Pamatēdieni, Receptes

Turku zirņu maisījums ar makaroniem un tomātiem

Foto-Aija Geida

Sastāvdaļas
• 400 g spageti vai citu makaronu
• 240 g konservētu turku zirņu
• 240 g tomātu gabaliņu savā sulā
• 100 ml saldā krējuma
• 75 g labi kūstoša siera
• Ķiploka daiviņa
• Ēdamkarote cukura
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• 4 ēdamkarotes sakapātu zaļumu (rukola, pētersīļi, mizuna)
• Tējkarote sāls

Pagatavošana.
Katlā uzvāra divus litrus ūdens, pievieno makaronus un pāris ēdamkarotes augu eļļas, lai makaroni nesalīp. Kad izvārīti mīksti, nokāš un liek atpakaļ katlā. Pievieno turku zirņus, tomātus, saldo krējumu, sakapātu ķiploka daiviņu, sāli, maltus melnos piparus un cukuru. Maisot uzkarsē.

Kad noņem no uguns, pieber rīvētu sieru, zaļumus un vēlreiz samaisa. Pasniedz ar salātiem. Ātri pagatavojamas, sātīgas vakariņas.

UZZIŅA
• Visizplatītākie ir gaišie turku zirņi, bet reizēm veikalu plauktos var atrast arī tumši brūnos, kas ir mazāki un garšo nedaudz citādi.
• Pirms vārīšanas turku zirņi jāmērcē aukstā ūdenī – gaišie astoņas stundas, tumšie 12 stundas.
• No turku zirņu miltiem izdodas gardi mafini, cepumi un pat biskvīts. Arī humosu gatavo tieši no šiem pākšaugiem.
• Auna zirņu olbaltumvielu sastāvs ir nedaudz līdzīgs dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, jo aminoskābes ir līdzīgās proporcijās, tāpēc šos pākšaugus iecienījuši veģetārieši un vegāni.
• Turku zirņi mūsu veikalu plauktos atceļojuši lielākoties no Indijas, Turcijas, Pakistānas un Meksikas.
• Latvijā ieved dažādas kvalitātes baltos turku zirņus, piemēram, mazajiem, neviendabīgajiem, gludajiem nav patīkamās saldenās garšas kā īstajiem, lielajiem, krokotajiem zirņiem.

Pievienot komentāru