Produkti un garšvielas, Receptes

Safrāns. Kur un kā to lietot?

Foto-Aija Geida

“Kā pareizi lietot safrānu? Veikalos esmu to redzējusi dažādās cenās. Kā orientēties, kurš ir labāks?”
 Velga J. Rīgas rajonā

Safrāns ir pasaulē dārgākā garšviela, jo audzēšana ir sarežģīta. Tā smalkos pavedienus iegūst no safrāna krokusa ziedu drīksnām, vāc ar rokām. Viskvalitatīvākais safrāns ir pavedienos. Ja piedāvā pulveri un turklāt vēl lēti, tas visdrīzāk nav safrāns. Mūsu valstī gan tā nav gadījies, bet, piemēram, Krievijā, kur safrāna pulveri var iegādāties par smieklīgi zemu cenu, atverot šo paciņu, izrādās, ka tā ir visparastākā kurkuma. Tieši kurkuma ir tā garšviela, ar kuru aizstāj safrānu. Ir tikai viena problēma – kurkumai ir ļoti specifiska garša, pie saldiem ēdieniem, piemēram, kliņģera mīklai to var pievienot tikai naža galu. Ja vairāk, rezultāts kļūst nebaudāms. Vienīgi sāļajos ēdienos safrānu var lieliski aizstāt ar kurkumu.

Safrānu pirms lietošanas ieteicams pamērcēt siltā pienā vai ūdenī, jo īpaši, ja ēdiens, kam to pievienosiet, ir sauss, piemēram, rīsi. Kad safrāns iekrāsojis šķidrumu, to var pievienot ēdieniem. Vienai ēdienreizei 4 cilvēkiem pietiek ar 0,2 gramiem.

Izmēģinot dažādus safrāna pavedienus, jāsecina, ka mūsu tirgū esošajiem ir līdzīga kvalitāte (izņēmums ir pavedieni, kas sasmalcināti pulverī – tāds safrāns tiešām nav tik aromātisks!). Savukārt šķidriem ēdieniem safrānu var sasmalcināt piestiņā un pievienot bez mērcēšanas.

Pievienot komentāru