Praktiski
Receptes

Vaniļas cukurs, vanilīns vai vaniļas pāksts. Kuru no tiem var izmantot ievārījumos? 0

Foto-margo555/Fotolia

Daudzās ievārījumu receptēs minēta vaniļa. Veikalā samulsu, jo ir nopērkams gan vaniļas cukurs, gan vanilīns, ir arī vaniļas pāksts. Kurš no tiem būtu īstais? GITA GULBENĒ

Vaniļas pāksts, vaniļas cukurs un vanilīns ir trīs dažādi aromatizētāji, tāpēc tos lieto atšķirīgi. Vaniļas cukuru gatavo no īstas vaniļas pāksts, vanilīna cukuru – no sintētiskā vanilīna, bet tumši brūnā, spīdīgā vaniļas pāksts ir ekskluzīvs aromatizētājs, kas ikvienam produktam piešķir neatkārtojamu smaržu.

Vanilīns ir sintētiska viela – balts kristālisks pulveris ar spēcīgu aromātu un asu garšu. Lētais vanilīna cukurs ir vanilīns, kas attiecībās 1 : 100 sajaukts ar cukuru. Retāk vanilīnu var iegādāties tīrā veidā, bet tas jālieto uzmanīgi, un parasti pietiek ar naža galu. Ja pievieno par daudz, ēdiens kļūst rūgts, ar asu, nepatīkamu garšu. Ievārījumam vanilīns nav ieteicams, jo, ilgāk termiski apstrādājot un uzglabājot, reizēm samazinās aromāts, dažreiz parādās nepatīkams rūgtums.

Dārgāki vaniļas cukuri ir maltas vaniļas pāksts un vanilīna kombinācija, kas noteiktās proporcijās samaisīta ar cukuru. Lieliski, ja ir tikai malta vaniļas pāksts un cukurs. Ja gatavo ievārījumu, nav izdevīgi pirkt vaniļas cukuru. Lētāk ir iegādāties vaniļas pāksti un vaniļas cukuru gatavot pašam – kafijas dzirnaviņās samaļ pāksti ar pāris ēdamkarotēm cukura, pievieno 500 g baltā cukura un ļauj divas nedēļas iestāvēties un nobriest aromātam. Kvalitatīva vaniļas pāksts ir gandrīz melna, spīdīga un eļļaina, bet, ja tā ir cieta un matēta, tas nozīmē, ka nav pareizi kaltēta, tāpēc zaudējusi daļu aromāta. Tādu labāk neizmanot, jo gaidītā efekta nebūs. Lai vaniļas pāksts nezaudētu īpašo aromātu, nav ieteicams to glabāt ledusskapī vai sasaldēt.

Ja nav laika gatavot vaniļas cukuru, ievārījumu var vārīt kopā ar brūno, spīdīgo vaniļas pākstiņu. To pārgriež uz pusēm un izņem sēkliņas. Ogas un augļus sagatavo vārīšanai – nomazgā, nosusina un izņem kauliņus, pievieno cukuru, vaniļas pāksti, sēkliņas un vāra 15–30 minūtes atkarībā no cukura veida. Pēc tam izņem vaniļas pāksti un ievārījumu pilda tīrās burkās.

Ja uz 1 kg ogu un 500 g ievārījuma cukura vai 1 kg parastā cukura ņem vienu vaniļas pāksti, iznāk stiprs un ļoti aromātisks ievārījums. Ja gribas mazāk izteiktu garšu un smaržu, ogu un cukura daudzumu var palielināt divas reizes.

LA.lv
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Latvija bez bērnunamiem. Tapuši vēl divi aprūpes centri 1
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cēzara salāti ar grilētu vistu un parmezānu
22 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Karamelizēti āboli. Bērniem ļoti garšos!
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA
Latvijā
Trīs partijas izstājas no JKP vadītajām valdības veidošanas sarunām
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Bordāns: Vecās oligarhiskās partijas noraka valdības izveidi
31 minūtes
LE
LETA
Latvijā
Gobzems: Visiem politiskajiem spēkiem vajadzētu nelielu psihoterapijas kursu
46 minūtes
LE
LETA
Dabā
Kādi laikapstākļi gaidāmi 18.novembrī? Jaunākā sinoptiķu prognoze
3 stundas
LA
LA.lv
Pasaulē
VIDEO. “Neesmu latviski runājusi kopš 18 gadu vecuma!” Londonā centīgi mācās latviešu valodu
22 minūtes