Daiļdārzs, Dārzs

Viengadīgs krāšņumaugs rozella, no kuras gatavo karkadē tēju. Var audzēt arī pie mums

Foto - Shutterstock

Kā no sēklām izaudzēt rozellu, no kuras gatavo karkadē tēju? MĀRĪTE SMILTENES NOVADĀ

Rozella jeb Sudānas roze (Hibiscus sabdariffa) ir daudzgadīgs puskrūms, ko plaši kultivē Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. No šā auga iegūto karkadē tēju pie mums ieved no Taizemes, Meksikas, Ķīnas un citām silta klimata valstīm. Augs veido stāvu, zarotu, vairāk nekā 1 m augstu stublāju. Lapas ir gaiši zaļas, ziedlapas – gaiši dzeltenas, reizēm rožainas. Ziedi ir ļoti aromātiski, nogatavojušies augļi – skābeni. Uzturā var izmantot visas auga daļas, izņemot saknes. No pektīnvielu saturošajām ziedu kauslapām ražo dzērienus, želejas, mērces, tās plaši izmanto kā pārtikas krāsvielu. Svaigas lapas un jaunie dzinumi ir bagāti ar vitamīniem, tos bieži liek salātos un sautējumos.

Foto - Shutterstock
Foto – Shutterstock

Rozellu pie mums var audzēt kā viengadīgu kultūru siltumnīcā vai aizsargātā vietā dārzā, jo augs ir siltumprasīgs, baidās no salnām. Sēklas ir ar cietu apvalku, dīgst labi. Sēj februāra beigās, marta sākumā bagātinātā kūdras substrātā (pH 6,5) podos vai kastītēs. Sēklām uzsijā 3–5 mm biezu smilts kārtiņu, uzliek stiklu un diedzē +18…+20 °C temperatūrā. Sadīgst aptuveni nedēļas laikā. Dīgstus izpiķē atsevišķos podiņos, kad tiem labi attīstījušās pirmās lapas. Rozella ir ļoti audzelīga, taču Latvijas vasaras tai par īsu, tāpēc sēklas mūsu apstākļos neveido.

Pievienot komentāru