Praktiski
Dārzs

Vienkārši un vilinoši: 10 garšaugi un dārzeņi, kurus vari audzēt ūdenī 0

Foto – topinspired.com

Baziliks

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Mājās audzēt gāršaugus un dārzeņus var būt patiešām viegli! Viss process aizņems tikai dažas minūtes un nenāksies daudz iztērēt (varbūt pat vispār nemaz).

Šis ir ļoti labs “projekts”, jo tu mājās audzēsi produktus, kuri nesaturēs ķimikālijas.

Zemāk atradīsi sarakstu gan ar dārzeņiem, gan garšaugiem, kurus ir viegli audzēt. Tavā ziņā ir izvēlēties savu mīļāko un to iestādīt! Gatavošana būs daudz patīkamāka, apzinoties, ka izmantotie produkti ir pilnībā tevis paša audzēti.

Baziliks ir ļoti veselīgs – tas palīdz saglabāt veselīgas mūsu sirdis, un tam arī piemīt antibakteriālas un pretmikrobu īpašības, kas cīnās pret vīrusiem un infekcijām. Tie ir tikai daži no ieguvumiem.

Lai audzētu šo garšvielu ūdenī, tev būs nepieciešams 10 centimetru garš baziliska atgriezums, tieši zem lapu mezgla. Atlapo to apmēram 5 centimetru no beigām – lai iegūtu vēlamo rezultātu, jāgriež gabals, kas vēl nav uzziedējis. Ieliec to burkā ar ūdeni vietā, kur tas var iegūt saules gaismu un ik pēc pāris dienām nomaini ūdeni. Kad saknes kļūst garākas par pieciem centimetriem, iestādi to ārpusē.


Oregano

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Viens no visizmantotākajiem garšaugiem cepšanā ir tieši oregano. Tam ir pašam sava labvēlīgā ietekme uz veselību, un to ir ļoti viegli audzēt ūdenī. Tam ir nepieciešami līdzīgi apstākļi, kā tad, ja tas tiktu audzēts ārā – ideāli temperatūra ir 18-21C, dienas laikā tam ir nepieciešams daudz saules gaismas. Tas ir ļoti svarīgi, jo oregano, kurš tiek audzēts konteineros, neizdzīvos aukstā laikā tā, kā tāds, kurš tiktu audzēts zemē.

Rozmarīns

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Audzēt rozmarīnu ir ļoti vienkārši, un mēs esam pārliecināti: tiklīdz to pamēģināsi, vairs nedosies uz veikalu to pirkt. Veiksmīgai audzēšanai ūdenī tev ir nepieciešami daži apmēram 10 centimetrus gari rozmarīna dzinumi, kas jāatlapo. Zariņus ievieto burkā ar ūdeni un, visticamāk, rezultātus redzēsi jau pēc vienas vai divām nedēļām. Kad spraudeņi sāk dzīt saknes, tu to vari iestādīt tos ārā dārzā vai podos.

Pētersīļi

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Pētersīlis ir vēl viens ļoti iecienīts garšaugs. Ir nepieciešamas tikai pāris minūtes, lai sagatavotu pētersīļus audzēšanai, un rezultāts būs brīnišķīgs! Tam tev ir nepieciešami tikai daži atgriezumi – pārliecinies, ka esi nogriezis kātu apakšu un ka lapas paliek sausas. Nākamais solis ir ielikt kātus burkā, kura ir daļēji piepildīta ar ūdeni, un glabāt to istabas temperatūrā vai ledusskapī. Ūdeni maini ik pēc pāris dienām vai tad, kad mani, ka ūdens maina krāsu.

Piparmētra

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Lai audzētu piparmētru, arī ir nepieciešami daži atgriezumi, kurus vari iegūt no kāda, kurš tos jau audzē vai arī nākamreiz, kad dodies iepirkties, pataupi dažus kātus. Kad esi ieguvis savus piparmētrus kātus, nogriez tos, lai tiem būtu viegli uzsūkt ūdeni. Ieliec kātus burkā ar ūdeni un novieto tos pie loga vai jebkur citur, kur tie iegūs gana daudz saules gaismas. Siltos apstākļos vajadzēs tikai pāris dienas, lai augi izdzītu saknes, bet aukstā vidē tas prasīs līdz pat divām nedēļām.

Citronmētra

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Mājās iestādīt citronmētru ir lieliski, jo tā var būt diezgan noderīga – citronmētra tiek izmantota kā odu atbaidītājs, un tā ar savu saldo, vieglo aromātu piešķir īpašu garšu daudzām receptēm un zāļu tējām. Lai audzētu šo garšaugu, pārliecinies, ka tev ir kāts ar veselīgu, jaunu dzinumu tā galos. Nogriez 5-7 centimetrus no kāta un atlapo kāta apakšējo daļu. Ieliec to burkā ar ūdeni un ik pēc pāris dienām nomaini ūdeni.

Stēvija

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Stēvija ir viena no populārākajām alternatīvām baltajam cukuram. To tu vari atrast gandrīz visos ēdienu tirgos vai arī vari izmēģināt tā audzēšanu mājās. Arī šajā gadījumā ir nepieciešams ļaut augam izdzīt saknes ūdenī un tad iestādīt to zemē vai konteineros un podos. Vēlāk tu vari mājās audzēto stēviju pārvērst par koncentrētu ekstraktu vai tinktūru spirtā.

Salāti

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Lai audzētu salātus ūdenī, tev jānogriež vismaz 2 centimetri no nopirkta salāta. Ieliec to apmēram 1 centimetru dziļā ar ūdeni piepildītā šķīvī un novieto to pie loga, lai tas iegūtu gana daudz saules gaismas. Maini ūdeni ik pēc 1-2 dienām, un drīz tas sāks dzīt jaunas saknes. Pēc 10-12 dienām tas sasniegs savu maksimālo izmēru, bet negaidi, ka tā būs vesela salātu galviņa!

Selerija

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Lai audzētu pats savas selerijas, vispirms nogriez kātiņus no apakšas un atstāj 5 centimetru aizmetni. Noskalo to un ieliec seklā šķīvī ar ūdeni. Atstāj apmēram uz nedēļu, bet katru dienu maini ūdeni. Pēc nedēļas tu ievērosi, ka tas dzen saknes un tagad vari iestādīt to dārzā. Selerija vislabāk aug uzturvielām bagātā augsnē, bet, ja tev nav dārza ar šādiem apstākļiem, tu vari to audzēt puķupodā.

Spināti

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Mājās audzēt spinātus ir ļoti vienkārši. Vispirms paņem atgriezumu un pārliecinies, ka nogrieztais gals ir mitrs. Iemērc to sakņu dzenošā līdzeklī un tad ieliec to traukā ar ūdeni. Apmēram pēc desmit dienām to varēs iestādīt dārzā.

Mājās izaudzēt dārzeņus ir vienkāršs veids, kā pārliecināties, ka tajos nebūs nelabvēlīgu ķimikāliju!

LA.lv