Praktiski
Dārzs

Vai diedzēšanas traukos iespējams vieglāk iegūt dīgstus un zaļumus? Žurnālistes Aijas Geidas eksperiments 16

Foto – Aija Geida

Kamēr dārzā nekas neaug, itin viegli traukā uz palodzes varam sagādāt lociņus, dīgstus un diedzēt sēkliņas, tādējādi nodrošinot ģimeni ar vitamīniem. Šoreiz eksperimentējam, vai speciālajos diedzēšanas traukos iespējams vieglāk iegūt diedzējumus un dīgstus.

Sēkliņas var diedzēt dažādi – burkā, uz paplātes vai šķīvja, auglīgā melnzemē. Piemēram, brokoļu, sīpolu, lucernas mazās sēkliņas izdevīgāk diedzēt burkā, jo uz šķīvja dīgsti ieķeras pārseguma materiālā (marlītē vai virtuves papīra dvielī) un grūtāk arī tos noskalot. Redīsus, kviešus, visu veidu pupiņas viegli diedzēt uz šķīvja, bet saulespuķu, sojas, zirņu dīgstus visērtāk iegūt, sēkliņas liekot uz melnzemes un viegli piespiežot. Iesācēji nereti jūtas vīlušies, jo pieļautās kļūdas sabojā rezultātu – sēkliņas vai nu sasmok un sapelē, vai izdīgst tikai katra trešā. Tāpēc galvenais jautājums – vai speciālie diedzēšanas trauki atvieglo šo procesu?

Trīs plauktos vienlaikus

No dažādajiem diedzēšanas traukiem es izvēlējos lielo trīs līmeņu bunduli, kurā vienlaikus var izdiedzēt līdz trim sēklu veidiem. Latvijas tirgū šādu trauku piedāvā vairāki ražotāji. Tas sastāv no trim caurspīdīgiem paliktņiem 20 cm diametrā, vāka, trim drenāžas sifoniem un ūdens savācējtrauka.

Galerijas nosaukums

1. Diedzēšanas trauka paplātes un ūdens savācējtrauku rūpīgi izmazgā. Pēc tam tā apakšējo daļu novieto uz līdzenas virsmas, lai ūdens vienmērīgi var iztecēt cauri visiem stāviem, katrā paplātē samitrinot visas sēkliņas.

2. Sarkanos ventiļus jeb drenāžas sifonus taisni, bet ne pārāk cieši uzliek uz drenāžas cauruļu galiem. Tie nodrošina vienmērīgu ūdens plūsmu sēklu diedzēšanas ierīcē un uztur nepieciešamo mitruma līmeni.

3. Diedzēšanas traukā plānā kārtā izber sēkliņas. Vienā paplātē var būt gan dažādu sēklu maisījums, gan tikai viena veida sēklas. Izmanto speciāli diedzēšanai paredzētās sēklas, graudus un pākšaugus, ko iegādājas tirgū no zemniekiem.

Galvenais, lai sēklas nebūtu kodinātas!

4. Trauka augšpusē ielej 1–1,5 litrus remdena ūdens. Tam jābūt tik daudz, lai radītu spiedienu uz ventiļiem un varētu brīvi aizplūst no pirmās paplātes, tādējādi apūdeņojot arī zemākos stāvus. Liekais ūdens beigās notecēs apakšējā tvertnē, un to pirms nākamās ūdens liešanas iztukšo un izskalo. Ūdeni papildina divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Vislabāk izmantot avota vai filtrētu ūdeni, tas nedrīkst būt ar piemaisījumiem un hlora smaržu.

5. Diedzēšanas traukus liekot citu virs cita, jāraugās, lai sarkanie ventiļi atrodas nevis viens uz otra, bet gan pretējās trauka pusēs. Tas ir svarīgi, lai ūdens vienmērīgi izplūstu cauri, pilnībā samitrinot katru paplāti un novēršot sēkliņu iekalšanu.

6. Augšējo trauku cieši aizver ar vāku, lai nodrošinātu piemērotus diedzēšanas apstākļus, pasargātu asnus no putekļiem un mājdzīvniekiem, kas nereti kāro zaļumus un mēģina tos pagaršot. Trauku novieto gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros.

Vai izdīgst vienmērīgi?

Paplātēs esošie drenāžas sifoni nodrošina sēklām vai graudiem tik daudz ūdens, cik tiem vajadzīgs, līdz ar to nav iespējams pārlaistīt vai iekaltēt. Turklāt pa ventilācijas atverēm sēklu diedzēšanas paliktņos tiek pilnībā izvadītas gāzes. Sēklas un graudi dīgstot izdala siltumu, kas paliek trauka iekšpusē, sēkliņas izdīgst ātrāk nekā šķīvī zem marles.

Speciālajā traukā ir stabila, mitra vide diedzēšanai, sēklas netiek pakļautas apkārtējās vides temperatūras svārstībām, tāpēc nesasmok un nepelē, izdīgst vienmērīgi. Galvenais ir atcerēties no rīta un vakarā ieliet augšējā traukā ūdeni un no apakšējā to izliet. Nav nepieciešams sēklas papildus skalot. Šis ir labs risinājums iesācējiem un aizņemtajiem. Ja nav iespējams sēklas dienā nomazgāt un aprasināt, var diedzēt burkā vai šādā traukā, bet uz paplātes vai šķīvja sēklas var iekalst.


Tiešām ātrāk!

Jebkuru diedzējumu var ēst, tiklīdz parādās mazs, kaut vai 1 mm liels asniņš, bet parasti sagaida 3–5 mm garus asniņus, savukārt dīgstus griež, kad tie ir apmēram 5 cm gari.

Pirmajā dienā sēklas diedzējamajā traukā ir piebriedušas un divkārt palielinājušās. Otrajā dienā parādījušies mazi asniņi, un dienas beigās, kad dīgsti ir 3–5 mm, tos jau var lietot. Ceturtajā diennaktī pietiekami gari ir arī pākšaugu dīgsti. Piektajā dienā mazās brokoļu sēkliņas izdzinušas jau 3–5 cm garus asniņus. Eksperimenta laikā telpā bija +20…+22 °C temperatūra.

UZZIŅA

Diedzējamais trauks trijos stāvos maksā 12,70–20,50 eiro (atkarībā no ražotāja un veikala uzcenojuma). Var iegādāties veikalā “Depo”, “Dabas stacija”, “Emindarzam.lv”, “lavandas.lv” un citur.

SVARĪGI

Pēc katras diedzēšanas reizes paplātes rūpīgi jānomazgā ar mīkstu virtuves sūkli un trauku mazgājamo līdzekli (drīkst mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā), lai siltajā un mitrajā vidē nesavairotos nevēlami mikroorganismi.

Alternatīvi risinājumi

Galerijas nosaukums

Dažādi ražotāji piedāvā atšķirīgus diedzēšanas traukus.

Neliels 12,8 cm diametra, 18,4 cm augsts diedzējamais trauks Bivita ar pamatnē iestrādātu ventilāciju. Stikla kupols nodrošina labu apgaismojumu. Vienam cilvēkam pilnībā pietiek, bet ģimenes vajadzībām gan būs par mazu. Cena – 27,90 eiro.

Māla trauks diedzēšanai Bavicchi GEO, 19 cm diametrā, 27 cm augsts. Paplātēs ir caurumi, kas pasargā sēklas no pārlaistīšanas, apakšā – savācējtrauks. Pēc nepieciešamības trauku var salikt tā, lai gaisma un gaiss piekļūtu visiem līmeņiem, kā arī pilnībā noslēgt, radot tumšu un mitru diedzēšanas vidi. Sēklas vispirms izmērcē un tad liek traukā. Ja sēklu daudz, reizi dienā tās jāapmaisa, lai asniņi visām augtu vienlaikus. Sīkām sēklām paplātē jāieklāj marlīte, lai tās pa caurumiņiem neizbirtu zemākajos stāvos. Cena – 41 eiro.

Neglazēts māla trauks Muhamors sastāv no diedzēšanas trauka ar caurumiem, lai sēklas varētu skalot, no necaurspīdīga vāka, lai var diedzēt tumsā, un ūdens savācējtrauka. Māls ir porains, labi absorbē ūdeni, nodrošinot sēkliņām vajadzīgo mitrumu un ventilāciju. Arī šajā gadījumā sēklas vispirms vajag izmērcēt un tad likt traukā. Katru dienu jāuzlej ūdens, lai sēklas noskalojas, kā arī jāizlej ūdens no savācējtrauka. Cena – 23 eiro.

Automātiska sēklu diedzēšanas ierīce Freshlife ar apūdeņošanas sistēmu. Tās apakšā ir liels trauks, ko piepilda ar ūdeni, divas paplātes, uz kurām saliek sēkliņas, un laistāmais uzgalis, kas skalo un mitrina sēkliņas. Nav jāpiedomā par to, kad uzliet un noliet ūdeni, jo ierīce (jauda 20 W) visu izdara saimnieces vietā. Izmēri: 29 cm diametrā, 38 cm augstumā. Cena – 123 eiro.

Burka.jpg Interesants diedzēšanas trauka risinājums BioSnacky. Komplektā ir burka, siets un statīvs. Sēklas ievieto burkā un noskalo ar ūdeni. Pieliek vāku – sietu – un novieto uz statīva. Jāskalo divreiz dienā. Siets nodrošina ventilāciju un drenāžu. Šo ideju var aizņemties un sadurstīt ar īlenu jebkuras burkas vāciņu. Cena – 5,30 eiro.

LA.lv