, pareizi barotiem tomātiem lapas ir pelēcīgi zaļas. Par slāpekļa pārbagātību liecina zilganzaļa lapu krāsa. Jāņem vērā, ka tomāts ir ziedaugs, kuru pārmēslojot ar slāpekli, iegūst mazāk ziedu.

Tomēr salīdzinājumā ar spinātiem (kam pieļaujamais nitrātu daudzums ir 3500 mg/kg), tomāti nav dārzeņi, kuru audzēšanā viegli pārsniegt zemāko pieļaujamo nitrātu daudzumu pārtikā (200 mg/kg zīdaiņu pārtikā), jo to nogatavošanās process ir 1–2 mēnešus ilgs.

Šajā laikā lielākā daļa uzņemto nitrātu jonu jau ir iekļāvušies bioloģiskajos savienojumos un brīvā formā šūnsulā atrodami maz.

Ieva Erdberga iesaka tomātiem mēslojumu dot tikai sezonas pirmajā pusē. Piemēram, papildmēslošanai var izmantot komplekso mēslojumu NovaTec Classic ar nitrifikācijas inhibitoru, kas aizkavē slāpekļa bezmērķīgu nokļūšanu gaisā.

Mēslojumu lieto tikai vienreiz sezonā (jūnijā, kad zied 1.–2. ķekars), izkaisot ap augiem 10–20 mg uz metru vai 1–2 tējkarotes uz augu. Šādi nav iespējams iegūt ar nitrātiem pārpilnus tomātu augļus.

 

Laista tikai rīta pusē

Tomātu sekmīgai attīstībai un slimību profilaksei vēlamais gaisa mitrums ir 60%, ko Latvijas apstākļos nodrošināt ir ļoti grūti, tāpēc vēl bez vēdināšanas jebkurā siltumnīcā vēlams ierīkot lentveida laistīšanu, kas samazina nepieciešamo ūdens patēriņu un izslēdz celiņu slapināšanu.

Tāpat jāseko līdzi laika prognozei – paaugstināta mitruma un mākoņainuma apstākļos tomātus nevajag laistīt. Tos ieteicams laistīt reti, turklāt rīta pusē līdz pulksten 12.

Laistot vakarpusē, ūdens palielinās gaisa mitrumu nakts stundās, kad tas jau tā ir palielināts, un netiks lietderīgi izmantots tomātu attīstībai.

 

Kas tomātos tik vērtīgs

“Tomāti jāēd galvenokārt tāpēc, ka tie satur likopēnu – sarkano pigmentu, kas samazina vēža, sirds un asinsvadu slimību risku. Visvairāk likopēna ir sarkanajos tomātos.

Savukārt dzeltenie tomāti vairāk satur karotinoīdus, to skaitā bēta karotīnu. Jāņem vērā – audzējot vienu un to pašu šķirni, piemēram, kūdras substrātā vai akmensvatē, mainās augļu garša un ķīmiskais sastāvs.

Augsnē audzētiem tomātiem parasti ir lielāks sausnas saturs (miltainums), līdz ar to arī sastāvā esošās vielas ir augstākā koncentrācijā.

Pētījumi liecina: jo lielāks ūdens daudzums tomātu sakņu zonā, jo vairāk šķidruma saturēs tomātu augļi (attiecīgi akmens­vatē un kūdrā audzēti).

Jaunākajā institūta veiktajā pētījumā noskaidrots, ka sarkano tomātu hibrīdās šķirnes ‘Encore’, ‘Diamont’, audzējot ziemas apstākļos, satur vidēji 4–5 mg/100 g likopēna, kamēr dzeltenie ‘Bolzano’ tikai 0,1–0,3 mg/100 g.

Tajā pašā laikā dzeltenajos tomātos karotinoīdu saturs ir 4–7 mg/100 mg, sarkanajos tomātos karotinoīdu saturs ir līdzīgs vai nedaudz zemāks.

 

Potcelms pasliktina garšu

Potēts tomāts.
Foto: Valdis Semjonovs

Lielražošanā izmanto potētos tomātus. To plusi – potcelms dod iespēju panākt lielāku ražu, padara spilgtākus augļus, veido lielāku augļu skaitu ķekarā. Mīnuss – pasliktina garšu.

 

Ieteicamās šķirnes

Saistītie raksti

Audzējot augsnē, vērts izmantot vecās, īpaši lielaugļu šķirnes, jo tām ir ļoti garšīgi, miltaini augļi. Tiesa, tās ir izteikti ieņēmīgas pret kalcija trūkumu, kā arī pret kladosporiozi.

Labas šķirnes ir ‘Aurea’, ‘Saint Pierre’, ‘Gourmandia’, ‘Ananas’, ‘Pinedo’ (ļoti garšīgi tomāti, vienīgā specifika stresa apstākļos: augļos veidojas brūns dzīslojums, kā arī ātri sadīgst sēklas, līdz ar to augļi kļūst rūgti), no komercšķirnēm ieteicamas ‘Bolzano’, ‘Organza’, ‘Lancelot’, ‘Kongo’, ‘Chocomate’.

LA.lv