Pamatēdieni, Receptes

Rīvju un cepšanas knifi, lai izdotos ideālas kartupeļu pankūkas

1. Ar elektrību vai ar rokām?

1no4
Uzziņa

• Ja ir ļoti miltaini kartupeļi ar lielu cietes saturu, pankūkas būs viendabīgas, mīkstas. Tiem, kam patīk kraukšķīgās, kartupeļi jārīvē aukstā ūdenī un pēc tam ūdens jānolej. No liekā cietes daudzuma atbrīvojas, notecinot sarīvēto masu.

• Jaunos kartupeļus pankūkām parasti neizmanto, jo tajos vēl nav pietiekami daudz cietes, kas pankūkas satur kopā. Ja gatavajai masai pieber nedaudz sausās cietes (kilogramam aptuveni ēdamkaroti), arī vasarā no jaunajiem kartupeļiem izdodas labas pankūkas.

• Ja pankūkas grib uzglabāt, nav ieteicams tās likt lielā kaudzē bļodā. Labāk nosusināt uz virtuves papīra dvieļiem un kārtot izklaidus uz šķīvjiem.

“Mājās bieži cepam kartupeļu pankūkas, un vienmēr ir strīdi – kurš rīvēs? Kur Latvijā var nopirkt mehānisku vai elektrisku kartupeļu rīvējamo mašīnu? Vēlams ne pārāk dārgu. Meklēju Ogres veikalos, bet neatradu.” VIJA OGRĒ

Saturīga, kraukšķīga, ar zeltainu garoziņu, vidū izcepusies mīksta – daudzi tādu iztēlojas ideālu kartupeļu pankūku. Gaumes ir dažādas, bet skaidrs ir viens: pankūka nedrīkst būt eļļaina, zilgana un vidū jēla. Šoreiz eksperimentējam, ar ko šos dārzeņus sarīvēt, ko pievienot.

Elektrisko rīvju piedāvājums veikalos ir pavisam neliels. Mājsaimniecības vajadzībām izdevās atrast vien lietuviešu “Migiris” ražojumu BETM-1, kas maksā aptuveni 60 eiro. Jauda ir 250 W, un ražotājs norāda, ka stundas laikā ierīce spēj tikt galā ar 80 kg kartupeļu. Darbojas patiešām ātri. Uzbūve līdzīga padomju laikos populārajai Žuravinkai. Pamatā ir liels motors, uz kura korpusa stiprina disku un virs tā uzliek rīves. Salīdzinot ar moderno virtuves tehniku, ierīce ir skaļa. Var sasmalcināt ne tikai kartupeļus, bet arī citus dārzeņus. Nosaukta par kartupeļu rīvi, jo dārzeņus pārstrādā viendabīgā masā, kāda vajadzīga gan pankūkām, gan jo īpaši cepelīniem, kuģelim un citiem lietuviešu nacionālajiem ēdieniem. Komplektā ir arī rupja maluma rīves. Ierīci var nopirkt interneta veikalā imperija.lv, to piegādā bez maksas. Šo modeli var meklēt arī tehnikas un saimniecības preču veikalos, kam preces piegādā no Polijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas.

Kartupeļus var rīvēt ar jau minēto Žuravinku. Jauna maksā ap 50 eiro, bet lietotu portālā ss.lv iespējams iegādāties par 20 eiro. Baltkrievu ražotā tiek galā tikpat ātri, bet atstāj atsevišķas kartupeļu šķēlītes, ko gan var viegli izņemt. Ja pievieno nedaudz sulas un trauka apakšā nogulsnējošos cieti, masa ir ļoti līdzīga, kā rīvējot ar “Migiris” rīvi.

Trešais variants – mēģināt to darīt modernajos virtuves kombainos, kam komplektā iekļauta speciāla kartupeļu rīve. Mazo šķēlīšu ir samērā daudz, bet kopumā gatavā masa ir tāda pati. Daudziem kombainiem kartupeļu rīvi var nopirkt atsevišķi (maksā aptuveni 10 eiro).

Jāuzmanās no lētām elektriskajām dārzeņu rīvēm un griezējiem, kam ir nepārdomāta korpusa uzbūve, proti, kartupeļu un citu dārzeņu masa ieķeras starp rīvi un korpusa augšējo daļu, tāpēc ik pēc četriem kartupeļiem ierīce jāizslēdz, jāiztīra, un tas ir darbietilpīgi. Arī dažām elektriskajām gaļas mašīnām var nopirkt papildu uzgali (maksā aptuveni 30 eiro), kam komplektā ir četras rīves, viena no tām – speciāli kartupeļiem.

 

Ceturtais variants ir ar roku griežamas rīves. Var iegūt labu masu, tikai jāpieliek spēks, jo kartupelis ir samērā ciets dārzenis. Ierīci grūti noturēt rokās, darbs raiti nesokas, bet vīrieši to atzīst par labu esam. Cenas – sākot no 25 eiro.

Pēdējais variants – izmantot rokas rīvi. Ja instruments ir labs un ass, darbu var paveikt ātri. Svarīgi, lai ir stabils korpuss un uz katras šķautnes (atkarībā no modeļa tās var būt trīs, četras vai sešas) atšķirīga rupjuma rīves. Cena – aptuveni astoņi eiro par bieza, nerūsējoša tērauda rīvi. Par trim eiro var nopirkt plāna metāla rīvi, kas ātri deformējas.

  1. Ar elektrību vai ar rokām?
  2. Kāda rīve − tāda pankūka?
  3. Cepšanas knifi
  4. Nedaudz atšķirīga recepte

4 Komentāri

  1. Pamatā cenšos tikai ar rokām rīvēt un ir tikai viena veida rīve ,tā ir vecā labā pusapaļā rīve ,kuru meklēt veikalos un tirgu var ar uguni ,un tā arī neatrast !
    Rīvi parasti ievietoju caurspīdīgajā veikalu maisiņā (ir vieglāk rīvēt un tīrīt)
    Sarīvēto masu 3/5 atbrīvoju no sulas, to (masu) aplejot ar vārošu (uzkarsētu)
    pienu (tiek nedaudz samazināta specifiskā kartupeļu garša )Masai var klāt pievienot
    nu jau nostājušos cieti un pavisam nedaudz (minimāli) miltus

  2. Fakts
    Ar to pusapaļo jau var tikai pāris ēdājiem,bet ko lai iesāk ja ēdāji ir pieci-rokas “beigtas” gan tiešā,gan pārnestā nozīmē. Vispār interesanti -rīvēti kartupeļi ir daudzu tautu ēdiens,bet normālu rīvi nav neviens izgudrojis.Vai tad to pašu 80 kg nevar izgatavot ar mazāku jaudu?

Pievienot komentāru