Praktiski
Mājas

Stūra virtuves noslēpumi. Kā pareizi saplānot?1

Foto: Fotolia

Ideāla virtuves iekārta ir tā, kas pareizi saplānota. Visbiežāk tieši stūra virtuves iekārtas mēdz būt neērtas nepareizi izplānotu stūru dēļ.

L veida formas virtuve tiek uzskatīta par ergonomiskāku nekā U veida vai taisnā līnijā plānota iekārta. Tas tāpēc, ka stūra virtuve ļauj ērtāk izvietot tā saukto virtuves darba trijstūri – plīts virsmu, ledusskapi un izlietni. Mazā virtuvē tieši stūra iekārta nodrošina optimālu attālumu starp šī trīsstūra virsotnēm.

Šādā plānojumā ir iespēja arī ērtāk izvietot ēdamzonu, novietojot to pie pretējās sienas vai telpas centrā. Taču tieši stūra zona ir arī problemātiskākā vieta. Īpaši, ja vietas virtuvē ir maz, jo stūra virtuve aizņem vairāk vietas nekā taisnā līnijā izvietota iekārta. Pie visa vainīgs ir apakšējais stūra modulis, kas iekārtas garumu palielina pat par 1200 cm.

Vismazākās stūra virtuves komplektā ietilpst darba virsmas modulis 60 cm platumā, izlietne, ko visbiežāk ieplāno stūra modulī (80 + 60 cm) un visšaurākais (45 – 50 cm) no plīts virsmas moduļiem ar cepeškrāsni zem tās. Kopā aptuveni 2500 cm. Tomēr tik neliela iekārta būs ļoti neērta. Ieteicams tai pievienot vēl kādu moduli vismaz 40 cm platumā, uz kā novietot karstu kastroli vai pannu. Turklāt izlietni un elektroiekārtas (elektrisko plīti u. c.) nav ieteicams novietot cieši līdzās. Līdz ar to iekārtas kopējais garums būs vismaz 3 metri.

Ko ieplānot stūrī

Tas atkarīgs no virtuves telpas izmēriem un konfigurācijas. Ja virtuve ir plaša – stūra apakšējā modulī var būt ieplānots dziļš skapis retāk lietojamām lietām, bet uz darba virsmas stūra laukumā var ieplānot mazās virtuves tehnikas (kafijas automāta, tostera sulu spiedes, elektriskās tējkannas u. c.) izvietojumu. Mazā virtuvē svarīgs ir katrs centimetrs, tāpēc šajā gadījumā stūris jāplāno vēl jo rūpīgāk. Jāņem vērā, ka vienai no iekārtas sānu daļām nevajadzētu būt īsākai par metru, jo tajā būs jāiebūvē viens no virtuves trīsstūra elementiem – visbiežāk plīts vai izlietne, pārējā daļā un stūrī attiecīgi izvieto citas svarīgākās iekārtas daļas.

Apakšējais stūra skapis var būt gan taisnstūra, gan nogriezts – ar slīpu priekšējo malu. Moduļi ar slīpo malu ir ērtāk pieejami, gan stāvot pie tā, gan iekārtojot apakšējo skapīti. Taisnajam stūrim ir gana iespaidīgs dziļums – lai pilnībā izmantotu radušos stūra platību, vēlams izmantot standarta aprīkojumu: karuseļus (speciālu furnitūru kastroļu un pannu glabāšanai), kas pieejami gan apļa, gan pusapļa formā, kā arī dažādas atkritumu konteineru izvietošanas sistēmas. Tomēr šāds aprīkojums izmaksā dārgi, salīdzinot ar virtuves nelielajiem izmēriem.

Augšējais stūra skapis nav obligāts. Lai gan daudzas standarta virtuves piedāvā tieši šādu komplektāciju – stūris virs stūra, mazā virtuvē šāds risinājums neizskatīsies labi. Tas telpu padarīs vizuāli vēl mazāku un radīs smagnēju iespaidu. Labāk augšējos skapīšus izplānot gar vienu sienu, otru atstājot brīvu vai izvietojot pie tās nelielus, atvērtus plauktus.

LA.lv