Produkti un garšvielas, Receptes

Seši ieteikumi, kā ilgāk saglabāt pārtikas produktus svaigus

Foto_uzglabasanas_trauki

Pārtikas produktiem ir noteikts derīguma termiņš, taču bieži vien tie sabojājas ātrāk. Īpaša uzmanība jāpievērš pārtikas produktu iepakošanai un uzglabāšanai ledusskapī un ārpus tā. Piedāvājam padomus, kā uzglabāt dažādu pārtikas grupu produktus, lai tie ilgāk saglabātos svaigi un garšīgi.

1. Sadaliet pārtiku pa ledusskapja nodalījumiem
Ja pārtikas produkti netiek izvietoti pa ledusskapja nodaļām, bet salikti pēc nejaušības principa – augļi un dārzeņi blakus gaļai, tas veicinās baktēriju vairošanos un ātrāku pārtikas produktu bojāšanos. Piena produkti – jogurts, sviests un siers jānovieto atsevišķā plauktā. Svaigu gaļu ieteicams uzglabāt atsevišķā ledusskapja atvilktnē. Būtiski arī ledusskapī uzturēt pastāvīgu tīrību, lai tajā nesavairotos baktērijas, kas paātrinās pārtikas produktu bojāšanos. Augļus un dārzeņus nevajag ievietot ledusskapī. Dārzeņi un augļi, kas aizņem salīdzinoši daudz vietas ledusskapī – kartupeļi, burkāni, kāposti –, uzglabājami istabas temperatūrā, tumšā vietā.

2. Sausās pārtikas uzglabāšana – graudaugi un pākšaugi
Rīsus, griķus, grūbas, pupiņas un citus pārtikas produktus, kurus neievietojat ledusskapī, ieteicams uzglabāt slēgtos traukos, kuriem nepiekļūst gaiss un mitrums. Tas ne tikai paildzinās pārtikas produkta svaigumu, bet arī saglabās produkta garšu. Arī tiešai saules staru iedarbībai ir nozīme, tādēļ iepriekšminētos pārtikas produktus novietojiet tumšā vietā, piemēram, virtuves skapīšos.

3. Maizes uzglabāšana
Pastāv divi varianti, kā uzglabāt maizi, – ledusskapī vai istabas temperatūrā. Ja maizi turat ledusskapī, tad pārliecinieties, lai iepakojums neradītu kondensātu, kas veicinās maizes ātrāku bojāšanos un baktēriju veidošanos. Lai paildzinātu tostermaizes svaigumu – ievietojiet to saldētavā. Tas pagarinās arī tostermaizes lietošanas derīguma termiņu. Pirms ievietošanas ledusskapī maizi ieteicams ievietot iepakojumā, kuram nepiekļūs gaiss. Ja maizi uzglabājat ledusskapī, pirms lietošanas uzturā to vajag atdzīvināt – uzsildīt cepeškrāsnī vai tosterī.

4. Garšaugi
Gatavojot maltīti, bieži izmantojam svaigus garšaugus un zaļumus – dilles, pētersīļus, baziliku. Lai ilgāk tos uzglabātu svaigus – ietiniet garšaugus mitrā dvielītī un ievietojiet ledusskapī – augļu un dārzeņu nodalījumā vai smalki sakapājiet un ievietojiet saldētavā.

5. Neievietojiet siltu ēdienu ledusskapī
Pēc vakariņām palikusi pāri zupa vai cepetis? Nogaidiet līdz brīdim, kad ēdiens ir atdzisis, un tikai tad to ievietojiet ledusskapī. Silts ēdiens, ievietots ledusskapī, veidos kondensātu un ēdiena atūdeņošanos, kas veicinās pārtikas bojāšanos. Kondensāts būs bīstams arī ledusskapja mehānismam.

6. Pievērsiet uzmanību pārtikas produktu uzglabāšana konteineru marķējumam
Ikdienā izmantojam dažādus plastmasas traukus, kuros uzglabājam pārtiku, lai tā ilgāk saglabātos svaiga. Jāpievērš īpaša uzmanība šo konteineru marķējumam, kas bieži vien norāda uz to, ka attiecīgo trauku pat nav ieteicams turēt ledusskapī.

Pievienot komentāru