Praktiski
Receptes

Marinēts, kaltēts un pat sālīts siers. 8 iedvesmojošas receptes0


Siers ar rozā pipariem un fenheļa sēklām
Siers ar rozā pipariem un fenheļa sēklām
Foto – Anda Krauze

Ar rozā pipariem un fenheļa sēklām

Reizēm aktuāls kļūst jautājums, ko iesākt ar neapēsto sieru? Uztraukumam nav pamata, jo to iespējams gan sālīt, gan marinēt, gan kūpināt, gan arī kaltēt.

Lai sieru iemarinētu, pamatizejvielai izmanto olīveļļu, bet pārējās sastāvdaļas izvēlas pēc savām garšas sajūtām. Restorāna “Entresol” šefpavārs Raimonds Zommers iepazīstina ar vairākām siera marinēšanas versijām un arī stāsta, kā sālīt un kaltēt šo piena produktu.

• Siers (Holandes, Krievijas, ķimeņu vai jebkurš cits puscietais vai cietais)

• 100 ml olīveļļas (to var aizstāt ar rapšu, saulespuķu, vīnogu kauliņu vai citu eļļu)

• ½ tējkarotes rozā piparu

• ½ tējkarotes fenheļa sēklu

• ½ laima sulas

• Laima miziņa

• Timiāna zariņš

• Rozmarīna zariņš

Sieru sagriež kumosa lieluma gabaliņos, kārto burkā, pa vidu un gar malām liekot timiāna un rozmarīna lapiņas, laima šķēlītes (marinādei var arī pievienot laima sulu un mazliet sarīvētu miziņu), fenheļa sēklas un rozā piparus. Visu pārlej ar iepriekš uzkarsētu eļļu, lai labāk atveras marinādes sastāvdaļu aromāts un garša. Pēc divām dienām siers gatavs.

Kaltēts siers

Foto – Anda Krauze

Lai sieru izkaltētu, to ietin marlē un pakarina vējainā vietā. – Ir jānotiek gaisa apmaiņai. Ja siers atradīsies cieši noslēgtā traukā, tas, ilgstoši uzglabājot, sāks pelēt, – skaidro šefpavārs. – Lai kaltētu, sieru var arī likt uz šķīvja un turēt uz galda, tikai gabaliņš palaikam jāpagroza. Pēc pāris nedēļām siers būs zaudējis daļu mitruma, to varēs rīvēt uz salātiem tāpat kā cieto parmezānu.

Ar rozmarīnu un koriandru

• Siers

• 100 ml nerafinētas saulespuķu eļļas

• ¼ tējkarotes svaiga rozmarīna

• ½ tējkarotes koriandra sēklu

• ½ tējkarotes kumīna sēklu

Sieru sagriež nelielos gabaliņos un kārto burkā. Pievieno sakapātu svaigu rozmarīnu, koriandra un kumīna sēklas. Pārlej ar uzsildītu saulespuķu eļļu.

Ar balzametiķi

• Pusciets kazas siers

• 100 ml olīveļļas

• 50 ml balzametiķa

• Sāls

• Rozmarīns vai timiāns

Gabaliņos sagrieztu sieru pārlej ar uzsildītu eļļu, pievieno balzametiķi, sāli un garšaugus. Var arī iztikt bez tiem, jo kazas siers ar marinādi veido ļoti intensīvu garšas buķeti.

Cepts siers

• Siers

• Milti

• Ola

• Rīvmaize

• Eļļa

Sieru sagriež šķēlītēs, panē miltos, sakultā olā, rīvmaizē un apcep no abām pusēm eļļā.

Siera zupa 

• Siers (var izmantot visas šķirnes, kādas vien ir krājumā)

• Piens vai saldais krējums

Sieru liek katliņā, pielej pienu vai saldo krējumu un karsē uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, lai nepiedeg. Kad siers izšķīdis, virumu sablendē. Pasniedz ar grauzdiņiem vai ciabatu, lieliski sader, piemēram, ar spinātu salātiem. Ļoti garšīga zupa!

Spināti ar kaltētu sieru un zemenēm

Foto – Anda Krauze

• Kaltēts siers

• Spināti

• Zemenes

Mērcei

• Olīveļļa

• Citrona sula

• Sāls

Uz šķīvja kārto spinātus, kas ir bagātīgs dzelzs avots, uzslaka no olīveļļas un citrona sulas pagatavoto mērcīti, uzliek sagrieztas zemenes un uzrīvē kaltēto sieru.

Sālīts siers

Foto – Anda Krauze

Lai sieru iesālītu, izmanto labas kvalitātes ūdeni (ieteicams ņemt nevis no krāna, bet pudelēs fasēto) un rupjo vārāmo sāli vai akmens sāli (ar joda piedevu šajā gadījumā neder!).

Saistītie raksti

– Sālījumā siers kļūst koncentrētāks, jo tiek izspiests iekšējais mitrums. Garšu maina katru dienu, jo tas taču ir dzīvs produkts, – apgalvo šefpavārs un stāsta, kā var izmantot sālītu sieru. – Tā ir lieliska piedeva svaigiem salātiem! Ņem spinātus, rukolu un salātu lapas, pievieno sagrieztu avokado un sālīto sieru sērkociņu galviņas lielumā, kā arī avenes. Būs bagātīga garšu buķete – aveņu saldums spēlēsies ar siera sāļumu. – Sāļo sieru var izmantot salātu mērcēm. Sieru sagriež sīkos gabaliņos, pievieno sakapātu svaigu baziliku, olīveļļu, citrona sulu un svaigi maltus piparus.

• Jebkuras šķirnes siers

• 4 ēdam­karotes vārāmā sāls

• 100 ml ūdens

Sāli izšķīdina ūdenī. Sieru sagriež gabaliņos un pārlej ar sālījumu. Pilda stikla burciņās. Sālījumā siers var stāvēt vismaz mēnesi.

LA.lv
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Iegriez dienu ar burvīgiem biezpiena kēksiņiem!
6 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Vai tradicionālos kalendārus aizstās viedierīču plānotāji? Cik daudzi Latvijā vēl lieto sienas vai galda kalendārus?
7 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Steidzīgajiem darbdienu vakariem: 5 padomi ātrākai un daudzveidīgākai ģimenes maltīšu pagatavošanai
23 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA
Latvijā
VARAM rosinās Rīgas domes atlaišanu 1
2 stundas
LE
LETA
Dabā
Nokrišņi gan naktī, gan dienā: prognoze sestdienai
57 minūtes
LE
LETA
Latvijā
Pirmie komentāri pēc Pūces rīkojuma rosināt Rīgas domes atlaišanu 1
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Apstiprinājusies versija, ka sieviete ar trakumsērgu nav inficējusies Latvijā
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Valdības partijas varētu apspriest kopīgu startu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās
1 stunda