Augļu dārzs, Dārzs

Zemenes – no stāda līdz tirgum. Lielaudzētājs no Laidu pagasta dalās vērtīgā pieredzē

Foto-Valdis Semjonovs

Kā izaudzēt agras zemenes un vēl novākt vairākas ražas sezonā? Kuras šķirnes nodrošina maksimālo ražu siltumnīcā un var labi pārdot? Par šķirņu sortimentu un dažādiem ražas steidzināšanas veidiem stāsta Laidu pagasta uzņēmuma “Migl Dārzi” saimnieks ILMĀRS GULBIS.

Pirmās sārtojas jau aprīlī

Agrā pavasarī “Migl Dārzos” ražu iegūst, 500 m2 lielo siltumnīcu apsildot dienu un nakti. Tiesa, veģetācijas perioda sākumā zemenēm liels siltums nemaz nav vajadzīgs, jo, ja temperatūra ir par augstu un pietrūkst saules gaismas, augi lieki patērē minerālmēslus un izstīdz. Līdz ziedēšanai pietiek, ja dienā temperatūra ir ne vairāk par +12…+13 °C, bet naktī +8…+10 °C. Vēlāk temperatūru var paaugstināt līdz +15 °C dienā. Svarīgi, lai tā nesasniegtu +20 °C, jo tad augi izdzen lielu zaļo masu, bet ziedneši paliek apakšā noēnoti, neattīstās skaistas ogas.

Saimniecībā zemenes audzē uz trepju plauktiem, kas atrodas 90 cm attālumā cits no cita. Agrai ražai stāda jau no februāra vidus, pāršūtos mazāka izmēra cukura maisos katram stādam atvēlot 10 cm2 augsnes. Substrātam izmanto nevis dārgus, speciālus kūdras substrātus, bet gan parastu tīruma augsni bez minerālmēslu piejaukuma. Augus izvieto 15 cm attālumā citu no cita (retāk stādīt nedrīkst, jo tad netiks ekonomiski izmantota siltumnīcas platība). Lai nodrošinātu vienmērīgu mitrumu, siltumnīcā ierīkota adatu pilienveida apūdeņošanas sistēma. Tā gan ir diezgan dārga, toties atmaksājas, ja audzētājs tālredzīgi plāno vairāku gadu griezumā (garās plastmasas adatas noder ilgi, neaizsērē, jo var viegli iztīrīt, izpūšot ar gaisa kompresoru). Ja laista ar dīķa ūdeni, cukura maisi mēdz apaugt ar aļģēm, tāpēc labāk to ņemt no dziļurbuma. Zemenēm mēslojumu dod šķidrā veidā minimālās devās kopā ar laistīšanu.

– Lai ogām būtu pareiza forma, ziedi jāapputeksnē. Savā saimniecībā izmantojam nevis dārgos importa kameņu stropiņus, bet gaisa kompresoru, ko ieliekam ķerrā. Ejot gar stādījumiem, ar spēcīgu gaisa plūsmu divreiz nopūšam ziedputekšņus. Aprīlī iegūstam perfektas deserta ogas, ko ražošanas sākumā tirgojam par 10–15 eiro kilogramā, – lepojas audzētājs.

Pašiem savi frigo stādi

Uzņēmējs uzsver: lai zemeņu bizness būtu rentabls, siltumnīcās vēlams stādīt tikai lielos frigo mātesstādus, kas holandiešu stādaudzētavās atbilst Tray plants kategorijai. Tie zemeņu kopēji, kuri iegādājas dārgos importa A+ un A++ stādus, lielākoties iegūst tikai 2–3 ziednešus no cera, tāpēc ir spiesti pirmās ogas tirgot par 25–30 eiro kilogramā. Ja pārdotu lētāk, neatpelnītu par stādiem, minerālmēsliem un siltumnīcas apkuri izdoto naudu.

Saimnieks neslēpj, ka zemeņkopība ir diezgan nestabila nozare, tomēr viņa gadījumā riska procents ir zems, jo 16 gadu laikā audzētājs nav nedz ņēmis kredītus, nedz pretendējis uz Eiropas Savienības līdzekļiem. Atšķirībā no citiem zemniekiem, kuri, uzsākot zemeņu audzēšanu, projekta ietvaros vispirms iepērk tuneļus un holandiešu stādus, viņš sāka pavisam no otra gala. Vispirms iemācījās pats izaudzēt saldētos stādus un tikai pēc tam cēla siltumnīcu. Tagad jau trešo gadu saimniecībā iegūst aukstumā glabātos zemeņu stādus – pērn te iesaldēja aptuveni 10 000, bet nākamajā ziemā plānots iesaldēt pusmiljonu mātesstādu.

Process notiek šādi: rudenī stādus izstāda uz lauka, ievērojot 1,4 m rindstarpu attālumu, nākamajā gadā stādījumus rūpīgi kopj. Tad decembra beigās ar kombainu norok, stādiem saīsina saknes, nogriež stīgas, augus sašķiro pēc lieluma (sakņu kakliņa diametra) un liek saldēšanas kamerā. Izmanto segtajās platībās agras ražas ieguvei, jo mātesstādi atkarībā no šķirnes sāk ražot pēc 45–60 dienām. Šādus stādus Latvijā neieved, jo tie ir dārgi, taču no nākamā gada pavasara būs pieejami saimniecībā “Migl Dārzi” par 0,50 eiro gabalā.

Pievienot komentāru