Praktiski
Rokdarbi

Vasara uzzied auskaros: rotaslietu veidošana no polimērmāla0

Foto: Anda Krauze

Vēsākos vakaros var pagūt uztaisīt vasarīgu rotaslietu gan sev, gan skaistu dāvaniņu kādai gaviļniecei. Vajag tikai polimērmālu, izdomu, pacietību un laiku.

Polimērmālu iecienījusi rokdarbniece Loreta Saulīte. No tā viņa gatavo ne vien auskarus, bet arī kaklarotas, piespraudes un rokassprādzes. “Materiāls nedaudz atgādina plastilīnu. Paņem rokās nepieciešamo daudzumu un kādu brīdi mīca, līdz polimērmāls kļūst plastisks. Tad tas ir gatavs veidošanai,” polimērmālu lakoniski raksturo Loreta.

Ir pieejams vairāku veidu polimērmāls. Izmēģinājusi vienu, otru un trešo, Loreta par piemērotāko atzina “Premo” (var iegādāties rokdarbu piederumu veikalā “HobbySet”). Tas nav ilgstoši jāmīca, apdedzinot kļūst ļoti izturīgs, ir bagātīga krāsu palete – vismaz 48 toņi. Turklāt krāsa ir noturīga arī pēc apdedzināšanas. “Ja gribas iegūt niansētāku toni, sajaucu divus vai trīs dažādas krāsas polimērmālus,” skaidro rokdarbniece.

Darbam nepieciešama gluda virsma, uz kā polimērmālu veltnēt (piemēram, ar vaskadrānu apklāts galds, liela izmēra flīzes vai virtuves dēlis), mīklas rullis vai glāze veltnēšanai un nazis griešanai (var izmantot virtuves nažus vai iegādāties speciāli šim nolūkam ražotus). Griešanai radītie asmeņi ir plāni un asi, tāpēc vieglāk tikt pie liektām līnijām.

Auskaru sagataves Loreta pērk veikalā “Pērļotava”, arī internetveikalos. Vispirms auskara metāla ietvarā iespiež nedaudz polimērmāla, tad pa vienai pie pamatnes stiprina izveidotās ziedlapiņas.

Kad auskari gatavi, Loreta tos kārto karstumizturīgā stikla cepeštraukā un 30 minūtes apdedzina cepeškrāsnī +130 ºC. Pēc apdedzināšanas polimērmālam jāatdziest, citādi silto veidojumu var sabojāt, jo tas ir mīksts un viegli deformējas.

SVARĪGI

! Nažus, mīklas ruļļus un gaļas dēlīšus, ko izmanto polimērmāla apstrādei, nedrīkst lietot virtuvē.

! Neizlietoto materiālu ieliek polietilēna maisiņā un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Pašu veidoti auskari no polimērmāla
LA.lv
Inita Šteinberga
Praktiski
Siltumnīcā pēkšņi sākuši vīst tomāti. Kas par iemeslu un kā glābt augus?
8 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Deserts ar rīvmaizi, saldējumu un medu
10 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Kā pagatavot garšaugu sāli. Recepte
11 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

RO
Regīna Olševska
Latvijā
Pirmspensijas cilvēki stājas augstskolās. Kas ir pieprasītas programmas?
3 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Negaisā Polijas Tatros dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet 30 ievainoti
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Jūrmalas restorānā tikušies Šlesers un Rīgas domnieks Bergmanis 2
7 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
Divi puikas vieni paši izdzīvo trīs dienas: paglābj veiksmīga sakritība
2 stundas
LA
LA.LV
Dabā
Sinoptiķi pavēsta, kad gaidāms karstākais laiks: prognoze 7 dienām
6 stundas