Praktiski
Receptes

Svētki tuvojas! Kā pareizi uzglabāt šokolādes konfektes? 1

Foto: Fotolia

Tuvojas svētku laiks, kad vairāk ejam ciemos vai uzņemam viesus. Un vairāk dāvinām – bieži vien tie ir saldumi, šokolāde un konfektes. Šajā laikā daudziem mājās veidojas “saldumu uzkrājumi”. Par šokolādes uzglabāšanu ierasti zinām diezgan maz, tomēr jāatceras, ka saldajam kakao pupiņu izstrādājumam patīk, ja tas tiek nolikts atbilstošā vietā. Šokolādi nedrīkst uzglabāt ilgāk par norādīto derīguma termiņu, jo tajā ilgākā periodā var izveidoties cilvēka organismam nevēlami mikrobi.

Ēst vienmēr iesaka tikai istabas temperatūras šokolādi. Lai šokolāde sniegtu patiesu garšas baudījumu ar savu īsteno smaržu un izsmalcinātajām garšas niansēm, tai nepieciešami atbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Pietiks atcerēties trīs lietas par šokolādes uzglabāšanu. Padomus sniedz “Fazer” pārstāve Baiba Gulbe.

Pievērs uzmanību derīguma termiņam
Jo mazāk piedevu un tauku, kā arī lielāks kakao sastāvs, jo ilgāks ir šokolādes uzglabāšanas laiks. Tumšo šokolādi var uzglabāt līdz pat astoņiem mēnešiem. Īpaša uzmanība jāpievērš šokolādēm ar piedevām, piemēram, riekstiem un rozīnēm. Tās nedrīkst turēt līdzās augļiem un dārzeņiem, jo tajos mēdz būt tārpi. Ilgākā periodā un neievērojot uzglabāšanas noteikumus, šokolādi var iekārot arī pārtikas svilnis un citi mājas kukaiņi. Drošības labad šokolādi var ievietot noslēgtā traukā vai papildu iepakojumā. Savukārt balto šokolādi neiesaka glabāt ilgāk par mēnesi, jo tā ir vistreknākā šokolāde, kuras sastāvā vispār nav kakao masas. Šokolādes konfektes ar pildījumu nav ieteicams glabāt ilgāk par divām nedēļām.

Neturi šokolādi ledusskapī bez vajadzības
Šokolādi nav ieteicams glabāt ledusskapī. Temperatūras maiņas ietekmē veidojas, tā sauktā, sarma uz šokolādes – no tās atdalās kakao sviesta kristāli, paaugstinās ūdens saturs, un izšķīdušais cukurs pēc iztvaikošanas veido cukura kristālus, kas izskatās pēc sarmas. Šāda šokolāde ir mainījusi savu garšu un smaržu, taču cilvēka organismam nav bīstama. Karstā laikā vai ļoti siltās telpās (virs 22 °C), šokolādi pirms tam labi ietinot gaisu necaurlaidīgā materiālā, var uzglabāt ledusskapī – svarīgi nodrošināt, lai šokolāde nepiesūcas ar ledusskapja aromātiem.

Šokolādei patīk vēsa un tumša vieta
Vislabāk šokolādi uzglabāt pavēsā, tumšā vietā ap 18 °C un ar mitruma līmeni zem 50 procentiem. Šokolāde viegli uzsūc smaržas, tāpēc ieteicams to glabāt slēgtā iepakojumā (neatvērt folija papīru pirms šokolādes lietošanas) un tālāk no spēcīgi smaržojošām garšvielām. Noteikti neturiet šokolādi blakus radiatoriem vai citiem siltuma avotiem, kā arī nepakļaujiet to tiešai saules staru ietekmei – šokolāde kusīs un mainīs garšas īpašības, kā arī izskatu.
Parasti uz iepakojuma ir norādīti ieteicamie uzglabāšanas apstākļi – ja tie ir ievēroti gan veikalā, gan mājās, šokolāde nemainīs ne savu garšu, ne izskatu. Der atcerēties, ka kvalitatīvai šokolāde ir ar augstu uzturvērtību – šokolāde ir bagāta ar šķiedrvielām, magniju un kāliju, tās sastāvā ir dzelzs, kalcijs, cinks, fosfors, D, E, H (biotīns) un B12 vitamīns. Lai visiem skaists svētku laiks, prieks un satikšanās, ko nosvinēt, baudot gardus saldumus!

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pašas gatavotas pretcelulīta ziepes ar kafiju, olīveļļu un jūras sāli
1 diena
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Hurma no sēklas… Izdosies?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Rudenī uzzied ceriņi un kastaņas. Kas ar augiem notiks pavasarī?
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LA
LA.lv
Latvijā
VIDEO: Latvijā pazīstami cilvēki pauž sirsnīgus vēlējumus savai valstij
7 stundas
LA
LA.lv
Kultūra
FOTO: Latvijas simtgades stāsts izskan fantastiskā deju lielizrādē “Abas Malas”
12 stundas
LE
LETA/LA.lv
Sports
“Dinamo” neiemet “bullīšus” un zaudē Gagarina kausa īpašniecei “Ak Bars”
11 stundas
LE
LETA
Dabā
Laika prognoze: kādi laikapstākļi sagaida valsts svētkos, un vai būs labi redzams salūts?
13 stundas
LA
LA.lv
Kultūra
VIDEO. Roze Stiebra: Nevajag Latviju saķemmēt, vienkārši jādzīvo
12 stundas