Pamatēdieni, Receptes

Sklandrauši – īstā suitu recepte no kulinārā mantojuma

Foto-Evija Trifanova/LETA

Skābmaize, ķiļķēni ar gaļu, bukstiņbiezputra, biešu lapu zupa, skābputra, ķīsene… Visu nemaz nevar uzskaitīt. Suitu ēdienkartē ir gan asins pankūkas, piena zupa ar kartupeļu klimpām, pusnātnene (putraimu un kartupeļu biezputra) vai oglēs ceptas siļķes.

Bet goda vietā – sklandrausis, ko suitos vairāk sauc par suitu rausi, borkānrausi jeb žograusi. Tas bija pirmais no Latvijas pārtikas produktiem, kas tika iekļauts pārtikas kvalitātes shēmā Produkti ar garantētām tradicionālām īpatnībām.

Sastāvdaļas

Lai pagatavotu 30–40 raušu, mīklai vajadzēs 2 kilogramus rudzu miltu, rullēšanai puskilogramu kviešu miltu, litru ūdens un ēdamkaroti sāls, kā arī 3–4 ēdamkarotes eļļas vai tauku un 3–4 ēdamkarotes rūgušpiena.
Pirmajam pildījumam ņem 2 kilogramus kartupeļu, 300 gramu biezpiena, 0,7 litrus uzvārīta piena, 10 olas, 500 gramu krējuma, 200 gramu cukura, ēdamkaroti sāls, ēdamkaroti ķimeņu un ēdamkaroti kviešu miltu.
Savukārt otram pildījumam vajadzēs 3–4 kilogramus burkānu, atkal 10 olas, 700 gramu krējuma, 300 gramu cukura, ēdamkaroti ķimeņu, tējkaroti sāls un divas ēdamkarotes kviešu miltu.

Pagatavošana.

Palielā bļodā ielej ūdeni, pievieno sāli, taukvielas, rūgušpienu, ar koka karoti rūpīgi izmaisa. Iemaisa rudzu miltus un ar rokām samīca biezu, viendabīgu mīklu. Liek uz galda kviešu miltos un rullē ar blīvu rulli. Ļauj brīdi nobriest. Griež ar nazi pabiezās šķēlēs, ko izveltnē ar mīklas rulli 1,5–2 mm biezās apaļās plātnēs 10–12 cm diametrā. Ar abu roku pirkstiem uzrota un notupina maliņu – tai jābūt plānai, glītai, noturīgai, 1–1,5 cm augstai. Rindo uz cepamplātēm.

Tad nāk pirmais pildījums – pusi no kartupeļu daudzuma nomizo zaļus, sarīvē uz kartupeļu rīves, masu, marlē stingri nospiestu, liek bļodā, pievieno ķimenes, sāli un uzplaucē ar uzvārītu pienu. Otru pusi kartupeļu izvāra ar visu mizu, gatavus nomizo, samaļ gaļasmašīnā, izmaļ arī biezpienu. Liek bļodā masas kopā, pievieno olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sastrādā viendabīgā masā.

Seko otrais pildījums. Burkānus vāra pusmīkstus (lai saglabājas kraukšķis), nomizo, sarīvē lielumu, pārējo izmaļ gaļasmašīnā (rīvēts būs smalkāks). Pievieno sakultas olas, krējumu, cukuru, kviešu miltus, sāli, ķimenes. Labi visu samaisa. Tad liek pildījumu vienu pēc otra sagatavotajās mīklas formiņās. Pārkaisa nedaudz ar ķimenēm un šauj krāsnī. Cep dzelteni brūnus, lai ķimenes sprēgā un raušu maliņas kraukšķīgas.

Izņemtus no krāsns, nedaudz pārkaisa ar cukuru. Ēdami atdzesēti un vislabāk otrā dienā. Pārgriežot uz pusēm, redzamas trīs kārtas: rudzu maize, kartupeļu kārta, burkānu kārta.

Ēdot garšai jāsaplūst vienā harmoniskā buķetē – rudzu maizes, kartupeļu, burkānu ar ķimeņu pieskaņu. Vienīgā garšviela ir ķimenes. Neder ne kanēlis, ne vaniļa, ne arī pārsaldināts. Tas vairs nav īsts sklandrausis!

Galdā pasniedz māla traukos vai pītos groziņos. Klāt dod aukstu pienu. Var apziest ar sviestu vai medu.

Pievienot komentāru