Praktiski
Receptes

Vīnu negribu brūvēt! Oriģinālas vīnogu receptes visām gaumēm0

Foto: Uldis Muzikants

“Man ir bagāta vīnogu raža. Kā ilgāk saglabāt? Vīnu negribu gatavot,” jautā Indra no Engures novada.

Visvienkāršākais veids, kā vīnogas saglabāt, ir tās saldēt, iesaka vīnogu audzētāja Jana Grēviņa. Vispiemērotākās ir tā sauktās galda, deserta vīnogas, kurām ir mazāk sulas. Taču var saldēt visas. Sulīgajām pēc atlaidināšanas nebūs tik laba ogu kvalitāte.

Saldēt var arī jaunās (nepārkoksnējušās) vīnogu lapas. Saliek maisiņos vēlamo daudzumu un pēc atlaidināšanas lieto dolmu gatavošanai. Atlaidina vēsā ūdenī.

Sulīgās vīna vīnogas var likt tvaicējamā katlā un iegūt sulu.

To arī var spiest mehāniski, cenšoties nesaspiest kauliņus. Atlikumus izskalo, kauliņus žāvē, vēlāk samaļ kafijas dzirnaviņās. Šis pulveris ir izcils uztura bagātinātājs.

Tāpēc arī vīnogas jāēd ar visiem kauliņiem, cenšoties tos sakost, lai labums neiet zudībā. Garšīgs ir arī vīnogu kompots. Tam der visas vīnogas.

No bezsēklu vīnogām var iegūt rozīnes. Atsevišķās odziņas liek elektriskajā žāvētājā vai kaltē uz siltās grīdas. Galvenais – procesam jānotiek lēni un nesteidzīgi. Ievārījumam vai želejai vīnogas uzvāra un izberž caur sietu. Pievieno ievārījuma cukuru.

Foto: Fotolia

Gardas un skaistas ir vīnogas etiķī. Labi der marinādēm un kā piedeva gaļas ēdieniem. Jo raibāka šķirņu kompānija, jo etiķim izteiktāka garšu buķete un krāsa. Katru gadu var iznākt citāds, taču vienmēr labs.

Saistītie raksti

Ogas saliek stikla traukā un pārlej ar ābolu etiķi. Piecas dienas patur gaismā, pamaisa. Tad pārvieto tumšā vietā, pagrabā. Nebojātas ogas ilgi glabājas, arī vienkārši saliktas ledusskapī.

Taču ir šķirnes, kuras var novākt pirms gatavības un glabāt kā ābolus – pat līdz Ziemassvētkiem. Piemēram, šķirni ‘Krasavec’ zāģskaidās var turēt mēnešiem ilgi. Tikai svarīgi ogas novākt negatavas. Nogatavojušās tās glabāsies īsāku laiku, būs agrāk jāapēd.

LA.lv
ŽD
Žanna Damme
Praktiski
Pufīgās un zīdainās mini fritatas – bagātīgām brokastīm, vieglām pusdienām un vakara uzkodām
10 stundas
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Foto kā no žurnāla vāka… Kā labi izskatīties fotogrāfijās?
11 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Špikeris: Kas raksturīgs lapu, ziedu, augļu un sakņu dienām – ko tajās darīt mājās un dārzā, ko – atlikt
11 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA
Latvijā
Prasībām par minimālo skolēnu skaitu neatbilstu lielākā daļa vidusskolu
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Atbalsta plānu rezidentiem algu palielināt par 20%, bet pārējiem mediķiem – par 10%
3 stundas
LA
LA.LV
Sports
Spēļu prakses iegūšanai Balceru nosūta uz AHL
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
NEPLP varētu sodīt “All Media Baltics”
3 stundas
LE
LETA
Dabā
Latvijā ieplūdīs silts gaiss no Āfrikas: laika prognoze trešdienai
6 stundas