Praktiski
Receptes

Gatavojam mājās! 6 receptes gardai ģimenes maltītei0

Foto: SHUTTERSTUCK

No pamatproduktiem, variējot ar sastāvdaļām un šo un to pievienojot papildus, iespējams pagatavot dažādus ēdienus. Lūk, dažas receptes ierosmei!

 

Pupiņu sautējums

Foto: SHUTTERSTOCK


• 300 g pupiņu

• 400 g konservētu tomātu savā sulā

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 lauru lapa

• nedaudz timiāna

• sojas mērce

• sāls, pipari

• zaļumi

Pupiņas izmērcē, nokāš, liek katlā, pārlej ar glāzi karsta ūdens un vāra 1 stundu. Pievieno konservētus tomātus, ķiploku, timiānu, sāli, piparus, lauru lapu un lēni sautē, līdz pupiņas mīkstas. Pēc garšas pievieno sojas mērci, pārslaka eļļu, pārkaisa sasmalcinātus zaļumus.

 

Burkānu un kartupeļu biezzupa

• 1 l dārzeņu buljona

• 4 burkāni

• 3 kartupeļi

• 1 puravs

• 1 sīpols

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• rozmarīna zariņš

• sāls, pipari

Sīpolu sīki sagriež un apcep sakarsētā eļļā kopā ar rozmarīnu. Kartupeļus un puravu sagriež nelielos gabaliņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Sagrieztos dārzeņus pievieno apceptajiem sīpoliem, pielej buljonu, uzliek katlam vāku un vāra, līdz dārzeņi mīksti.

Rozmarīnu izņem no zupas, pārējo sablendē, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

 

Kartupeļu, skābētu kāpostu un maltās gaļas sacepums

Foto: SHUTTERSTUCK

• 1 kg kartupeļu

• 500 g maltās gaļas

• 1 sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 3 ēdamkarotes eļļas

• sāls, malti melnie pipari

• 500 g skābētu kāpostu

• 250 ml gaļas buljona

• 200 g skābā krējuma

• 150 g siera

• 2 olas

• 1 tējkarote sviesta

Sīpolu un ķiploka daiviņas sasmalcina. Gaļu apcep uz pannas sakarsētā eļļā, nepārtraukti maisot, lai nesalīp. Pievieno sīpolus, ķiplokus, sāli, piparus un cep vēl dažas minūtes. Kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Sarīvē sieru mērcei. Buljonu sajauc ar krējumu, olām un sieru. Veidni ieziež ar sviestu. Visas sastāvdaļas kārtām liek veidnē: pusi kartupeļu šķēlīšu, pusi skābētu kāpostu, visu malto gaļu, palikušos kāpostus un kartupeļu šķēlītes. Kārtojumu pārlej ar mērci, veidnei uzliek vāku un cep 200 °C aptuveni stundu. Pēdējās 10 minūtes cep bez vāka.

 

Biezpiens ar medu un augļiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 300 g biezpiena

• 200 g jogurta

• 4 banāni

• 2 ēdamkarotes medus

• puscitrona sula

• augļi un ogas pēc izvēles

• nedaudz riekstu

Banānus saspaida ar dakšiņu, sajauc ar citrona sulu, medu, jogurtu un biezpienu. Liek trauciņos, pārkaisa ar ogām un augļu gabaliņiem, pārber sadrupinātus riekstus.

 

Vistas nūjiņas

Foto: SHUTTERSTOCK

• 4 vistas filejas

• glāze paniņu

• ēdamkarote tabasko mērces

• 2 olas

• 100 g kviešu miltu

• 100 g sadrupinātu kukurūzas pārslu

• pusēdamkarote sāls

• 1 tējkarote maltu melno piparu

• 1 tējkarote paprikas pulvera

• 1 tējkarote ķiploku pulvera

• šķipsna cepamā pulvera

• eļļa cepšanai

Paniņas sajauc ar tabasko. Vistas filejas sagriež platās strēmelēs, ievieto plastmasas maisiņā, pārlej ar paniņām, sajauc un atstāj iemarinēties aptuveni pusstundu. Paņem trīs šķīvjus – vienā sajauc miltus ar sāli, pipariem un cepamo pulveri, otrajā sakuļ olas, bet trešajā sajauc sadrupinātas kukurūzas pārslas ar paprikas un ķiploku pulveri. Kad gaļa iemarinējusies, katru gabaliņu apviļā miltos, tad pamērcē olā, pēc tam apviļā kukurūzas pārslās, viegli nopurina un kārto uz cepampapīra. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 25 minūtes.

 

Ziedkāpostu sacepums ar sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 ziedkāposts

• 8–10 ķirštomātiņu

• 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera

• 1 sauja rīvmaizes

• sāls, pipari

Mērcei:

• 600 ml piena

• 60 g sviesta

• 60 g miltu

• 1 ēdamkarote angļu sinepju

• 150 g rīvēta Čedaras siera

• 1 lauru lapa

• lociņi

Ziedkāpostu sadala rozetēs, tomātiņus pārgriež uz pusēm, lociņus sasmalcina.

Saistītie raksti

Ziedkāpostus vāra verdošā sālsūdenī aptuveni 10 minūtes, tad nokāš. Gatavo mērci: pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un maisot apcep 1 minūti. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno pienu, līdz izveidojas krēmīga mērce. Pievieno lauru lapu un maisot turpina vārīt mērci aptuveni 5 minūtes. Tad lauru lapu izņem, pieliek lociņus, sinepes, Čedaras sieru un maisot vāra vēl 2 minūtes.

Uzsilda cepamo veidni, tajā liek ziedkāpostus, pārlej mērci, uzber tomātiņus, rīvmaizi un Parmas sieru. Cepeškrāsnī cep aptuveni 5 minūtes, līdz izkūst siers.

Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. 3 vislabākās auksto zupu receptes: gardas un neparastas
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Lai nebūtu jādzīvo blakus tīģerim: kā izvēlēties kaķi
3 dienas
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Labākie kaimiņi – draugi augiem: atbaida kaitēkļus un sekmē aputekšņošanos
3 dienas

Lasītākie

VK
Vita Krauja
Kultūra
“Grozi, kā gribi, bet izrādei jānotiek šeit un tagad!” Saruna ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktori Danu Bjorku
Intervija 1 stunda
IK
Ilze Kuzmina
Latvijā
Pulcēšanās ierobežojumi ietekmēs arī uzņemšanu augstskolās. Ar ko jārēķinās topošajiem studentiem
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Ministrs Edgars Rinkēvičs: Ir izgudrota velnišķīga aplikācija, kas izsekos visu, ko darām un nedarām 1
4 stundas
IB
Ivars Bušmanis
Ekonomika
“Pandēmija parādīja, ka attīstāmies nepareizi.” Intervija ar Arni Putniņu 1
4 stundas
LE
LETA
Dabā
Kļūs vēsāks, bet vai pierims vējš? Laika prognoze pirmdienai 1
2 stundas