Dārzs, Garšaugi

Padoms, kā pārziemināt glītos čili pipariņus

Foto - Uldis Muzikants

Vai čili pipariņus, kas pa vasaru tik skaisti saauguši podiņos, var arī pārziemināt? Inese Pierīgā

Šķirnes ar maziem auglīšiem (Asie zīmulīši, Meksikas un Argentīnas čili u.c.) var arī pārziemināt. Tad auglīši būs baudāmi jau vasaras vidū. Pārziemināt paredzētos augus jau pavasarī stāda lielos podos (pārstādīšana no augsnes podā rudenī piparam būs liels stress). Pirms salnām piparu nes iekšā ar visiem auglīšiem un lapām. Novieto gaišā, pavēsā vietā. Vispiemērotākā piparu pārziemināšanai ir vēsa, gaiša veranda, gaisa temperatūra ap +12 grādu. Laista mēreni. Ja telpā sauss gaiss, lapas apsmidzina ar ūdeni. Auglīšus ieteicams novākt, jo to briedināšana piparam prasa daudz spēka un mitruma. Piemērotākais brīdis – kad augam sāk dzeltēt un birt lapas.

Meksikas čili. Foto - Uldis Muzikants
Meksikas čili. Foto – Uldis Muzikants

Kad ziemas vidū augam pavisam nobirst lapas (gaismas trūkuma rezultāts), tam atvieglo augšanu, nogriežot apmēram pusi auguma. Sakņu kamolu turpina uzturēt mitru. Kad gaismas kļūs vairāk, stumbra stumbeņi sāks dzīt jaunus dzinumus. Aprīļa beigās, maija sākumā tie sāks ziedēt un ieriest augļus. Pēc salnām piparkokus iznes dārzā.

Pievienot komentāru