Produkti un garšvielas, Receptes

Sezams – sēkliņas ar riekstu garšu. Uzzinām visu par šo garšvielu!

Foto - Aija Geida

Sezams ir viena no pasaulē vecākajām garšvielām, ko cilvēki lietoja jau senatnē ne tikai ēdiena garšas uzlabošanai, bet arī ārstnieciskiem nolūkiem.

Gaišās sēkliņas nopērkamas teju visos veikalos, bet specializēto garšvielu veikalu plauktos var atrast arī melnās, kam piemīt izteiktāks riekstu aromāts un kas ir vismaz 2–3 reizes dārgākas.

Sezama sēklas izmanto, cepot maizi, cepumus, krekerus un gatavojot saldos kraukšķus un batoniņus. Tās pievieno vistas un cūkgaļas ēdieniem, lasim, makaroniem un turku zirņiem. Apgrauzdētām sēklām ir patīkama riekstu garša, kas harmonizē ar zaļajiem lapu salātiem. Sviestā apceptas sezama sēkliņas pievieno suši pildījumam. Melnās sezama sēkliņas iederas pie dārzeņu ēdieniem, bet no tām gatavoto pastu pavāri pievieno mērcēm un aukstajām zupām, panākot īpašu garšas efektu. Jebkura ēdiena izskatu uzlabo gaišo un melno sezama sēklu mikslis.

Foto - Aija Geida
Foto – Aija Geida

UZZIŅA

• Melnās sezama sēklas neiesaka lietot, ja ir nosliece uz trombu veidošanos un varikozām vēnām.

• Sezama sēklās ir daudz eļļas, kas uzglabājot var oksidēties un padarīt ēdienu rūgtu, tāpēc pirms gatavošanas ieteicams tās pagaršot. Sēkliņas jāglabā ledusskapī.

• Sezama sēklas ir vērtīgas, jo stimulē organisma atjaunošanās procesus, palīdz uzlabot ādas stāvokli, stiprina kaulus, jo tajās ir daudz kalcija, balastvielu (piemēram, lignāni, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs) un vērtīgo mononepiesātināto tauku.

Pievienot komentāru