Dārzs, Garšaugi

Svaigas skābenes visu vasaru. Sezonā var novākt vairākas ražas

Foto - Shutterstock

Mani centieni izaudzēt skābenes vairākas reizes ir cietuši neveiksmi. Varbūt kādam ir pieredze to audzēšanā? BAIBA ĶEKAVAS NOVADĀ

Skābenes ir daudzgadīgs sūreņu dzimtas augs, kas veido samērā daudz lapu, bet līdz rudenim arī uzkrāj diezgan lielas barības vielu rezerves saknēs. Tāpēc skābenes spēj uzsākt veģetāciju ļoti agri pavasarī, gandrīz tūlīt pēc augsnes atkušanas. Tā ir viena no retajām kultūrām dārzā, kam der skāba zeme (pH 5,5). Tomēr, mēslojot un regulāri laistot, labu ražu var iegūt jebkurā augsnē. Laukam jābūt tīram no nezālēm, tāpēc to sāk gatavot iepriekšējā gadā. Nezālēm ļauj rudenī sadīgt, bet pēc tam iznīcina ar herbicīdiem.

Skābenes sēj pavasarī (aprīlī, maijā) 45 cm attālās rindās, 1–1,5 cm dziļi. Tās ir lauka lapu dārzeņi, un augšana stipri atkarīga no mitruma, saules un siltuma. Ja ilgi pieturas sauss laiks, sēklas dīgst ilgi. Sadīgušos augus retina, rindā starp tiem atstājot 5–10 cm. Skābenes aug ātri, un pavasarī sētās var vākt jau vasaras otrajā pusē.

– Skābenes vasarā vāc vairākas reizes. Var noplūkt atsevišķas lapas vai nogriezt visas. Augi sasparojas un labi ataug. Ja bieži līst, katru nākamo porciju var griezt ik pēc 3–4 nedēļām. Sausā un vēsā vasarā šie lapu dārzeņi neaug tik strauji, – skaidro Iecavas pagasta zemnieku saimniecības “Mazstungas” saimniece Mārīte Vientule. – Skābenes ieteicams vākt regulāri, lai lapas arvien ir mīkstas. Konservēšanai un salātiem nevajag izmantot tās, kam jau sāk pārkoksnēties kātiņi.

Lai veicinātu veģetāciju un ātrāk veidotos zaļā masa, agri pavasarī jādod slāpekļa mēslojums. Nav nepieciešams mēslot pēc katras ražas vākšanas, jo skābenes pieder pie augiem, kas pastiprināti uzkrāj nitrātus. Augiem patīk, ja tos laista. Agrākai ražai pavasarī uz augsnes var uzklāt agrotīklu. Stādījumi palaikam jāravē, lai tos nenomāktu daudzgadīgās nezāles un tie normāli ražotu.

Dārzeņu audzētāja iesaka vienuviet skābenes audzēt divus gadus. Pēc tam tās jāsēj no jauna. Izplatītākās šķirnes joprojām ir ‘Belwilski’, ‘Shirokolostny’, ‘Broadleaved’.

2 Komentāri

  1. Diemžēl, nepaspēju pat izvārīt pirmo skābeņu zupu, kad skabeņu lapiņas bija izcaurumojusi zaļā vabole. Varbūt iepriekš bija jāveic miglošanu? Bet tad taču tādas nevar vārīt zupā. Ko iesākt, lai lapiņām neuzmetās šīs zaļās vaboles?

Pievienot komentāru