Receptes, Zupas

Vegānā zaļo lēcu zupa dziedošo māsiņu Drozdoviču izpildījumā

Foto - Anda Krauze

Tautā pazīstamas kā dziedošās dvīnes jeb dueta “Dvīnes” dalībnieces, taču ikdienā pavisam vienkāršas, smaidīgas meitenes, kurām patīk arī gatavot dažādus gardumus, – Katrīne un Ana Drozdovičas.

Māsas stāsta: kopš izgājušas pie vīriem, dziedāšana nu vairāk kļuvusi par hobiju. Abas ir precējušās ar hokejistiem – Ana ar vārtsargu Kristeru Gudļevski, savukārt Katrīne ar aizsargu Edgaru Dīķi. Edgars un Katrīne ir kaislīgi ēdiena gatavotāji, iedvesmojušies Francijā, kur, kā zināms, pret garšu pasauli un ēdiena gatavošanu ir īpaša attieksme. Savukārt Ana ģimenē ir vienīgā kulināre, kura gādā, lai vīram būtu garšīgas pusdienas: “Mans vīrs pats negatavo, un spēļu dienās ir konkrēti ēdieni, kurus viņš ēd, tāpēc nevaru un nemēdzu īpaši izpausties, taču Katrīne gan eksperimentē ar daudz un dažādām garšām.”

Sastāvdaļas
60 g olīveļļas
1 liels dzeltenais sīpols
2 tējk. samalta kumīna
1 tējk. karija pūdera
1/2 tējk. sausā timiāna
1 tējk. sāls
Maltie pipari pēc garšas
Šķipsniņa aso sarkano piparu
200 g zaļo lēcu
2 burkāni
4 ķiploka daiviņas
800 g liela kārba ar gabaliņos sagrieztiem tomātiem
1 l dārzeņu buljona
500 ml ūdens
1/2 citrona sula (pēc garšas)
100 g tumšo lapu kāpostu

Pagatavošana.
* Uzkarsē olīveļļu dziļā katlā uz vidējas liesmas. 60 g var šķist par daudz, bet tas piešķir sātīgumu un bagātību garšai.

* Kad eļļa uzkarsēta, katlā liek sagrieztus burkānus un sīpolu, cep kādas 5 min, bieži apmaisot, kamēr sīpoli kļūst mīksti un caurspīdīgi. Pievieno izspiesto ķiploku, kumīnu, kariju un timiānu, maisa kādas 30 s, kamēr sajūt smaržas. Tad pievieno tomātus (bez sulas) un visu gatavo dažas minūtes, lai garšas sajauktos.

* Pievieno lēcas, buljonu un ūdeni. Pieliek sāli, sarkanos un melnos piparus pēc garšas. Sagaida, kamēr zupa sāk vārīties, samazina liesmu, daļēji uzliek katlam vāku un atstāj vārīties uz 30 min, kamēr lēcas ir mīkstas, bet saglabā formu.

* Ja ir vēlme, zupu var daļēji sablenderēt. Pieliek klāt sakapātus kāpostus, citrona sulu, atstāj vārīties vēl uz 5 min, kamēr kāposti kļūst mīkstāki. Tad nogaršo zupu un, ja nepieciešams, pieliek vēl citrona sulu/sāli/piparus, lai panāktu nepieciešamo garšu līdzsvaru.

Pievienot komentāru