Praktiski
Receptes

Bietes zupām un salātiem. Garšīgas receptes ziemas krājumiem0

Foto: New Africa/SHUTTERSTOCK

Ko varētu pagatavot no galda bietēm ziemas krājumiem? Māra K. Smiltenes novadā

Biešu ikri ar sālītiem gurķiem

• 2 bietes

• 1 sīpols

• 2 sālīti gurķi

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes augu eļļas

• 3 ēdamkarotes tomātu pastas

Bietes novāra, nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Sīpolu smalki sagriež un apcep eļļā. Kad gabaliņi kļuvuši zeltaini brūni, pievieno tomātu pastu. Ļauj, lai tomātu pasta mazliet piedeg, jo tad karamelizējas tomātu un sīpolu sastāvā esošais cukurs, kas masai piešķirs neparastāku garšu.

Sālītos gurķus nomizo un sīki sagriež vai sarīvē un apcep nelielā eļļas daudzumā. Visu liek katliņā, pievieno nedaudz karstā ūdens un, nepārtraukti maisot, karsē. Pievieno sarīvētas ķiploka daiviņas un turpina karsēt.

Ar sāls un cukura pievienošanu nesteidzas, jo galda bietes ir saldas, bet sālītie gurķi – sāļi. Ja, pagaršojot dārzeņu masu, šķiet, ka nepieciešams sāls vai cukurs, tad pieber.

Boršča sagatave

• 5 kg biešu

• 2 kg sīpolu

• 2 kg burkānu

• 2 kg paprikas

• 2,5 kg tomātu

• 300 g tomātu pastas

• 0,5 l augu eļļas

• 1 ķiploka galviņa

• 200 g sāls

• 500 g cukura

• 5 ēdamkarotes etiķa esences

Bietes un burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Papriku un sīpolus sagriež strēmelēs, tomātus noblanšē, novelk mizu un sablendē. Uz pannas eļļā sasautē burkānus ar sīpoliem, tad pievieno sablendētus tomātus, tomātu pastu un bietes un sautē, līdz bietes pusgatavas.

Pieliek papriku un sautē, līdz dārzeņi gatavi. Visbeidzot pievieno sāli, cukuru, etiķa esenci (vai galda etiķi), ķiplokus un sautē vēl 10 minūtes.

Dārzeņu masu liek karstās sterilizētās burkās un aizvāko. Burkas sasedz ar segām un notur 12–24 stundas, līdz pilnībā atdziest. Gatavojot boršču, šī piedeva jāpievieno 10–15 minūtes pirms ēdiena gatavības.

Ja krājumā vairs nav etiķa esences, to aizstāj ar galda etiķi: 1 ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdamkarotēm galda etiķa.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardām un neparastām vakariņām šefpavāra recepte: biezpiena klimpas 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Fotogrāfs no Latvijas nofilmē retu video: Garkalnes pludmales smiltīs rotaļājas lapsēni
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dobē aug sēnes: kāpēc tā noticis un ko ar tām iesākt?
2 dienas

Lasītākie

ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
Kultūra, īsta garša un vēsture. Meklējot Latgales sirsnības noslēpumu
34 minūtes
LA
LA.LV
Latvijā
Tiešraide: Ģenerālprokurora amata kandidātu debates
Ekskluzīvi 13 minūtes
MZ
Māris Zanders
Latvijā
Māris Zanders: “Te nu mēs esam – vairāku mēnešu garumā saspiestā atspere atsprāga!” 1
4 stundas
LE
LETA
Veselam
Vīrusa izplatība neaprobežojas tikai Pierīgā. Covid-19 “ielauzies” jaunā novadā
5 stundas
LE
LETA
Latvijā
Deg atkritumi un traktori! Liesmas aprij kādu plastmasas pārstrādes uzņēmumu Salaspilī
5 stundas