Produkti un garšvielas, Receptes

Veikalos nopērkamās ķimeņu sēklas ir ar piejaukumiem. Vai tādas der kāpostu skābēšanai?

Foto - Aija Geida

Kāpēc veikalos nopērkamās ķimeņu sēklas nav pilnīgi tīras, bet ar dažādiem piejaukumiem – sezamu, pipariem, riekstiem? Vai tādas var lietot kāpostu skābēšanai? AIJA BALDONĒ

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Talsu biroja nodaļas vadītājs Alfons Spēks skaidro, ka pie mums pārtikā izmantojamās ķimenes ieved no Čehijas un Polijas; parasti importa ķimeņu sēklas ir diezgan tīras no nezāļu sēklām. Šajā gadījumā pie vainas ir pārtikas produktu izplatītājfirma, kas ķimenes no lieliem iepakojumiem pārfasē mazākos. Pārpakošana notiek ar tām pašām iekārtām, ar kurām tiek iepakoti arī citi dienvidu kultūru produkti, kā sezams, rieksti, pipari un citi.

Pārtikas veterinārā dienesta Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane piebilst – lai gan uzņēmumos iekārtas pirms cita produkta veida iepakošanas tīra, tomēr nevar izslēgt iepriekš iepakoto produktu klātbūtni. Sezams un rieksti ir alergēni, un atbilstīgi normatīvo aktu prasībām par marķēšanu izplatītājfirmas uz marķējuma norāda, ka produkts var saturēt piejaukumus.

Par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, kā arī izplatāmās pārtikas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likumu ir atbildīgs pārtikas uzņēmums. Pārtikas aprites tiesību akti neparedz ķimenēm tīrības kritērijus. Izmantojot kāpostu skābēšanai vai maizes cepšanai, ķimeņu sēklām jābūt perfekti tīrām, tādēļ saimniecei pirms lietošanas tās pašai jāattīra.

1 komentārs

  1. No raksta rodas iespaids, ka Latvijā ķimenes neaudzē. Tas nu ir pilnīgi aplami. Pats kā ķimeņu audzētājs varu apgalvot, ka Latvijā tiek saražots tik daudz, ka nav kas viņas patērē. Tā ievešanas politika biežāk ir tirgotāju spēlītes – pirkt max lēti un pārdot max dārgi. Lielākā daļa LV ķimenes aiziet prom eksportā.

Pievienot komentāru