Praktiski
Receptes

Turku zirņu pasta ar diedzētiem zaļajiem griķiem un burkāniem. Recepte no grupas “Labvēlīgais tips” ģitārista1


Ēdieni Carnikavā.    02/02/2016 foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avīze/
Ēdieni Carnikavā. 02/02/2016 foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avīze/
Foto: Valdis Semjonovs

40 dienas pirms Lieldienām, 10. februārī, sākas gavēnis. To ievēro ne tikai kristieši, bet arvien vairāk savas veselības labā arī neticīgi ļaudis. Gavēņa laikā, kā zināms, no ēdienkartes ieteicams izslēgt dzīvnieku valsts produktus. Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļas 3. kursa studente KRISTĪNE KUTEPOVA (attēlā) un viņas dzīvesbiedrs, grupas “Labvēlīgais tips” ģitārists ARTŪRS KUTEPOVS jau divus gadus ir svaigēdāji, tas ir, pārtiek no svaigiem, termiski neapstrādātiem dārzeņiem, augļiem, riekstiem un graudaugiem. Tomēr reizēm viņi pieļauj atkāpes – ja ļoti sagribas, bauda, piemēram, kamīnā ceptus kartupeļus. Kristīne labprāt atklāja mums trīs ēdienu receptes tiem, kas vēlas ieturēt gavēni.

KĀ GATAVOT

Zaļos griķus ber uz šķīvja, aplej ar ūdeni, pēc tam ūdeni nolej, pārliek pāri otru šķīvi un vairākas dienas patur ledusskapī, līdz tie sadīgst. Diedzētus zaļos griķus sablendē kopā ar diennakti mērcētiem valriekstiem, garšvielām un nedaudz ūdens. Masā iejauc rīvētus burkānus vai izspiedas, sakapātu sīpolu un sīpollokus. Lai pagatavotu otru masu, sablendē diennakti mērcētus turku zirņus, kam pievienots zemes mandeļu piens, garšviela “Asafetīda”, ķimenes, pipari, koriandrs, lauru lapa. Zemes mandeļu pienu pagatavo, 200 g diennakti mērcētu zemes mandeļu sablendējot kopā ar 1 l ūdens, pēc tam rūpīgi izkāš caur marli. Pasniedz kopā ar svaigu, rīvētu bieti, kas sajaukta ar mērci, ko gatavo no sablendētiem svaigiem un kaltētiem tomātiem, ķimenēm, koriandra, pipariem un nedaudz ūdens.

 

 

 

 

Saistītie raksti
LA.lv