Dārzs, Sakņu dārzs

Tomāti, gurķi, pipari un kāposti… Ko darīt, ja dēsti ir pārauguši

Foto-Fotolia

Ko darīt situācijā, ja par agru iesētie tomātu, gurķu, čili piparu un kāpostu dēsti pārauguši? LAIMA Brocēnu novadā

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Līga Lepse uzsver – ar sēšanu nekad nevajag steigties, jo laika apstākļi agri pavasarī ir mānīgi. Labāk nogaidīt, kad dienas kļūst siltākas, un tikai tad sākt lielo sēju, jo tā iespējams izaudzēt kvalitatīvus dēstus.
Ja nav apkurināma siltumnīca, bet ātrāk nolemj iesēt sēklas un audzēt dēstus uz palodzes, tie parasti izstīdzē, nebriest, jo telpā ir pārāk augsta temperatūra un par maz saules gaismas.

Tomātus stāda guļus
Vircavas pagasta saimniecības Dzērves saimniece Evita Gūtmane atgādina: “Ideāli, ja tomātu dēsts ir drukns, 30–50 cm garš, bez ziediem (izstādot plēves siltumnīcā dēstus ar ziediem, pirmais ķekars parasti tiek zaudēts, jo augi spēkus patērē, lai ieaugtos).” Pāraugušos tomātus jāstāda zemē guļus, atstājot virspusē tikai galotni ar dažām lapām. Lai arī dēsti ir lieli, tie sākumā aug lēnāk nekā mazāka izmēra stādi, jo augi tērē enerģiju papildsakņu veidošanai, tie arī krietni vēlāk sāk ražot. Jāņem vērā, ka guļus stādītiem augiem palielinās inficēšanās briesmas.

Cik lielam jābūt gurķa stādam
Audzējot gurķu dēstus laukam, tos bieži sēj kasetēs ar 4–5 cm ligzdām, kur tie izveido 1–2 īstās lapas (izstādīt laukā gurķu dēstus, kam saaugušas vairāk nekā divas īstās lapas nav vērts, jo tādi lēni un grūti ieaugas). Audzējot dēstus izstādīšanai siltumnīcā, gurķus sēj 10 cm diametra podiņos. Gruntī tos var sākt dēstīt, sākot no divām līdz pat četrām piecām īstajām lapām (dēstus stāda tā, lai dīgļlapas būtu augsnes virspusē). Var mēģināt stādīt arī pāraugušus gurķu dēstus (tos zemē ievieto dziļāk nekā parasti, t.i., līdz lapām), taču jārēķinās, ka tiem būs vajadzīgs ilgs laiks, lai ieaugtos.

!!! Dīgšanas laikā gurķiem jānodrošina +20…+23 grādu temperatūra. Tiklīdz sadīguši, temperatūru pazemina līdz +15…+17 grādiem, lai novērstu dīgstu stīdzēšanu. Pēc nedēļas, ja ir pietiekami daudz gaismas, temperatūru var paaugstināt virs +20 grādiem. Ja saules gaismas trūkst, dēsti jāaudzē zemākā temperatūrā, citādi tie mocīsies, stīdzēs.

Sīvie pipari ieaugas bez problēmām
Mājražotāja Loreta Birzule, kura Jelgavas novada Zvaņos plēves siltumnīcās audzē apmēram 30 dažādu šķirņu un stipruma sīvo papriku, stāsta: “Pastāvīgā vietā maija sākumā stādu sprīdi garus dēstus. Tāpat kā tomātus, paprikas audzēju no dēsta ar piķēšanu. Siltumnīcā augus stādu tā, lai dīgļlapas paliktu virs augsnes. Ja stādi ir izstīdzējuši vai pārauguši, tos vajag augsnē ievietot dziļāk nekā parasti – augi parasti ieaugas bez problēmām. Lai augsnē visu laiku uzturētu siltumu, pirms stādīšanas augsnē iestrādāju zirgu mēslus – tas arī ir vienīgais mēslojums, ko izmantoju sīvo piparu mēslošanai. Augšanas sākumā augiem ir ļoti svarīgi nodrošināt pietiekami daudz mitruma, tāpēc tos laistu intensīvi. Vēlāk, kad parādās auglīši, laistu ļoti reti.

Kāpostu dēsti ieaug lēni
Labs agro kāpostu dēsts ir ar 6 lapām un 3–5 cm garu stublāju. Vēlo kāpostu dēstam var būt arī 4–5 lapas. Kāposta dēsts jāiestāda tik dziļi, lai sakņu kamola virsma būtu pārklāta ar 1–2 cm augsnes kārtu. Līga Lepse piebilst, ka pārauguši dēsti jau ir nokoksnējušies, vārgāki, tāpēc tiem grūtāk veidot normāla diametra sakņu kakliņu. Tos zemē stāda daudz dziļāk, pēc tam augus cītīgi laista un mēslo, lai kāposti saņemtos augšanai.

Pievienot komentāru