Praktiski
Receptes

Skābējam kāpostus! Mājās gatavotiem – pavisam cita garša0

Foto: Depositphotos

Mūsdienās gandrīz ikvienā pārtikas veikalā var iegādāties skābētus kāpostus, taču tie nekad negaršos tik labi kā pašu spēkiem ieskābētie. Ķeramies klāt!

Kāpostu skābēšanai būs piemērotas vēlīnās šķirnes ar cietām galviņām. Tautas ticējumi saka, ka skābēšanu labāk veikt augošā mēnesī, tad kāposti būs sulīgi un kraukšķīgi.

Foto: Depositphotos

Jāuzmanās, lai burkāni netiktu pievienoti par daudz – trīslitru burkai kāpostu pilnīgi pietiekami būs ar vienu burkānu, citādi kāposti būs pārlieku mīksti.

Foto: Depositphotos

Vienam kilogramam kāpostu būs nepieciešams aptuveni 20 grami rupjā sāls. Var pievienot arī nedaudz cukura. Jāizvairās pievienot sāli ar jodu, jo arī šajā gadījumā kāposti var būt mīksti.

Foto: Depositphotos

Kāpostu skābēšanai jāizvēlas stikla, emaljēts vai plastmasas trauks, bet nekādā gadījumā metāla vai alumīnija. Vēlams, lai sākotnēji tas būtu spainītis vai katls.

Foto: Depositphotos

Sarīvētos kāpostus un burkānus pārber ar sāli un ļoti rūpīgi samaisa ar rokām, lai izdalītos sula, pēc tam iespējami blīvi saliek skābēšanai paredzētajā traukā.

Foto: Depositphotos

Saistītie raksti

Var pievienot arī ķimenes. Kad kāposti salikti traukā, sulai obligāti jānosedz skābējums. Vēlams uzlikt slogu. Pēc divām dienām kāpostus sabaksta ar koka irbulīti vai koka lāpstiņu un “izlaiž” gaisa burbulīšus. Tad atkal tos pārklāj ar slogu un atstāj uz pāris dienām.

Foto: Depositphotos

Pēc pāris dienām atkal liek lietā koka irbulīti. To atkārto vairākkārt, līdz nav gaisa burbuļu.

Tad aptuveni pēc nedēļas kāpostus liek vēsumā un glabā noslēgtā traukā.

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izveido patriotisku piespraudi pats! Darba gaita soli pa solim. VIDEO 1
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Lai svētku galdauts sniegbalts! Neticami efektīvs pašgatavots līdzeklis – iztīra pat vecus traipus!
3 dienas
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Kaut ko ļoti vēlies? Nav nekā neiespējama!
3 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LA
LA.LV
Latvijā
Solidaritāte, cieņa un drosme. Valsts prezidenta Egila Levita runa pie Brīvības pieminekļa
10 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
Foto. Svētku uguņošana priecē iedzīvotājus gan Rīgā, Daugavmalā, gan pie televizoru ekrāniem
7 stundas
LE
LETA
Latvijā
Foto. Lāpu gājiens Rīgā pulcē tūkstošiem dalībnieku
9 stundas
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Kultūra
Atdot daļiņu no saņemtā. Saruna ar Jāni Lūsēnu
Intervija 14 stundas
SM
Signe Mengote
Ekonomika
Jāvērtē pēc spējām, nevis diagnozes. Kā mazināt plaisu starp darba devējiem un invalīdiem
14 stundas