Praktiski
Receptes

Cepot biezpiens pārvērtās brūnganā šķidrumā. Kāpēc pelē veikalā pirktais biezpiens?0

Foto: Fotolia

“Biju nopirkusi aptuveni kilogramu vājpiena biezpiena, ko uzreiz neapēdu, tas mazliet iepelēja. Nodomāju, ka arī tādu var ēst, tikai uz pannas mazliet jāuzcep (senāk laukos saimnieces taču tā darīja ar nesvaigu biezpienu, turklāt uzceptam ir pat īpaša garša). Kad sāku cept, cerētā vietā ieguvu brūnganu šķidrumu. Kas tam varētu būt par iemeslu?” LAIMA K. Valmierā

“Vājpiena biezpiens satur piena olbaltumvielas (100 g biezpiena ir 14–19% olbaltumvielu), līdz 0,7% minerālvielu, ap 2–3% laktozes, kā arī vismaz 80% ūdens,” uzskaita Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča. “Biezpienu, arī noturētu, var cept un iegūt garšīgu un staipīgu masu. Cepot olbaltumvielas kūst, masa var stiepties, veidojot dažādu garumu pavedienus. To nosaka biezpiena skābums.”

Biezpienam nav jāpelē tā derīguma laikā. Iespējams, ražojot piena produktu, nav ievērota higiēna.

Inga Ciproviča vērš uzmanību, ka pamanīts nevis baltais piena pelējums, bet gan zaļi zilās pelējumu kolonijas. “Biezpiena pelēšanu iepakojumā var izraisīt pārāk mazs produkta skābums, pārāk augsta temperatūra un relatīvais mitrums uzglabāšanas telpā, kā arī lielāks ūdens saturs produktā, nekā tas tehnoloģiski paredzēts.”

Turpinot profesore izklāsta, kāpēc, karsējot vājpiena biezpienu, izveidojās brūna, šķidra masa. To ietekmēja divu faktoru kopums. Biezpienā augošais pelējums olbaltumvielas intensīvi sadalīja sīkākos savienojumos, un bija augsts ūdens saturs (ap 80%). Karsējot masu, tā nevis izdalīja ūdeni un olbaltumvielu daļiņas centās sarauties, veidojot graudaini staipīgu masu, bet gan šķīda ūdenī, radot mērcei līdzīgu produktu. “Ja vēlas biezpienu uzcept, jāizmanto sausāks biezpiens. Turklāt noteikti jāņem vērā, ka bojāts produkts netaps labāks, ja to karsēs, ceps vai kā citādi rīkosies. Uzturā lietojot pārtikas produktu ar jebkādām redzamām vai mazāk pamanāmām bojāšanās pazīmēm un tādu, kam beidzies derīguma termiņš, riskējam ar savu veselību.”

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Kas tie tādi – ozolzīļu ķirbji? Kā kopjami un lietojami?
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sulīga, saldskāba ābolu-kanēļa plātsmaize ar kraukšķīgām drupačiņām…Bauda!
2 dienas
TS
TERĒZA SVEIKATE
Praktiski
Duļķainas, nedzidras acis dzīvniekam. Kā palīdzēt?
2 dienas

Lasītākie raksti

IP
Ilze Pētersone
Latvijā
“Sievietes manā dzīvē”. Siguldas Opermūzikas svētku dibinātājs Dainis Kalns 1
8 stundas
LE
LETA
Latvijā
“RNP liftu lietā” aizdomas par sadārdzinātiem liftu remontiem un izkrāptiem miljoniem eiro
7 stundas
LE
LETA
Sports
Ķibermanis ar Mikni atņem pasaules čempionāta bronzu vāciešiem
10 stundas
AT
Andris Tiļļa
Latvijā
Kādas bija medības padomju Latvijā 70. un 80. gados?
8 stundas
AL
Anda Līce
Latvijā
Anda Līce: Esam ar reformām nolādēti 4
11 stundas