Konservēšana, Receptes

Saldēšanai piemērotākās pupiņas. Obligāti pirms tam jāblanšē!

Foto-Shutterstock

Kā audzēt slotiņpupiņas? Kuras ir labākās šķirnes saldēšanai? SOLVITA BABĪTĒ

Visticamāk, runa ir par krūmu pupiņām (Phaseolus vulgaris). LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta profesore Ina Alsiņa skaidro, ka saldēšanai biežāk izmanto pākšu pupiņas, bet pēdējā laikā ierasts likt saldētavā arī lobāmās pupiņas. Tās uzreiz var bērt verdošā ūdenī vai zupā un nav iepriekš jāizmērcē vai jāatlaidina.

Sasaldēt var gan dzeltenās, gan zaļās pākšu pupiņas, kas iepriekš sagrieztas gabaliņos. Pākstis noteikti jāblanšē, uz dažām minūtēm jāieliek verdošā ūdenī, pēc tam aukstā ūdenī jāatdzesē, jānosusina, un tad var likt saldētavā. Bez blanšēšanas pupiņas garšo pēc zivīm. Šķirnes ar tumši violetām pākstīm parasti šim nolūkam neizmanto, jo sasaldējot kļūst neglīti zilas. Tas gan ir gaumes jautājums.

Saldēšanai labi der ‘Sundance F1’ (augst­ražīga šķirne, veido dzeltenas, līdz 14 cm garas pākstis, veģetācijas periods ilgst 70 dienu), ‘Casher F1’ (agra pākšu pupiņu šķirne ar gludām, zaļām pākstīm, veģetācijas periods – 60 dienu, krūms apmēram 45 cm augsts), ‘Carson’ (ļoti agras, 50 cm augstas krūmu pupiņas ar 13 cm garām, dzeltenām pākstīm), ‘Opportune F1’ (krūmveida pākšu pupiņas ar taisnām, zaļām, 15 cm garām pākstīm, veģetācijas periods ilgst aptuveni 60 dienu), ‘Unidor F1’ (dzeltenas sviesta pupiņas, pākstis bez pergamenta slāņa, krūms 40–50 cm augsts), ‘Minidor’ (veģetācijas periods ilgst 55–65 dienas, saldēšanai vāc dzeltenas, nenobriedušas pākstis).

Veikalos saldētā veidā visbiežāk tirgo vignas, piemēram, Vigna unguiculata. Latvijas iedzīvotāji tās nereti nepareizi dēvē par pupiņām. Šos pākšaugus audzē Centrālāfrikā un Rietumāfrikā. Vignas pēc ārējā izskata var būt ļoti dažādas. Tās veido nokarenas, gludas, ļoti garas pākstis ar 10–15 sēklām. Pākstis saldē, sagrieztas gabaliņos. Latvijā iespējams iegādāties vignu sēklas, bet pārdevēji tās piedāvā kā dārza pupiņas. Mūsu klimata apstākļos audzēt gan nav vērts, jo iegūtā raža ir niecīga.

UZZIŅA

• Ēst svaigas neapstrādātas pupiņas un pākstis nav ieteicams, jo tajās ir alkaloīds fazeolunatīns, kas var būt kaitīgs cilvēkam. Karstumā šis alkaloīds sadalās.

• Saldētos dārzeņus var glabāt 9–12 mēnešus, bet parasti tos izlieto pirms jaunās ražas.

• Pupiņas strauji sasaldējot, garša un vitamīni saglabājas. Ja sasaldēšana notiek lēni, augu šūnsulā veidojas lieli ledus kristāli, kas saārda šūnapvalkus.

Pievienot komentāru