Praktiski
Receptes

Vīnu negribu brūvēt! Oriģinālas vīnogu receptes visām gaumēm0

Foto: Uldis Muzikants

“Man ir bagāta vīnogu raža. Kā ilgāk saglabāt? Vīnu negribu gatavot,” jautā Indra no Engures novada.

Visvienkāršākais veids, kā vīnogas saglabāt, ir tās saldēt, iesaka vīnogu audzētāja Jana Grēviņa. Vispiemērotākās ir tā sauktās galda, deserta vīnogas, kurām ir mazāk sulas. Taču var saldēt visas. Sulīgajām pēc atlaidināšanas nebūs tik laba ogu kvalitāte.

Saldēt var arī jaunās (nepārkoksnējušās) vīnogu lapas. Saliek maisiņos vēlamo daudzumu un pēc atlaidināšanas lieto dolmu gatavošanai. Atlaidina vēsā ūdenī.

Sulīgās vīna vīnogas var likt tvaicējamā katlā un iegūt sulu.

To arī var spiest mehāniski, cenšoties nesaspiest kauliņus. Atlikumus izskalo, kauliņus žāvē, vēlāk samaļ kafijas dzirnaviņās. Šis pulveris ir izcils uztura bagātinātājs.

Tāpēc arī vīnogas jāēd ar visiem kauliņiem, cenšoties tos sakost, lai labums neiet zudībā. Garšīgs ir arī vīnogu kompots. Tam der visas vīnogas.

No bezsēklu vīnogām var iegūt rozīnes. Atsevišķās odziņas liek elektriskajā žāvētājā vai kaltē uz siltās grīdas. Galvenais – procesam jānotiek lēni un nesteidzīgi. Ievārījumam vai želejai vīnogas uzvāra un izberž caur sietu. Pievieno ievārījuma cukuru.

Foto: Fotolia

Gardas un skaistas ir vīnogas etiķī. Labi der marinādēm un kā piedeva gaļas ēdieniem. Jo raibāka šķirņu kompānija, jo etiķim izteiktāka garšu buķete un krāsa. Katru gadu var iznākt citāds, taču vienmēr labs.

Saistītie raksti

Ogas saliek stikla traukā un pārlej ar ābolu etiķi. Piecas dienas patur gaismā, pamaisa. Tad pārvieto tumšā vietā, pagrabā. Nebojātas ogas ilgi glabājas, arī vienkārši saliktas ledusskapī.

Taču ir šķirnes, kuras var novākt pirms gatavības un glabāt kā ābolus – pat līdz Ziemassvētkiem. Piemēram, šķirni ‘Krasavec’ zāģskaidās var turēt mēnešiem ilgi. Tikai svarīgi ogas novākt negatavas. Nogatavojušās tās glabāsies īsāku laiku, būs agrāk jāapēd.

LA.lv
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Soli pa solim: kā atdzīvināt ādas mēbeles
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Bildēs labāk nekā patiesībā? Dizaina “drīkst” un “nedrīkst”
1 diena
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Holandes dārzkopju ideja – brīnišķīgas puķu dobes piemājas teritorijā
2 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

Raivis Šveicars
Latvijā
“Latvija veidojas kā nopietns reģionālais digitālo tehnoloģiju centrs.” INTERVIJA ar “LVRTC” vadītāju Edmundu Beļski 1
Intervija 9 stundas
LE
LETA
Sports
Gulbim turpinās lejupslīde ATP pasaules rangā
11 stundas
UG
Uldis Graudiņš

Dabā
Stikla rūpnīcas Latvijā vairs nav, nevienam tā vākšana īpaši izdevīga nav…
9 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO. “Sitiens bija riktīgs…” Ķeguma pusē avarē mikroautobuss un vieglais auto
8 stundas
LE
LETA
Latvijā
Šoferus šonedēļ sāks kontrolēt ar kameru aprīkota netrafarēta policijas automašīna
11 stundas