Konservēšana, Receptes

Tradicionālie skābētie gurķi. Un padomi gurķu “ieziemošanai”

Foto - Aija Geida
SASTĀVDAĻAS

• 600 g gurķu
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarotes sāls
• ½ ēdamkarotes cukura
• 3–4 ķiploka daiviņas
• 5 upeņu lapas
• Sauja sagrieztu diļļu kātu vai ziedkopu
• Mārrutka lapa
• 4 melnie pipari
• 2 krustnagliņas
• 2 smaržīgie pipari

Burkas apakšā liek dažas upeņu lapas, pāris ķiploka gabaliņu un diļļu kātus. Nomazgātiem gurķiem nogriež galus, ievieto burkā, pa vidu iespraužot pa upeņu lapai un diļļu ziediņam. Starp gurķiem liek garšvielas un pāri atlikušos zaļumus. Marinādei aukstā ūdenī izšķīdina sāli un cukuru. To uzlej gurķiem, novieto siltumā un pēc diennakts burku liek ledusskapī. Labi garšo jau pēc 12 stundām, bet vistīkamākie ir pirmajās divās diennaktīs.

PADOMI

• Ja marinādei pievienots cukurs, tas veicina rūgšanas procesus. Tāpēc, ja gurķus paredzēts pārvadāt vai ilgāk uzglabāt ledusskapī, cukuru labāk nelietot.

• Lai gurķi būtu kraukšķīgi, tos nevajag pārāk ilgi turēt siltumā: tiklīdz parādās pirmās putas un ūdens nedaudz saduļķojas, uzreiz jāliek aukstumā.

• Ja gurķi ir nedaudz apvītuši, tos ieteicams 10 stundas pamērcēt aukstā ūdenī un tikai tad marinēt.

• Ja litram ūdens pievieno ēdamkaroti etiķa, tie vairs nav mazsālīti gurķi.

• Tūlītējai ēšanai paredzētajiem gurķiem nogriež vienu vai abus galus. Ja nevajag steigties, galus var negriezt.

• Ja marinādei auksta ūdens vietā izmanto minerālūdeni, gurķiem ir mazliet citāda garša. Marinādei var pievienot rīvēta laima miziņu un sulu – tad tiem ir patīkami saldskāba, atvēsinoša un atspirdzinoša garša.

* Dots aptuvens gurķu daudzums, un atkarībā no to lieluma, marinādes var pietrūkt vai tā palikt pāri.

Pievienot komentāru