Praktiski
Dārzs

Iegūt ražu, nevis malku. Kā pareizi kopt bumbieri?0


Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Shutterstock

Dārzā aug 30 gadu veca rudens bumbiere, kas ražo garšīgus augļus. Koku ik pēc 2–3 gadiem spēcīgi apgriežu, strādājot gan ar dārza šķērēm, gan zāģi. Pēc tam bumbiere dzen daudz jaunu dzinumu, uz kuriem neveidojas augļi. Ko daru nepareizi? Jautā lasītāja Lidija no Pļaviņām.

“Bumbieres vajag veidot, bet šajā gadījumā tas tiek darīts par biežu. Šiem augļukokiem ir daudz snaudošo pumpuru, un katra zaru apgriešana veicina ūdenszaru augšanu. Ja bumbieres apgriež ik pēc 2–3 gadiem, veidojas ļoti daudz jauno zaru, pat pušķiem, kuri nepaspēj sākt ziedēt. Tādējādi raža ir maza: visu laiku tiek saaudzēta malka,” skaidro Dārzkopības institūta pētniece Inese Drudze.

Ir jāpanāk, lai bumbiere nomierinātos, koks jāliek mierā līdz pat vēlam pavasarim. Pirms Jāņiem, kad augļukokam būs izveidojušās lielas, zaļas lapas, jāparetina zari, kas izauguši pušķos (liekos zarus izgriež līdz pamatnei). Vainagā tiem jābūt izvietotiem vienmērīgi uz visām pusēm – tā, lai katrs zars būtu saulītē, neviens netiktu noēnots. Izgriež arī vadzara vai skeletzaru galotņu konkurentdzinumus.

Kad zari kļūs vecāki, tiem beidzot ieriesīsies ziedpumpuri (jaunajiem ūdenszariem, kas šovasar izdzinušies, pirmie ziedi parādīsies pēc trim četriem gadiem). Ja stumbrs ir vesels, 30 gadi bumbierei nav liels vecums – šie augļukoki var nodzīvot un ražot līdz pat simt gadiem.

Saistītie raksti
LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Dārzniece: īrisi nav jālutina!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas

Lasītākie

LA
LA.LV
Latvijā
“Man kā prokuroram nav saprotams, kā var nonākt līdz tādam rezultātam!” Meisters par Zolitūdes traģēdiju
51 minūtes
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Kad iegādājos Paduri, viss šķita ļoti rožaini!” Kā Jānis no rīdzinieka par muižkungu kļuva
1 stunda
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
7 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
2 stundas
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
7 stundas