Produkti un garšvielas, Receptes

Uzzinām visu par ingvera lietošanu uzturā – kādiem ēdieniem piestāv, kā garšo, ar ko nesader

Foto - Shutterstock

Lūdzu, pastāstiet, kāda ir ingvera nozīme pārtikā, kur to izmanto! MARINA PRIEKUĻU NOVADĀ

Ingvers ir lieliska garšviela, kas ēdienu padara pikantāku, aromātiskāku. Tas lieliski iederas dažādās tējās, atspirdzinošos un sildošos dzērienos, saldajos un sāļajos ēdienos. Saldajos ēdienos ingveru pievieno sviesta cepumiem, piparkūkām, kēksiem (ar ķirbi vai burkānu). Sāļajos ēdienos liek zupās, sautējumos, rīsu ēdienos, salātu mērcēs, čatnijos (pikantajās mērcēs). To var izmantot kvasa un alus gatavošanā.

Nopērkama gan svaiga, sulīga sakne, gan ingvera pulveris. Svaigajai garšvielai ir patīkami sildoša iedarbība un tikko jūtama smarža, bet pulverim ir specifiska garša un smarža, to gatavajā ēdienā jūt izteiktāk, tāpēc jāuzmanās ar devām.

Pērkot svaigu sakni, jāpievērš uzmanība, lai tā ir stingra un sulīga (nevis apkaltusi), bez pelējuma griezuma vietā.

Garšviela stiprina imunitāti, palīdz elpceļu saslimšanas gadījumos un var novērst sliktu dūšu lidojuma laikā.

Ingvera sastāvā esošā ēteriskā eļļa uzlabo kuņģa un aizkuņģa dziedzera darbību, līdzsvaro kuņģa skābes daudzumu, kā arī novērš vēdera uzpūšanos.

Šī sakne ir labs līdzeklis pret sliktu dūšu, vemšanu, jūras slimību un reiboņiem.

Ingveram piemīt ļoti spēcīga pretiekaisuma iedarbība. Palīdz, ja saķertas iesnas, kā arī hronisku iekaisumu gadījumos, piemēram, ja moka artrīts. Tas stiprina imunitāti un atvieglo menstruālās sāpes.

Ingvers ir stipra garšviela, tāpēc jutīgākiem cilvēkiem jāuzmanās, lai nerastos dedzināšana mutes gļotādā un gremošanas traktā.

Autores: Aija Geida, Māra Lapsa

Pievienot komentāru