Praktiski
Dārzs

Steidzinām ražu: padomi diļļu agrīnā audzēšanā0

Foto – Shutterstock

Ko būtu svarīgi ievērot, audzējot dilles siltumnīcā? KRISTĪNE KULDĪGAS NOVADĀ

Dillēm vajadzīgs siltums, tas ir galvenais straujas augšanas nosacījums. Šos garšaugus nedrīkst iesēt par biezu un audzēt pārliekā mitrumā, jo tad tie inficējas ar sēņu slimībām un iet bojā.

Nīcas novada zemnieku saimniecības Silvas saimnieks Mārtiņš Krētainis katru gadu dilles sēj siltumnīcā, tikko atlaižas zeme, – februāra beigās, martā (sēju var turpināt arī aprīlī). Tās sēj gan ar tiešo sēju gruntī, gan audzē no dēsta. Agrīnākas ražas iegūšanai izmanto krūma šķirni ‘Mammoth’, kas veido kuplu lapu rozeti.

Augsni rūpīgi salaista jau rudenī, bet pirms sēšanas uzirdina, samitrina. Lai paātrinātu sadīgšanu, sējumus apsedz ar agrotīklu. Segumu noņem, kad dīgstiem parādās pirmās īstās lapas.

Audzējot no dēsta, var paātrināt ražas novākšanas sākumu par divām nedēļām. Sēj kasetēs, katrā liekot piecas sēkliņas. Sēklas nedaudz apsedz ar augsni. Diedzē istabā uz palodzes. Dīgšanai optimālā temperatūra ir 15–20 °C. Kad augiem parādās pirmās lapas, tos stāda gruntī 25 x 40 cm attālumā. Augšanai pietiek, ja gaisa temperatūra dienā ir 10–15 °C (naktī vēlami 10 °C). Siltumnīcā, kur nav mīnusu, dilles var augt aptuveni mēnesi. Karstā laikā siltumnīca noteikti jāvēdina, lai neļautu miltrasai sabojāt sējumu. Garšaugus regulāri laista, neaizmirstot arī par mēslojumu. Dārzeņkope Mārīte Gailīte iesaka dilles pēc sadīgšanas reizi nedēļā mēslot ar komplekso mēslojumu (1–1,5 g/1 l ūdens). Ražu var vākt, kad dilles sasniegušas 20 cm garumu.

LA.lv