Praktiski
Receptes

Šašlika sezona sākusies! Piecas lieliskas receptes marinādei 16

Foto – Shutterstock

Sīpolu un citrona marināde
Sastāvdaļas uz 500 g gaļas:
1 citrons
2 sīpoli
5 lauru lapas
Sāls un maltie pipari – pēc garšas.
Gaļu sagriež iesma lieluma gabaliņos, saliek stikla, māla vai emaljētā traukā. Pusapļos sagrieztu sīpolu kārto uz gaļas gabaliņiem. Kārtīgi apsāla, sapiparo. No citrona izspiež sulu, vienmērīgi ar to pārlej gaļu. Mizu neizmet, bet, gabalos sagrieztu, pārliek gaļai pa virsu. Sajauc, visam ļauj nostāvēties 4 stundas.

Garšvielu marināde
Sastāvdaļas uz 500 g gaļas:
500 g sīpolu, 1-2 ēdamkarotes augu eļļas, malti melnie pipari, baltas lauru lapas, garšviela hmeļi-suneļi pēc garšas, malti sarkanie pipari.
Šo marinādi iesaka lietot cūkgaļai. Sīpolus samaļ vai sablenderē, piejauc eļļu, piparus, lauru lapas un hmeļi-suneļi. Tad marinādē ieliek gaļu, kārtīgi apvārta un atstāj uz 5-7 stundām ledusskapī.

Alus marināde
Sastāvdaļas uz 400 g gaļas:
100 g sojas mērces
100 g medus
100 g alus
2 ķiploka daiviņas
2 čili pipari
2 zariņi rozmarīna
Arī šī marināde labāk derēs cūkgaļai. Ķiploku sasmalcina, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Pārlej gaļu ar marinādi un atstāj ledusskapī uz nakti.

Marināde ar kivi
Sastāvdaļas uz 500 g gaļas
1 liels kivi
1 sīpols
1 tk. maltas paprikas
žāvēta kinza
dilles
malts koriandrs
1 ēdk. gāzēta minerālūdens
Labi derēs liellopa un jēra gaļai, jo mīkstina gaļu. Sīpolloki jāsagriež smalki, kivi – nelielos gabaliņos. Gaļu sagriež lielos gabalos, sajauc ar garšvielām, sīpolu un kivi, nedaudz pārsāla un pārlej ar minerālūdeni. Iemarinējas pāris stundās.

Tējas marināde
Visas sastāvdaļas pievieno pēc garšas: stipra melnā tēja, baziliks, malti melnie pipari, krustnagliņas, sāls.
Tējas marināde ideāli piemērota jebkura veida gaļai un piešķir sulīgumu. Vispirms gaļas gabalus saliek traukā ar garšvielām un sāli, apvārta. Tad pārlej ar atdzisušu tēju. Atstāj ledusskapī uz nakti – 8-12 stundām.

LA.lv