Praktiski
Receptes

Topinambūra, kāļa un selerijas pīrāgs 0

Foto: Matīss Markovskis

Sastāvdaļas
370 g miltu
180 g sviesta
2 olas
šķipsna sāls

Pildījumam
200 g topinambūra
200 g kāļa
200 g selerijas saknes
vidēja lieluma sīpols
100 g kūpināta šķiņķa
3 ēdamkarotes baltvīna
2 ēdamkarotes sviesta
3 olas
3 ēdamkarotes rīvēta siera
250 ml saldā krējuma
sāls
malti melnie pipari
rīvēts muskatrieksts
sviests veidnes iesmērēšanai

Pagatavošana.
Miltus izsijā uz mīklas dēļa, izveido iedobi, tajā iesit olas un pievieno sāli. Nedaudz olas atstāj pīrāga pārsmērēšanai. Sviestu izņem no ledusskapja, sīki sagriež virsū miltiem, sadala vienmērīgi. Mīklu ātri samīca un uz stundu ieliek ledusskapī.

Visas saknes nomizo un sagriež šķēlītēs. Šķiņķi sagriež gabaliņos. Pannā izkausē sviestu un apcep saknes. Pievieno sāli un maltos piparus pēc garšas, pārlej baltvīnu un pasautē, līdz izgaro mitrums no saknēm. Pievieno šķiņķi.

Izņem mīklu no ledusskapja, noņem divas trešdaļas un izveltnē apmēram 3 mm biezumā. Veidni iesmērē ar sviestu un klāj iekšā mīklas paladziņu, sadur ar dakšiņu. Liek virsū pildījumu, izlīdzina.

Sakuļ olas ar saldo krējumu, pievieno sieru un svaigi rīvētu muskatriekstu, var mazliet sāls. Masu pārlej pīrāga pildījumam.

Izveltnē atlikušo mīklu, to pārsedz pīrāgam. Virspusi apsmērē ar olu. Cep 35–40 minūtes 180 grādos (temperatūru var palielināt līdz 200 grādiem).

Mīklas recepte izmantojama arī citiem pīrāgiem, izdodas vienmēr. Pildījumā var likt dažādas saknes. Šo pīrāgu var gatavot arī bez gaļas.

LA.lv