Citi vaļasprieki, Rokdarbi

Vārām ziepes! Pamācība soli pa solim + Smaržīgu apelsīnu ziepīšu recepte

Foto-Fotolia

Vēlos pati savai ģimenei gatavot ziepes, bet nezinu, kā tas jādara. Kādas izejvielas vajadzīgas, un kā kaltēt augus, ko pievieno ziepēm? Aija Liepkalne

Jāsāk ar ziepju pamatmasas izvēli

Sertificēta dabīgās kosmētikas speciāliste, veikala BB Factory vadītāja Ieva Biedrīte, kurai ir vairāku gadu pieredze ziepju, šampūnu, krēmu, losjonu, skrubju un ķermeņa sviestu gatavošanā, skaidro, ka tagad specializētajos veikalos iespējams nopirkt ķermeņa kopšanas līdzekļu tapšanai nepieciešamo izejvielu komplektu un arī uzzināt receptūru. “Ir pieejamas triju veidu pārkausējamās ziepju pamatmasas: kristāldzidrā, nedzidrinātā un pienbaltā. Var nopirkt arī ziepju bāzes ar šī sviestu un mango sviestu, kā arī šķidro un želejveida ziepju bāzi,” uzskaita Ieva.

• Visplašāk tiek izmantota kristāldzidrā ziepju pamatmasa, kas vizuāli līdzīga parafīnam: caurspīdīga, bezkrāsaina, tāpēc to ir viegli iekrāsot, kā arī izceļas iekausējumi un rotājumi. Labi uzņem smaržvielas un puto.

• Nedzidrinātā (organiskā) ziepju pamatmasa top no bioloģiski audzētu palmu un kokosriekstu eļļas, ūdens un augu glicerīna. Tai ir medaini iedzeltena krāsa, jo nav pievienoti dzidrinātāji. Īpaši mitrinoša un ādai draudzīga, jo nesatur konservantus un putojošus aģentus. Piemērota bērniem un cilvēkiem ar jutīgu ādu.

• Pienbaltā ziepju pamatmasa top no augu izcelsmes taukskābēm, ūdens, augu glicerīna un kazas piena, ar ko aizstāj daļu ūdens. “Ja gribas uztaisīt piesātināti baltas ziepes, jāņem šī pamatmasa, nevis jāpērk caurspīdīgā, un jālej klāt dažādas vielas, lai tiktu pie kārotās krāsas,” padomu dod Ieva un paskaidro, ka pienbaltajai ziepju pamatmasai balto krāsu piešķir titāna dioksīds, kas ir dabīga krāsviela.

Tās un vēl citas sagataves, kas nepieciešamas šā higiēnas līdzekļa tapšanai, var nopirkt specializētajos veikalos, ājurvēdas produktu pārdotavās un internetveikalos (piemēram, www.candleart.lv; www.BBFactory.lv; www.darinat.lv u.c.).

Smaržīgas ziepītes

Pašvārītajām ziepēm smaržu var piešķirt, piepilinot 100% ēterisko eļļu vai dabīgos aromātus. Var izmantot arī pārtikas aromatizētājus, piemēram, ruma, mandeļu, vaniļas vai citrona esenci. “Ja nav tādas nostādnes, ka ziepes gribas gatavot tikai no dabīgām izejvielām, bāzes masai var piepilināt kādu no sintētiskajiem aromātvielu maisījumiem eļļā,” vēl vienu ziepju smaržinātāju min Ieva. “Lai smarža būtu noturīgāka, es ieteiktu sagatavei pievienot ēterisko eļļu kopā ar dabīgo aromātu. Var arī kombinēt ēteriskās eļļas. Apvienojot divas, stiprākā no tām palīdzēs noturēt vājākās aromātu, turklāt veidosies pavisam cits aromāts.”

Jāņem vērā, ka katrai ēteriskajai eļļai ir savs aromāta stiprums, norāda speciāliste. “Visu citrusaugļu (apelsīnu, citronu, greipfrūtu) ēteriskās eļļas ir maigākas un gaistošākas nekā garšvielu ēteriskās eļļas (kanēļa, krustnagliņu, ingvera, bazilika u. c.), tāpēc tās ziepju masai jāpievieno lielākā daudzumā.”

Tas, cik daudz ēteriskās eļļas piepilināt, atkarīgs no tās aromāta stipruma un ziepju bāzes daudzuma. Var pietikt ar diviem pilieniem kanēļa ēteriskās eļļas, bet apelsīnu uz tādu pašu daudzumu ziepju bāzes vajadzēs 30 pilienus. Kā lai to nosaka? “Ir jāuztaisa vienas ziepes un jāsaprot. Katrā ziņā ziepju masai ir jāsmaržo stiprāk nekā galarezultātam. Ja ēteriskā eļļa būs pievienota par maz, ziepes nesmaržos,” atbild Ieva.

Krāsa un faktūra

Krāsai var izmantot dabīgas izcelsmes krāsvielas. Ietonēšanai derēs arī garšvielas (kurkuma, kanēlis), svaigu augu un dārzeņu sula (burkānu, spinātu). “Var likt arī eļļas, kas spēj krāsot, piemēram, burkānu vai smilts­ērkšķu eļļu. Tās abas ziepēm piešķirs oranžu toni. Esmu redzējusi, ka pamatmasu ietonē arī ar lūpukrāsas gabaliņiem.”

Var arī iegādāties dabīgos pigmentus, kas ziepes spēj iekrāsot spilgtākos toņos nekā augu uzlējumi un sula.

Lai ziepēm būtu interesantāka struktūra, kā arī tās darbotos kā skrubis, pievieno samaltu kafiju vai linsēklas, vai magoņu sēkliņas, vai aveņu, dzērveņu, zemeņu sēkliņas, vai izkaltētas un sarīvētas apelsīnu mizas, arī kaltētus augus un ziedus. Ieva uzskaita, ka tās varētu būt kaltētas rožlapiņas, rožu pumpuri, kumelītes, piparmētras vai lavandas ziedi. Ļoti dekoratīvi izskatoties kliņģerīšu ziedlapiņas, kas arī mazliet iekrāsojot ziepju masu. “Rudzupuķes arī var likt, bet tās tāpat kā rozes uzkarsēto ziepju masu iekrāso ne pārāk glītā brūnā tonī. Taču tas nenozīmē, ka rudzupuķes nevajadzētu izmantot. Tās, kuras atradīsies virspusē un nebūs ilgi nostāvējušas ziepju masā, saglabās savu skaisto zilo krāsu.”

Ir jāskatās – ja izkaltētais augs ir vizuāli pievilcīgs, savu izskatu tas saglabās, arī pievienots ziepēm.

Soli pa solim

Lai ziepju masa karsējot ātrāk kustu, to sadala mazākos gabaliņos. Ievieto karsēšanas traukā – katliņā vai palielā bļodā (noteikti nedrīkst izmantot alumīnija traukus!), novieto uz gāzes, elektriskās vai indukcijas plīts riņķa (indukcijas plīts šajā gadījumā ir pati labākā, jo var precīzi noregulēt temperatūru) un karsē uz lēnas uguns, pieskatot, lai masa nesāktu vārīties. Lai tas nenotiktu, karsēšanas procesu var veikt ūdens peldē. “Lai ziepju masa kustu ātrāk, var maisīt, taču tas jādara lēnām, jo, ātri maisot, ziepēs veidosies gaisa burbuļi, tāpēc gabaliņš nolietosies ļoti ātri,” brīdina Ieva.

Kad ziepju masa izkususi, to noņem no uguns un pievieno, ko nu gribas: krāsvielu, kaltētos augus un sēkliņas. Ar šīm piedevām nevajadzētu pārspīlēt, jo ziepju pamatfunkcija ir piešķirt ķermenim tīrību un svaigumu, nevis to apklāt ar ziedlapiņu un sēkliņu birumu. Būs pilnīgi pietiekami, ja 250 g ziepju pamatmasas pievienos 1 ēdamkaroti kaltētu augu. “Ēterisko eļļu pievieno, kad masa ir padzisusi, citādi aromāts strauji izgaros,” norāda Ieva.

Vēl kāds vērtīgs padoms! Ja aromāts šķiet par vāju, masu drīkst vēlreiz izkausēt un pievienot vēl kādus pilienus ēteriskās vai smarž­eļļas. Taču n-tās reizes to nedrīkst atkārtot, jo tad ziepes mazāk putos. Savukārt, ja aizraujas ar dažādu piedevu pievienošanu, masa var arī nesacietēt.

Gatavo ziepju masu lej veidnēs (var izmantot šim nolūkam ražotās, var ņemt silikona kēksa veidnītes, var arī izmantot jogurta trauciņus). Aptuveni stundu ļauj ziepēm sastingt, tad ņem laukā no veidnes, un – lietošanai gatavs!

IEROSMEI

Recepte

Foto - Anda Krauze
Foto – Anda Krauze

Apelsīnu ziepes 

• 500 g ziepju masas

• 4–5 ēd. k. burkānu eļļas vai kliņģerīšu ziedlapiņu krāsai

• 40–50 pilienu apelsīnu un laima ēteriskās eļļas

• 1–2 tējkarotes kaltētu kliņģerīšu vai kaltēta apelsīna miziņa

Ziepju masu sagriež mazos gabaliņos un izkausē. Pakāpeniski pievieno burkānu eļļu (vai kliņģerīšu ziedlapiņas), līdz iegūst vēlamo krāsu. Pievieno ēterisko eļļu un abrazīvos materiālus. Samaisa un lej veidnēs. Sanāk oranži tonētas ziepes ar kliņģerīšu ziedlapiņām. Maigi smaržo pēc apelsīniem.

UZZIŅA 

Kaltētas kumelītes, liepziedi un citi jauki smaržojoši augi ziepēm aromātu nepiešķir, šim nolūkam jāizmanto dabīgo aromātu koncentrāts.

Ziepju pamatmasa izkūst jau +40–45 °C, tāpēc to nedrīkst kausēt tik augstā temperatūrā un tik ilgi, ka sāk vārīties vai cepties.

Kad ēterisko eļļu vai dabīgo aromātu piepilina ziepju masai, tai jāsmaržo stiprāk, nekā jūs gribētu, lai smaržo galaprodukts.

Pievienot komentāru