Deserti un saldumi, Receptes

Sklandraušu recepte. Klasika no Kurzemes

Foto - Timurs Subhankulovs

Sastāvdaļas mīklai – 2 kg rupji maltu rudzu miltu, 0,5 kg kviešu miltu, 1 ēd. k. sāls, 3 – 4 ēd. k. eļļas, margarīna vai tauku, 3 – 4 ēd. k. rūgušpiena.

Kartupeļu pildījumam – 2 kg kartupeļu, 300 g biezpiena, 700 ml piena, 10 olas, 0,5 kg skābā krējuma, 200 g cukura, 1 ēd. k. sāls, ķimenes, kviešu milti.

Burkānu pildījumam – 3 – 4 kg burkānu, 10 olas, 700 g skābā krējuma, 300 g cukura, 1 ēd. k. ķimeņu, 1 tējk. sāls, kviešu milti.

Pagatavošana.

Vienam litram ūdens pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu. Izmaisa ar koka karoti. Iemaisa rudzu miltus un pāris saujas kviešu miltu. Samīca biezu mīklu. Apviļā kviešu miltos un izveido veltnīti. Ļauj 15 – 20 min nobriest. Sagriež šķēlēs, tās izveltnē 1,5 – 2 mm biezās, apaļās plātnēs 8 – 10 cm diametrā. Izveido “žodziņu”. Sarīvē 1 kg zaļu kartupeļu, nospiež marlē, pieber ķimenes, sāli, noplaucē ar uzvārītu pienu. Otru daļu kartupeļu izvāra ar mizu, nomizo, samaļ kopā ar biezpienu. Abas masas liek bļodā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus. Otram pildījumam burkānus vāra pusmīkstus, nomizo, sarīvē, pārpalikumus samaļ. Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli, ķimenes. Sklandu pamatnē vispirms ieklāj kartupeļu, virsū – burkānu masu. Pārkaisa ar ķimenēm. Krāsnī cep 30 min. Viegli pārkaisa ar cukuru. Ēd, piedzerot pienu.

1 komentārs

  1. Esmu cepusi sklandraušus. Šo variantu ar rīvētiem zaļiem kartupeļiem arī izmēģināju. Teikšu, ka nepatika tieši šo zaļo kartupeļu piegarša. Bet tas ir man, citiem varbūt tieši patīk. Tas, ka kartupeļu masai pievieno biezpienu, atzīstu, jo vieni paši kartupeļi ir pliekani.

Pievienot komentāru