Praktiski
Dārzs

Salātus var sēt agri, jo tie ir salizturīgi0

Foto: Sandra Ruska

Kad ir sējamais laiks salātiem neapsildāmā siltumnīcā? ARMANDS OZOLNIEKU NOVADĀ

Agronoms, SIA IR īpašnieks Aivars Presnikovs skaidro: “Salātus var sēt agri, jo tie ir diezgan salizturīgi. Sēklas spēj dīgt vēsumā, tomēr optimālā temperatūra dīgšanai ir 15–17 grādu. Augstākā temperatūrā dīgšana pasliktinās.”

Nav superagru un supervēlu šķirņu. Visi salāti, izņemot kraukšķīgos ledussalātus (Iceberg), kam ir garāks veģetācijas periods, aug vienādi ilgi – aptuveni mēnesi. Arī dēstu audzēšanas periods lapu salātiem, to skaitā galviņsalātu šķirnēm, ir līdzīgs – viens mēnesis.

Šķirne visai sezonai

Izvēloties šķirni, labi jāzina tās piemērotība izraudzītajam sējas laikam.

Svarīgi atcerēties, ka ir šķirnes audzēšanai tikai pavasarī un rudenī, gan speciālas vasaras periodam.

Tas neattiecas uz šķirnēm, kas piemērotas audzēšanai siltumnīcā un uz lauka visu sezonu. Populārākā no tām ir ‘Aficion’ – agra batāvijas tipa šķirne, kam zaļās lapas nav tik viļņotas kā Lollo Bionda salātiem, taču pie pietiekama mitruma salāti izaug līdz pat kilogramam smagi, nekļūst rūgti (saprotams, ja augus iekaltē, tie kļūst sīvi). ‘Aficion’ var audzēt visu vasaru, jo karstumā augi neizcepas, tie nav jutīgi pret izziedēšanu. Vēl viena šķirnes priekšrocība – pieejamas parastās sēklas, kas ir ievērojami lētākas par moderno salātu šķirņu granulētajām sēklām.

Dēstu audzēšana

Lai iegūtu kvalitatīvus salātus, ieteicams izaudzēt dēstus. Stādīšanai siltumnīcā aprīļa beigās sēklas sēj marta beigās. Ja vēlas salātus uzturā lietot ilgāku laiku, var izveidot konveijeru, sējot tos nelielos daudzumos katru nedēļu.

Audzējot salātus ar tiešo sēju gruntī, ir grūtāk tos ravēt, turklāt augus nākas retināt, lai tie izveidotu lielu skaistu lapu rozeti vai galviņu.

Saistītie raksti
Ērtāk audzēt podiņos vai kasetēs, katrā sējot pa 2–3 sēklām.

Var arī vispirms sēt kastītēs un pēc tam piķēt. Dēstus izstāda 30 x 30 cm attālumā.

Salātiem komplekso mēslojumu iestrādā augsnē pirms stādīšanas, bet audzēšanas laikā tos laista tikai ar tīru ūdeni. Karstā laikā reizēm nepieciešams smidzinājums ar kalcija nitrātu uz lapām (5 g uz 10 l ūdens).

LA.lv