Produkti un garšvielas, Receptes

Vaniļas vai vanilīna cukurs – kurš labāks? Gatavosim saldo piedevu paši! + Vaniļas ekstrakta recepte

Foto - Shutterstock

Vaniļa ir 10–25 cm gara, tumši brūna, gandrīz melna pākstiņa, kas izžāvēta kļūst elastīga un eļļaina. Pākstī atrodas ēteriskā eļļa ar saldo aromātu. Līdz ar sēklu nobriešanas procesu smarža pamazām izzūd. Lai saglabātu aromātu, vaniļas pākstis novāc zaļas un fermentē.

Vaniļas cukurs − vai īsts?

Veikalos nopērkamais vaniļas un vanilīna cukurs ir dažāda stipruma, tāpēc svarīgi panākt, lai ēdienā jūt vaniļas patīkamo aromātu, bet nepārdozēt šo garšvielu. Nav sarežģīti pašam pagatavot vaniļas cukuru, jo tad ir skaidrs, cik tas stiprs un cik daudz jāpievieno ēdienam.

Izpētot veikalu piedāvājumu, jāsecina, ka reti var iegādāties cukuru, kurā būtu tikai dabiska vaniļas pāksts. Šī garšviela ir samērā dārga, tāpēc ražotāji mēģina ietaupīt, pievienojot sintētisko vanilīnu un mazliet maltas pāksts, bet nosaukumā raksta – vaniļas, nevis vanilīna cukurs. Zināmā mērā tā ir patērētāja maldināšana, jo īpaši, ja netiek norādīts pāksts proporcionālais daudzums kopējā svarā.

Pašu gatavota vaniļas cukura pašizmaksa ir 0,50 eiro par 100 gramiem. Kafijas dzirnaviņās līdz pūdercukura konsistencei samaļ lielu, mīkstu vaniļas pāksti. Malumu iemaisa 200 g cukura un notur slēgtā traukā 2–3 nedēļas. Pēc vēlēšanās var izmantot brūno vai balto cukuru.

Veikalos nopērkamais vaniļas un vanilīna cukurs

Uzziņa

• Tējkarote vaniļas ekstrakta ir līdzvērtīga 5 cm garam vaniļas pāksts gabaliņam un 2 ēdamkarotēm vidēji stipra vaniļas cukura.
• Vaniļas pāksti nevar glabāt ledusskapī vai sasaldēt, jo zūd tās īpašais aromāts.
• Kvalitatīva vaniļas pāksts ir melna, spīdīga un eļļaina. Ja tā ir cieta un matēta, tas nozīmē, ka nepareizi kaltēta un vairs nav tik aromātiska.

Sintētiskais vanilīns

Vanilīns ir balts, smalks kristālisks pulveris, ko iegūst no kokapstrādes blakusproduktiem, precīzāk – lignīna, kura sastāvs ir līdzīgs celulozei, tikai tajā ir vairāk oglekļa. Vanilīnam nav nekādas radniecības ar aromātiskajām, melnajām vaniļas pākstīm – tā ir ķīmiski sintezēta viela. Salīdzinot ar dabisko vaniļu, vanilīnam ir spēcīgāks aromāts un asāka garša. To parasti sajauc ar cukuru attiecībās 1 : 100, iegūstot vanilīna cukuru. Garšvielu veikalos var nopirkt tīru vanilīnu, bet ar to ļoti jāuzmanās, jo, pieberot par daudz, ēdiens ir neglābjami sabojāts – ass, rūgts un nebaudāms. Parasti litram šķidruma vai puskilogramam mīklas nevajag vairāk par naža galu vanilīna.

Izdevīgāk ir iegādāties vanilīnu, sajaukt to ar cukuru un pievienot saldajiem ēdieniem, nevis lielveikalu garš­vielu stendos pirkt gatavu maisījumu, kas nosaukts par vaniļas cukuru.

! Pētījumos atklāts, ka jutīgākiem cilvēkiem sintētiskais vanilīns var izprovocēt migrēnas lēkmes.

UZZIŅA

Kas ir Burbonas vaniļa

Pasaulē pieejamas dažādas vaniļas, piemēram, Taiti, Indonēzijas, Meksikas un Burbonas vaniļa. Tieši Madagaskaras jeb Burbonas vaniļu kultivē visplašāk, jo novāktai un apstrādātai šīs orhideju sugas Vanilla planifolia pākstij piemīt populārais, spēcīgais vaniļas aromāts, kādu to pazīst visā pasaulē. Dažādas vaniļas atšķiras galvenokārt pēc apstrādes veida, tikai Taiti vaniļa ir cita orhidejas auga (Vanilla tahitensis) pāksts. Pasaules tirgū vaniļas pākstis pēc to kvalitātes ir sadalītas astoņās grupās, un no tā atkarīga cena.

Šī ir viena no dārgākajām garšvielām, jo augiem ir vajadzīga mākslīgā apputeksnēšana, bet tikai aptuveni puse ziedu dod pākstis, pēc tam notiek ilgstoša fermentēšana un kaltēšana.

RECEPTES 

vanilasekstrakts_AG
Foto – Aija Geida

Vaniļas ekstrakts 

Veikalā 50 ml vaniļas ekstrakta maksā aptuveni 8 eiro, bet, gatavojot mājās, tāds pats daudzums izmaksā divreiz lētāk – 4 eiro (pērkot vairumā, vaniļas pāksti var iegādāties par 2,5–3 eiro).

• 4 vaniļas pākstis
• 100 ml degvīna

Vaniļas pākstis gareniski iegriež. Atkarībā no pudeles, kurā gatavo ekstraktu, tās sadala 2–3 daļās un pārlej ar degvīnu. Ļauj ekstraktam ievilkties vismaz četras nedēļas, bet labāk divus mēnešus. Jo ilgāk stāv, jo noturīgāka un nobriedušāka garša. Vaniļas ekstraktu ieteicams glabāt vēsā un tumšā vietā, bet ne ledusskapī.

PADOMS

Var pagatavot arī piparmētru, apelsīnu un citronu ekstraktu. Augļiem ar asu nazi noņem mizas ārējo kārtu (bez baltās daļas), rūpīgi saliek mazās pudelītēs un pārlej ar degvīnu. Piparmētru ekstraktam svaigas lapiņas aplej ar degvīnu un atstāj 4–8 nedēļas ievilkties.

Vaniļas pasta 

Ārvalstīs konditorejā bieži izmanto vaniļas pastu, bet Latvijā tā nav populārs produkts. Ļoti ērti lietojama, jo ir bieza un tas ir svarīgi tortes krēmam, saldajām masām. Itin viegli vaniļas pastu var pagatavot pats.

• 4 vaniļas pākstis
• 120 ml cukura vai agaves sīrupa
• Ēdamkarote vaniļas ekstrakta

Vaniļas pāksti sagriež mazos gabaliņos un liek blendera krūzē. Pielej vaniļas ekstraktu un cukura vai agaves sīrupu. Samaļ, līdz iegūta viendabīga masa. Pastu atšķirībā no citiem vaniļas veidiem ieteicams glabāt ledusskapī.

Pievienot komentāru