Praktiski
Receptes

Čuguna katlam iekšpusē izveidojušies balti plankumiņi. Vai tas neapdraud veselību?0

Foto: Wlad74/SHUTTERSTOCK

“Kādu laiku nebiju lietojusi čuguna katlu. Tam iekšpusē bija izveidojušies balti plankumiņi. Vai šādu katlu drīkst izmantot? Varbūt notiek oksidēšanās process un, lietojot šādus traukus, tiek apdraudēta veselība?” INĀRA KALNIŅA

“Čuguna trauku virsmu aizsargā plāna dzelzs oksīda kārtiņa dažādās krāsās, bet pārsvarā pārklājums ir melns,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes ķīmijas katedras docente Ilze Čakste. “Uz čuguna katliem baltiem plankumiem nevajadzētu veidoties. Varbūt trauka virsmu sabojājusi kāda skābe, kas vietām pašķīdinājusi dzelzs oksīda kārtiņu. Iespējams, baltie plankumi vai nogulsnes radušies tāpēc, ka katlā, kas novietots pažobelē vai citā vietā, iebiruši gruži vai kaut kas ielijis, atstājot nospiedumus. Ja katlu nomazgās, izkarsēs, pēc tam nosusinās un ieziedīs ar eļļu, kā tas jādara, kopjot čuguna traukus, plankumi varbūt pazudīs.”

Ja čuguna katlu vai pannu pavirši kopj, veidosies rūsa. Nav ieteicams lietot ķīmiskos mazgāšanas līdzekļus, jo tie attauko virsmu.

Taču masīvus katlus izgatavo ne vien no čuguna, bet arī no citiem materiāliem, piemēram, alumīnija. Speciāliste brīdina, ka alumīnijs ir aktīvāks nekā čuguns, tāpēc varētu reaģēt ar skābas garšas produktiem, kas tiek vārīti alumīnija katlā.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Dārzniece: īrisi nav jālutina!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas

Lasītākie

LA
LA.LV
Latvijā
“Man kā prokuroram nav saprotams, kā var nonākt līdz tādam rezultātam!” Meisters par Zolitūdes traģēdiju
42 minūtes
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Kad iegādājos Paduri, viss šķita ļoti rožaini!” Kā Jānis no rīdzinieka par muižkungu kļuva
1 stunda
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
7 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
2 stundas
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
7 stundas